Dünya Ovaköy kapısı ile Kürt bölgesi baypas edilecek

Ovaköy kapısı ile Kürt bölgesi baypas edilecek

01.10.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Referandum sonrası Bağdat yönetiminin Kürt bölgesine uyguladığı ambargo genişlerken Habur’dan Kuzey Irak’a açılan sınır kapısına alternatif olarak düşünülen Suriye sınırındaki Ovaköy seçeneği de risk barındırıyor.

Ovaköy kapısı ile Kürt  bölgesi baypas edilecek

Ovaköy’den Telafer’e uzanan 50 kilometrelik sınır şeridi peşmergelerin denetiminde. Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkçi, Irak’a alternatif olarak gösterdiği Ovaköy Sınır Kapısı’nın açılmasına yönelik çalışma yapıldığını açıkladı. Tüfenkçi’nin işaret ettiği Ovaköy, Habur Sınır Kapısı’nın 40 kilometre batısında 15 haneli bir köy. Silopi’ye 20 kilometre uzaklıkta Türkiye, Irak ve Suriye sınırlarının kesiştiği bölgede yer alıyor. Resmi olarak var olan sınır kapısının açılmasına yönelik geçmişte de çalışma yapıldı, ancak bugüne kadar açılamadı.
Ovaköy Sınır Kapısı’nın iki-üç ayda tamamlanabileceğini ancak Irak tarafındaki yolların iyileştirilmesi gerektiğini belirten Tüfenkçi’nin açıklaması gözleri bölgeye çevirdi.
Ovaköy ile Kürt bölgesinin baypas edilip Telafer ve Musul üzerinden Bağdat’a ulaşılması amaçlanıyor. Ovaköy’den Suriye sınırı boyunca uzanan Kuzey Irak topraklarında 40-50 kilometrekarelik alan peşmerge kontrolünde bulunuyor.

Ovaköy kapısı ile Kürt  bölgesi baypas edilecek