Siyaset Öyle yüzde 30 ile iktidar devri bitiyor

Öyle yüzde 30 ile iktidar devri bitiyor

31.03.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yeni sistemle sandıktan tek başına iktidar çıkacağını söyleyen Başbakan Binali Yıldırım, ‘Yüzde 30 ile yüzde 34 ile iktidara gelme devri bitiyor. Kuvvetli, en az yüzde 50 ile işbaşına geliyor, 5 yıl çalışıyor’ dedi

Öyle yüzde 30 ile iktidar devri bitiyor

Ak Parti Genel Başkanı ve Başbakan Binali Yıldırım, devlet değil, hükümet sistemini değiştireceklerini belirterek yeni sistemle artık sandıktan mutlaka hükümet çıkacağını, tek başına iktidar çıkacağını söyledi. Yıldırım, “Bunun dışında yol yok. Çünkü yüzde 50 artı 1 oy alamazsa seçilemiyor. Dolayısıyla hem tek başına hükümet olacak Cumhurbaşkanlığının kurduğu, aynı zamanda da çok güçlü olacak. Öyle yüzde 30 ile yüzde 34 ile iktidara gelme devri bitiyor” dedi.
Başbakan Yıldırım, dün Edirne İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingde yaptığı konuşmada, Osmanlı’nın başkentliğini yapan Edirne’nin Fatih Sultan Mehmet Han’ın doğduğu şehir olduğunu, bugün (dün) İstanbul Fatihi Fatih Sultan Mehmet’in aynı zamanda doğum yıl dönümü olduğunu hatırlattı. Yıldırım, şöyle devam etti:
‘Kafa karıştıran var’
“Dikkat edin Edirneliler. Bakın devlet sistemi demiyorum, hükümet sistemini değiştireceğiz. Çünkü kafa karıştıranlar var. Devlet sistemi denilince akla ne geliyor? Padişahlık, monarşi, meşrutiyet, cumhuriyet. Biz 29 Ekim 1923’te İstiklal harbimizden başarıyla çıktık, zaferle çıktık. Devlet sistemimizin adını koyduk. Nedir? Cumhuriyet. Cumhuriyet 1923’te kuruldu ve bugünlere geldi. Cumhuriyet cumhurundur, hepimizindir. Bak Edirne’den ilan ediyorum. Cumhuriyete el uzatanlar, laf söyleyenler en önce Edirnelileri karşısında bulur. Milleti karşısında bulur.”
Yıldırım, 15 Temmuz akşamında asker kılığına girmiş alçak teröristlerin, her şeyden önce herkesin en büyük ve ortak değeri olan cumhuriyete saldırdıklarını vurgulayarak, önceki darbelerdeki gibi hedefin cumhuriyet ve Meclis olduğunu belirterek, “Ama bu sefer millet onlara boyun eğmedi, pabuç bırakmadı ve cumhuriyeti korudu” diye konuştu.
‘Zaman kaybediyoruz’
Yıldırım, şöyle devam etti: “Eğer bir parti tek başına iktidara gelecek güce erişmezse, bir türlü hükümet kurulamıyor. Görüşmeler, görüşmeler, görüşmeler hükümet kurulamıyor. Memleketin işleri yarım kalıyor. Bakın, İngiltere’de 1950’den bu yana 67 yılda sadece 15 hükümet kurulmuş. Almanya’da yine 1950’den bugüne sadece 24 hükümet kurulmuş. Amerika’da 17 hükümet kurulmuş. Peki Türkiye’de ne olmuş? Aynı süre, 67 yılda 48 tane hükümet kurulmuş. Birinde 15, birinde 48, üç katından fazla. Yazık değil mi bu millete? Durmadan seçime gidecek, durmadan para harcayacağız.
Her bir hükümetin ömrü 1,5 yıl bile değil. 1,5 yılda hükümet ne yapabilir? Hiçbir şey yapamaz. Yapacağını söyleyeyim, bakanlar tebrikleri kabul eder, bürokratlardan brifing alır, sonra da vedalaşmaya başlar. Allah’a ısmarladık gezileri. İş nerede? İş hak getire, yok. Onun için bu değişiklikle artık yapılan şey şu; bu değişiklik 2019 seçimlerinde yürürlüğe girince ne olacak biliyor musunuz? Artık sandıktan mutlaka hükümet çıkacak.
Tek başına iktidar çıkacak. Bunun dışında yol yok. Çünkü yüzde 50 artı 1 oy alamazsa seçilemiyor. Dolayısıyla hem tek başına hükümet olacak Cumhurbaşkanlığının kurduğu, aynı zamanda da çok güçlü olacak. Öyle yüzde 30 ile yüzde 34 ile iktidara gelme devri bitiyor. Kuvvetli, en az yüzde 50 ile işbaşına geliyor, 5 yıl çalışıyor.”

‘Edirne’ye 11 milyar lira yatırım yaptık’

Edirne’ye hızlı tren yapılacağını anımsatan Yıldırım, “Medeniyet mirası serhat şehrimiz Edirne için bugüne kadar bütün imkanları seferber ettik. 15 yılda Edirne’ye tam 11 milyar lira yatırım yaptık” diyerek kente yapılan hizmetleri anlattı. Yıldırım, konuşmasının ardından vatandaşlara satranç takımı ve karanfil dağıttı.

‘82’de kalmışsın

Yıldırım, “Şimdi getirdiğimiz bu değişimle hükümet sistemini Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi olarak değiştiriyoruz. Normalde parlamenter sistemde başbakanlar güçlü olur, cumhurbaşkanları temsili olur. Ama bizde maalesef 2007’de cumhurbaşkanı seçimi yapılırken, CHP karşı çıktığı için yapılamadı. Ne oldu? Halka gittik, halk oylaması yaptık. Millet dedi ki ‘Cumhurbaşkanını artık Meclis seçmesin, ben seçeyim.’ O günden sonra artık parlamenter sistem de değişti. Normal parlamenter sistem yok.. İki başlılık var” dedi.
‘Sen niye karşı çıkıyorsun?’
Avrupa’da hayır kampanyası yürütüldüğünü belirten Yıldırım, “Bunlar bizim geleceğimizin iyi olmasını ister mi? İstemezler. Bunu anladık da ana muhalefet partisi, sen niye karşı çıkıyorsun kardeşim? CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, ‘Ben bu Anayasa’ya, 1982’de ‘hayır’ oyu verdim. Yani kabul edilmemesi için gittim ‘hayır’ oyu verdim.’ dedi. Biz de işte senin ‘hayır’ oyu verdiğin Anayasa’yı değiştiriyoruz. Kendi içinde çelişkiye düşüyorsun. 82’de kalmışsın. Biz ‘Sen 82 modelsin.’ diyoruz alınıyorsun ama bir santim ileri gitmemişsin. Bir kez daha düşün” diye konuştu.

‘Sürekli iktidar sürekli istikrar’

Başbakan Binali Yıldırım, Edirne’nin ardından geçtiği Kırklareli’de halka seslenirken Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın 1999 yılında Pınarhisar İlçesi’nde cezaevinde yattığını hatırlatarak, Kırklareli’nin Ak Parti tarihinde önemli bir yeri olduğunu söyledi. Geçmiş hükümetler döneminde yaşanan sıkıntıları anlatan Yıldırım, “İstiyoruz ki bugünleri bir daha yaşamayalım. Sürekli iktidar olsun, sürekli istikrar olsun. Tıpkı Menderes dönemi gibi, tıpkı Özal dönemi gibi, tıpkı Recep Tayyip Erdoğan dönemi gibi. Her zaman güçlü hükümetler olsun. 1950’den bugüne Türkiye’de 48 hükümet kurulmuş. Kaç yılda? 67 yılda, ne yapar 17 ay, 1.5 sene bile değil 17 ayda nasıl hizmet göreceksin ne yapar bir hükümet? Sadece tebrikleri kabul eder, brifingleri alır arkasından vedaya başlar” dedi. l DHA

Öğrenci evinin konuğu Başbakan

Öyle yüzde 30 ile iktidar devri bitiyor


Başbakan Binali Yıldırım, partisince Edirne İstasyon Meydanı’nda düzenlenen mitingde halka seslendi. Başbakan Yıldırım, mitingin ardından öğrencilerin kendisini balkondan pankartla çaya davet etmesi üzerine “öğrenci evini” ziyaret etti.