Otomobil Tasarımı bilgisayarda testleri Türkiye’de...

Tasarımı bilgisayarda testleri Türkiye’de...

01.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

Fransız üreticinin tamamen sanal ortamda tasarladığı ilk model olan yeni Megane, mayıs ayında Türkiye’de satışa çıkıyor. Aracın testlerinin bir bölümü Türkiye’de gerçekleştirilmiş

Tasarımı bilgisayarda testleri Türkiye’de...

Renault’nun popüler modeli Megane’ın yeni versiyonu, 2009’un ilkbaharında Hatchback ve Coupe versiyonlarıyla Türkiye’de satılmaya başlanacak.
Markanın, tepeden tırnağa sanal ortamda geliştirdiği ilk model olma ünvanını da kazanan yeni Megane, önce Avrupa’da en çok satılan Hatchback ve Coupe kasa tipleriyle piyasaya çıkacak. Renault’nun kendi bünyesinde geliştirilen bilgisayar programı sayesinde Megane’ın eksikleri, bire bir modelleri imal edilmeden önce giderildi. Bu programla tasarlanan araç, canlandırma tekniğiyle istenilen ortamlarda görüntülenebiliyor.

Haberin Devamı

25 araç Bursa’ya geldi
Sanal ortamda mükemmelleştirilen Megane, bu bilgiler ışığında imal edilen ilk prototipleriyle “gerçek” testlere çıkmış.
İşte bu aşamada yeni Megane’ın testlerinin bir bölümü Türkiye’de ve Oyak Renault mühendislerince gerçekleştirilmiş. Türkiye’ye getirilen 25 civarında Megane, Bursa başta olmak üzere çeşitli illerde yollara çıkmış. Özellikle “ömür” ve “sıcak iklim” testlerinin Türkiye’de gerçekleştirildiği bildiriliyor. Zira tarihi kesinleşmeyen yeni Megane Sedan’ın da, güncel versiyon gibi Bursa’da üretilmesi bekleniyor.
Yeni Megane Coupe, piyasadan önce yine sanal ortamda sevenleriyle buluşmuş. Renault ile Electronic Arts firmalarının işbirliği, aracı “Need For Speed” oyununun “Undercover” isimli son sürümüne taşımış. Bu oyunu oynayanlar, sanal ortamda yeni Megane Coupe’nin direksiyonuna geçme imkânı bulacaklar.
Üçüncü nesil Megane ailesinin ilk temsilcileri olan 5 kapılı Megane HB ve üç kapılı Coupe, özellikle Avrupa’da kıyasıya rekabetin yaşandığı orta sınıfta mücadele edecekler. Kriz döneminde markaya ivme kazandırması beklenen yeni Megane HB ve Coupe, eskisine göre daha yuvarlak hatlara sahip.

Haberin Devamı

Arkaları farklı
Ön bölümünde Renault’nun son modeli Laguna’nın etkileri görülen Megane’ın iki kasa tipinde farklı arka tasarımlar kullanılmış. Bununla birlikte iç mekânları aynı olan Megane kardeşler, devir sayacının dışında tüm göstergelerinin dijital oluşuyla da hayli sportif görünüyor. İç mekânı genişleyen yeni Megane, eskisine göre 10 cm uzamasına karşın 8 kg hafiflemiş.
Yeni Megane’daki benzinli 1.6 lt motorlar 100 ve 110 HP, 2.0 lt benzinliyse 180 HP gücünde. Bununla birlikte benzinli seçeneklere daha sonradan 130 HP gücündeki yeni 1.4 lt motor katılacak. Dizellerse 1.5 lt ve 2.0 lt hacimli. Partikül filtreli ve filtresiz versiyonları bulunduğundan, güçleri 85 HP ile 130 HP arasında değişiyor.

Yüzde 20 zam yapmalıydık ama fiyatları sabit tutuyoruz
Renault Mais Genel Müdürü İbrahim Aybar, tüketicinin alım gücünü destekleyecek çözümler beklediklerini, finansal sıkışıklığın aşılması gerektiğini söyledi. Son dönemde ÖTV indirimi, hurda araç teşviği ve faiz desteği gibi bir çok unsurun dillendirilip, gerçekleştirilmemesinin satışları düşürdüğünü kaydeden Aybar, şunları söyledi:
“Şu dönem vergilerin konuşulmasından öte, piyasayı tetikleyici çözümlerin hızla uygulanması gerekiyor. Bunu başardığımız zaman işlerimiz de düzelir. Başbakan Erdoğan’ın bankaların kredi musluklarını kısıtlamaya yönelik hareketlere karşı kamu bankaları üzerinden mücadele başlatmasıyla umutlanan sektör, şimdi bu vaadin ete kemiğe bürünmesini bekliyor. Destek için kamu bankalarının finansman musluklarını açması gerekiyor.”
İç pazarda canlılığın sağlanması amacıyla sektörün kendi üzerine düşen görevi yaptığını ve kampanyalar düzenlediğini hatırlatan Aybar, artan maliyetlerin fiyatlara yansıtılmadığını söyledi. Aybar şu anda yüzde 20’den fazla zam yapılabilecek durum oluşmasına karşın, firmaların hiç zam yapamadığına dikkat çekti ve yıl sonuna kadar son alım fırsatlarının değerlendirilmesi gerektiğini sözlerine ekledi.
Aybar, kriz döneminde tüketici tercihlerinin genelde kampanyaları takip ettiklerini ve bu sürecte donanımlı ama daha alt sınıfta bulunan modelleri olarak tercih ettiklerini vurguladı.