Otomobil Sürmek için değil uçmak için

Sürmek için değil uçmak için

04.07.2000 - 00:00 | Son Güncellenme:

Sürmek için değil uçmak için

Sürmek için değil uçmak için


OTOVİZYON / ŞULE YÜCEBIYIK


       Üreticiler halkın kolayca satın alabileceği küçük, pratik ve ekonomik modellere yoğunlaştı. Ancak, gösterişli heyecanlı tasarımları da gözardı etmedi. İşte üretim sırasını bekleyen çarpıcı modeller

Chrysler’den hız denemesi

Chrysler’in gelecek yıl üretmeyi tasarladığı konsept modeli Viper GTS, kelimenin tam anlamıyla yürek hoplatıyor. Karbon alaşımlı şasisi sayesinde daha da hafifleyen Viper, eskisine oranla daha hızlı. Üretimine başlanmadan deneme sürüşlerine sunulan Viper GTS, otomobil otoritelerinden tam not aldı.
       500 beygir gücünde bir motora sahip olan Viper, maksimum 425 km sürat yapabiliyor.

Lotus’tan melez model

Lotus, tasarım okulu öğrencisi genç bir yeteneğin çizip kendisine gönderdiği hibrid motorlu bir Lotus tasarımını üretmek için kolları sıvadı. Öğrencinin yaptığı tasarım çalışmasını 10 bin sterline (yaklaşık 10 milyar lira) satın alan firma, ilk kez hem elektrik hem de benzinde çalışan bir araç üretecek.
       Yeni Lotus, 450 kg ağırlığında olacak, motoru ise 700 cc hacminde, 100 beygir gücünde olacak.

İlhamı TT’den aldı

Son birkaç yıldır kendisine lüks pazarı hedef olarak seçen Audi, son konsept modeli ile göz kamaştırıyor. TT modeli baz alınarak geliştirilen yeni modelin henüz ismi belli değil. Bu yıl Ekim ayında düzenlenecek Paris Otomobil Fuarı’nda tanıtılması beklenen yeni konseptin, hedef müşterilerden göreceği ilgiye göre gelecek yıl üretilebileceği belirtiliyor.

Ford damgalı yeni Range Rover

Dünyanın en ünlü ve en çok satılan arazi aracı Range Rover, yeni sahibi Ford’un elinde yeniden doğdu.
       BMW tarafından Ford’a satılan Land Rover’in yeni modeli 2002 yılında piyasaya çıkacak. Yeni modelin, şimdiye kadar geliştirilmiş arazi araçlarının en lüksü ve pahalısı olacağı belirtilirken ABD’deki fiyatının yaklaşık 100 milyar lira civarında olması bekleniyor.
       Kod adı L30 olan yeni Rover’ın tasarım ve mühendislik çalışmalarına BMW’nin de destek olduğu ifade ediliyor.
       Yeni Range Rover, 340 beygir gücünde V12 motora sahip olacak. Eskisine göre daha hafif bir gövde ile üretilecek.

BMW’den dergi keyfi

BMW’nin sürüş keyfinde sunduğu ayrıcalık hazırladığı yayınlara da yansıyor. BMW Türkiye Genel Distribütörü Borusan Oto tarafından çıkarılan BG Magazin, gerek görsel gerekse içerik olarak son derece kaliteli bir dergi. Üzücü olan ise BG Magazin’in sadece BMW müşterilerine özel olması ve sadece dört ayda bir yayınlanması.
       Tecrübeli bir yayın kurulu tarafından hazırlanan BG Magazin’in Yaz 2000 sayısında, BMW’nin C1 motosikletleriyle ilgili haberler, otomobil platformlarıyla ilgili bir araştırma, dağcı Nasuh Mahruki ile yapılmış röportaj ve Hasankeyf’i anlatan gezi yazısı yeralıyor.

Tofaş Zeugma’yı geleceğe taşıyor

       Tofaş, Birecik Barajı’nın devreye girmesiyle sular altında kalacak olan Zeugma Antik Kenti’ne sahip çıkacak. Bölgedeki kültürel ve doğal varlıklar Tofaş’ın sağladığı destek ile Arkeoloji ve Sanat Yayınları tarafından belgelendi. Karadan, sudan ve havadan çekilen beş bin adet resimle Belkıs kentinin arşivlerde yaşaması söz konusu olacak.

Bir milyonuncu Focus üretildi

Dünyanın en çok satılan binek otomobili ünvanını kazanan Ford Focus’un bir milyonuncusu geçtiğimiz hafta Ford Motor Co.’nun Almanya’da bulunan fabrikasında üretim bandından çıktı. Gümüş rengindeki Ford Focus, Hamburg’taki bir yerel çocuk kanseri vakfına bağışlandı. Ford Focus, Türkiye pazarındaki ithal otomobiller arasında da satış rekoru kırdı. Geçen yıl Türkiye’ye ithal edilmeye başlanan Focus, bugüne kadar toplam 16 bin adetten fazla satıldı.

DVD’li kamyonet

Bundan birkaç yıl önce kamyonet denince akla “yük ve eşya taşıyan, kaba görünümlü araçlar" gelirdi. Yeni jenerasyon kamyonetler yepyeni bir görünümle karşımıza çıkıyor: Dodge, kamyonet tasarımındaki değişimi daha ileri bir boyuta taşıdı. ABD’li üretici MAXXcab adını verdiği yeni modelini “yolcu öncelikli kamyonet" olarak tanımlıyor. MAXXcab’de, tüm elektronik tertibat sesle kontrol edilebiliyor. Otomobilde seyahat ederken İnternet’te gezinebiliyor, e - mail alıp gönderebiliyorsunuz. Arka kısımda kurulan sistem sayesinde DVD film de izleyebiliyorsunuz.