Yaşam Öz Ödülü efsanelerin yazarına

Öz Ödülü efsanelerin yazarına

17.03.2009 - 02:29 | Son Güncellenme:

2006 yılında hayatını kaybeden yazar ve yayıncı Erdal Öz’ün anısına verilen ödülün ikincisi İhsan Oktay Anar’ın oldu

Öz Ödülü efsanelerin yazarına

‘50 Kuşağı’nın önde gelen yazarlarından, Can Yayınları’nın kurucusu Erdal Öz’ün anısını yaşatmak amacıyla ailesi tarafından düzenlenen Erdal Öz Ödülü’nün ikincisine, İhsan Oktay Anar değer görüldü. Ödül, dün Can Kitabevi’nde Seçici Kurul Başkanı Doğan Hızlan ve Can Yayınları Genel Müdürü, Erdal Öz’ün oğlu Can Öz tarafından yapılan basın açıklamasıyla duyuruldu. Can Öz, bu ödülün babasının edebiyat anlayışını gelecek kuşaklara aktarma amacı taşıdığını söyledi. Hızlan ise pek çok jüride yer aldığını ancak arkadaşı Öz adına verilen bu ödülün onun için bambaşka bir anlamı olduğunu belirtti.
Hızlan; Cevat Çapan, Jale Parla, Nüket Esen, Semih Gümüş, Enis Batur ve Can Yayınları temsilcisinden oluşan Seçici Kurul’un 15 Mart Pazar günü toplandığını; ödülü özgün üslubu ve romanın incelenerek, çalışarak, kurgulanarak üretilen bir tür olduğunu ispatlaması nedeniyle İhsan Oktay Anar’a verdiğini aktardı. Anar, Öz’ün doğum günü olan 26 Mart’ta Pera Müzesi’nde yapılacak bir törenle 15 bin TL ve Handan Börtüçene tasarımı ödül heykelciğini alacak. Erdal Öz Edebiyat Ödülü yönetmeliğine göre, her yıl bir seçici kurul üyesi başkan oluyor ve ertesi yıl kuruldan ayrılıyor. Bu nedenle Doğan Hızlan, bu yıl kuruldan ayrıldı.
Kurulun yeni üyesi ise Feride Çiçekoğlu oldu.

Haberin Devamı

Anar kimdir?
İlk öyküsü “Kâfirler İçin Apologya”yı 1985’te Morköpük dergisinde yayımlayan İhsan Oktay Anar, 1995’te ilk romanı “Puslu Kıtalar Atlası” ile girdi edebiyat dünyasına. Ertesi yıl yayımladığı “Kitab-ül Hiyel: Eski Zaman Mucitlerinin İnanılmaz Hayat Öyküleri” adlı romanında, bir efsaneden yola çıktı. Daha sonra 1998’de “Efrâsiyâb’ın Hikâyeleri”ni, 2005’te “Amat”ı, 2007’de ise “Suskunlar” adlı romanını yayımladı. Anar, lisans, master ve doktora öğrenimini tamamladığı Ege Üniversitesi Felsefe Bölümü’nde öğretim üyesi olarak görev yapıyor.

Yazarlar