Ekonomi Otomotivin kafası karışık

Otomotivin kafası karışık

27.06.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

İngiltere’nin, referandumda AB’den çıkış yönünde tercih belirtmesi, otomotiv endüstrisinin kafasını karıştırdı. Bu ülkede yatırımı bulunan üreticiler, “şimdilik devam” derken, “serbest ticaret”in sürmesini istiyorlar...

Otomotivin kafası karışık

Geçtiğimiz hafta dünyanın hiç beklemediği bir karar veren İngiltere, finans piyasalarının yanı sıra otomotiv endüstrisini de karmaşık duygular içine itti. Nitekim bu ülkede üretim yapan, yatırımları bulunan ve ciddi pazar payları olan firmalar, büyük bir “şok” yaşarken, geleceğe yönelik kararları konusunda alternatif planlarını da hazırlamaya başladı.

Haberin Devamı

2.6 milyon adetle Avrupa’nın Almanya’dan sonra en büyük otomotiv pazarı olan İngiltere’de tesisleri bulunan firmalar, bundan sonraki yatırım planlarına ilişkin konuşmanın erken olduğunu belirtirken, yaklaşık iki yıllık süreçte ülkenin AB ile serbest ticaret anlaşmasının akibetine bakacaklarını ifade ediyorlar. Mini ve Rolls-Royce markalarıyla İngiltere’de üretim yapan BMW Grubu, “gelişmeleri izlemeyi” yeğlerken, Avrupa kolu Opel’e ait üretim tesisi bulunan General Motors da, İngiltere’nin AB ile “serbest ticaret” ayrıcalığını koruması gerektiğini vurguluyor.

Bu ülkedeki son araç üretimi olan Transit operasyonunu Türkiye’ye taşıyan, ancak motor tesislerini kapatmayan Ford ise, planlarında ve yatırımlarında değişiklik planlamadığını kaydederken, “Ancak Avrupa operasyonumuzun rekabetçiliğini sürdürmek amacıyla gereken her türlü aksiyonu alabiliriz” ifadesini kullanmayı da ihmal etmedi. Ülkede üretim yapan en önemli firmalardan Nissan ise, gelecekteki model yatırımları için ihtiyatlı konuşmayı tercih edenlerden.
Bununla birlikte en önemli korkulardan biri de, İngiliz otomotiv pazarının, ekonomik iniş-çıkışlar nedeniyle giderek daralması...

Haberin Devamı

Otomotivin kafası karışık

Kârlarda budama

Geçen yıl 2.6 milyon aracın satıldığı İngiltere pazarında, bu yıl referandum nedeniyle 120 bin adetlik, gelecek iki yıl ise, yıllık 400 binlik düşüşler görülebileceğini iddia ediliyor. Uzmanlara göre bu, sterlin’deki değer kaybı, ekonomik belirsizlik ve azalan tüketici güveni gibi nedenlerden kaynaklanacak.

Söz konusu azalma, bazı Avrupalı üreticilerin karlarını da etkileyecek. Nitekim Daimler Grubu’nun Avrupa satışlarının yüzde 20’si, İngiltere’de yapılıyor. Aynı şekilde PSA Peugeot Citroen Grubu da, İngiltere’de hayli güçlü. Toparlanma sürecinde olan PSA, zarar etmemek amacıyla sterlin’deki değer kaybının hemen ardından İngiltere’de sattığı modellerinde fiyat artışlarına gitti. İngiliz markaları Jaguar ve Land Rover’ın ise kârında yüzde 20 azalma olacağı, şimdiden yapılan ilk tahminlerden.

Türkiye de ilgili

Her ne kadar Türkiye ile İngiltere arasındaki ticaret hacminde yakın zamanda bir değişim olması beklenmezken, Gümrük Birliği durumu ve üreticilerin İngiltere yatırımlarındaki gelişmeler, ülkemiz tarafından da dikkatle izleniyor.

Haberin Devamı

İngiltere bir yandan Türkiye’nin AB içinde en çok otomotiv ihracatı yaptığı ülkeler arasında yer alırken, diğer yandan da bu ülkeden ithalat yapıyor. Nitekim Toyota, Honda ve Ford’un Türkiye’de üretilen bazı modellerinin motorları, markaların İngiltere’deki tesislerinden geliyor.

270 HP’lik Fransız fırtınası geldi

Peugeot’nun geçtiğimiz yıl Frankfurt Otomobil Fuarı’nda resmi tanıtımını yaptığı ve markanın en performanslı modellerinden biri olan “308 GTi by Peugeot Sport”, Türkiye’de 139 bin TL’den başlayan fiyatlarla satışa sunuldu.

Otomotivin kafası karışık

270 HP güç üreten 1.6 lt turbo motorla donatılmış 308 GTi, her ne kadar dıştan “mülayim” görünse de, tam anlamıyla “fırtına” gibi esme potansiyeline sahip. Yere yakın duruşu, 19 inçlik farklı jantları ve arkada çift egzost çıkışıyla dikkat çeken 308 GTi, standart modele göre daha farklı süspansiyon ve şasi ayarlarına, kilitli diferansiyele sahip. Önde kırmızı kaliperli ve Peugeot sport imzalı 380 mm ve arkada 268 mm disk frenlerle donatılmış aracın yerden yükskekliği ise 11 milimetre azaltılmış.

Haberin Devamı

Otomotivin kafası karışık
Araç, 6 ileri manuel vites kutusuna sahip ve 0 - 100 km/s hızlanmasını sadece 6 saniyede tamamlayabiliyor.

Tek tuşun kerameti!

İç mekanda da kendisine özgün unsurlar taşıyan 308 GTi, spor pedal kiti ve koltukların yanı sıra kırmızı dikişlerin hakim olduğu direksiyon simidi, gösterge paneli, kapı içi döşemeleri ve vites kolu körüğü gibi unsurlarıyla da dikkat çekiyor. Son olarak “spor paket” sürücüye kabindeki sportif ambiyansı artırma şansı da sunuyor. Orta konsoldaki “SPORT” tuşuyla göstergelerin rengi beyazdan kırmızıya dönüşüyor, orta ekranda sürüşle ilgili (güç, tork, turbo basıncı, yanal ve doğrusal ivmelenme) bilgiler görüntüleniyor, motor sesi farklılaşıyor ve gaz pedalının tepkileri değişiyor.

Satışa çıkmadan hepsini satın aldılar!

Süper lüks otomobil üreticisi ve Bond filmlerinin “gediklisi” Aston Martin, Vanquish Zagato Coupe’yi İtalya’da konsept olarak tanıttıktan hemen bir ay sonra, üretime alacağını açıkladı. Sadece “99 adet” ile sınırlanacak üretim kararının ise, konsepti görür görmez adını yazdıran “talipliler” oldugu belirtiliyor.

Haberin Devamı

Otomotivin kafası karışık

Aston Martin, daha önce pek çok kez ortak çalıştığı İtalyan firması Zagato ile son işbirliğini de üretim bantlarına taşımaya karar verdi. Bu yılın en güzel otomobilleri arasında gösterilen Vanquish Zagato Coupe konseptinin, “yoğun ilgi nedeniyle” üretilmesinin kararlaştırıldığını belirten şirket, üretim adedinin ise 99 adetle sınırlanacağını kaydetti. Araçlar için sipariş listesinin, henüz daha üretim kararı bile açıklanmadan dolduğu öne sürülürken, teslimatların da 2017 yılının ilk aylarında başlayacağı belirtiliyor. Fiyatının ise, 500 bin doların üzerinde olacağı konuşuluyor.

Otomotivin kafası karışık
Modellerin karması

Vanquish Zagato Coupe, her ne kadar Zagato ile birlikte tasarlansa da, bugüne kadar üretilen Aston Martin modellerinin en beğenilen özelliklerinden birer parça almış.

Örneğin yeni teknolojili LED farları sadece piste özel üretilen “Vulcan”dan, kanat şeklindeki aynaları da “One-77” modelinden esinlenililmiş. Arka spoiler, arka çamurluk ve tavan DB11’den izler taşırken, arka cam tasarımı da 1950’lerin Zagato modellerine gönderme yapmış. Tabii aracın neredeyse büyük bölümü karbon fiberden yapılacak...

6.0 litrelik 12 silindirli ve 600 PS güç üreten motorla donatılacak aracın, 0-100 km/s hızlanmasını 3.5 sn’de tamamladığı belirtiliyor.

Otomotivin kafası karışık
Mitsubishi Spacestar’a yeni görünüm

Japon Mitsubishi’nin minik otomobili Spacestar, yenilenen ön ve arka tasarımı, geliştirilmiş yol performansı, tasarımı yenilenen iç donanımıyla birlikte satışa çıktı.

Makyaj operasyonuyla özellikle ön kısmı bir hayli değişim geçiren Spacestar, iç mekanda yeni döşemeler, krom çerçeveli gösterge paneli, bagajda saklı depolama alanı gibi unsurlarla da güçneldirilmiş. Araçta yine 80 HP’lik 1.2 lt benzinli motor görev yapıyor. 5 yıl/100 bin kilometre garantisiye sahip Spacestar’ın tavsiye edilen anahtar teslim fiyatı 65 bin 750 TL olarak açıklanmış.