Gündem Ovaların korunmasını destekliyoruz

Ovaların korunmasını destekliyoruz

14.10.2016 - 12:00 | Son Güncellenme:

Büyük ovaların belirlenerek, gıda güvenliği kapsamında korunmaya alınmasını sağlayacak çalışmalar aralıksız devam ediyor.

Ovaların korunmasını destekliyoruz

Mert İnan İstanbul

Haberin Devamı

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından başlatılan çalışmalar kapsamında Türkiye’deki toplam tarım arazilerinin yüzde 24’ünü oluşturan 184 büyük ova belirlendi. Bakanlığın öncülük ettiği çalışmalar sayesinde bundan sonraki süreçte

184 büyük ova illerdeki Toprak Koruma Kurulları’nın da görüşleri alınarak, Bakanlar Kurulu kararı ile koruma alanı ilan edilebilecek. Gıda güvenliği kapsamında Konya ve Ankara illerinin toplam büyüklüğüne denk gelen 6,5 milyon hektar alanı kaplayan 184 adet büyük ovayı korumayı amaçlayan çalışmalar, çevre örgütleri tarafından olumlu karşılanırken, TEMA Vakfı Yönetim Kurulu Başkanı Deniz Ataç ise “2005’ten bu yana takip ettiğimiz bu süreçten umutluyuz, katkılarımızı sunmak üzere yakından takip ediyoruz. Tarım arazilerimizin korunması başta gıda güvenliği olmak üzere topraklarımızı gelecek nesillere bozulmadan bırakabilmemiz için de son derece önemli. Türkiye 2001’den itibaren tarım arazilerinin yaklaşık yüzde 9’unu kaybetti. 2001 yılında 26,4 milyon hektar olan tarım arazilerimiz, 2014 yılında 24 milyon hektara geriledi. 13 yılda 4,5 İstanbul büyüklüğünde yani 2,4 milyon hektar tarım arazisi kaybettik. İşte bu nedenle, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı’nın büyük ovaların belirlenmesine ilişkin adımını son derece önemli buluyoruz” dedi.

Haberin Devamı

"Bugüne kadar aralarında Edirne, Bilecik, Bingöl, Diyarbakır, Maraş, Adana, Nevşehir, Niğde, Kütahya, Uşak, Muğla, Eskişehir’in de olduğu 12’den fazla Toprak Koruma Kurulu’nda büyük ovalar değerlendirildi. Bakanlık tarafından yapılan açıklamada belirlenen ovaların en büyüğü 729 bin hektarla Konya Merkez Ovası, en küçüğü 21 hektarla Burdur Yeşil Ovası. Konya'da toplam 1 milyon hektarlık alana sahip 13, Ankara'da 66 bin hektarlık alana sahip 8, Samsun’da 136 bin hektar alana sahip 3 farklı ova bulunuyor. Şanlıurfa'da da 295 bin hektarlık Ceylanpınar Ovası ve 201 bin hektarlık Harran Ovası büyük ovalar arasında yer alıyor."