Populer Bilim Otostop Çeken Robot 6,000 Kilometre Yol Gitti

Otostop Çeken Robot 6,000 Kilometre Yol Gitti

21.08.2014 - 16:19 | Son Güncellenme:

Her türden robot görmeye alıştık ama otostop çekenini görmemiştik, işin ilginci sürücüler de görmemiş ve kimse de yadırgamamış.

Otostop Çeken Robot 6,000 Kilometre Yol Gitti

HitchBot isimli bu sevimli robotun tek bir görevi vardı, Kanada’yı baştan başa otostop yaparak geçebilmek ve bunu başardı da. Bu robot Toronto’lu bir grup araştırmacının projesiydi. Amaç ise insanların robotlarla iletişimini ve yapay zeka teknolojilerini incelemek. Araştırmacıların sorduğu önemli bir soru vardı: Robotlar, insanlara güvenebilir mi?

Haberin Devamı

Eski bir bira varili, havuz oyuncakları, güneş panelleri ve bir bilgisayarın birleştirilmesi ile üretilen HitchBot, yolculuğuna Halifax’daki Nova Scotia’da başladı. Bir yol kenarında bırakılan robot, ilgisini çektiği soförlerin sayesinde, Kanada’nın Atlantik kıyısından 6,000 kilometre uzaktaki Pasifik kıyısına gitmeyi başardı. HitchBot’un İngiliz Kolombiyası’ndaki Victoria sahiline ulaşması tam üç hafta sürdü.

HitchBot üzerindeki GPS vericisi sayesinde nerede olduğunu merkezdeki ekibe devamlı bilgi veriyordu. Ayrıca merak eden herkes, robotun maceralarını kendi Instagram ve Twitter hesabından da takip edebiliyordu. HitchBot otostop yolculuğu sırasında bir düğüne bile katılmış. Buraya tıklayıp HitchBot’un blog sayfasına gidebilir, yolculuk boyunca neler yaşadığını ve çekilen fotoğrafları görebilirsiniz.

Haberin Devamı

Projenin lideri olan Toronto’nun McMaster Üniversitesi’nden David Smith, yaptığı açıklamada otostop robotu HitchBot’u yola çıkış noktasından bıraktıkları andan itibaren, iki dakika sonra ilk sürücünün gelip onu aldığını söylüyor. Ayrıca yol boyunca HitchBot’un Twitter hesabı 30,000 kişinin ilgisini çekmiş ve Facebook’da 40,000’den fazla beğenme toplamış.