Ankara ÖZBEKİSTAN DEVLET CİHAN DİLLERİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

ÖZBEKİSTAN DEVLET CİHAN DİLLERİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

31.10.2014 - 15:51 | Son Güncellenme:

.

ÖZBEKİSTAN DEVLET CİHAN DİLLERİ ÜNİVERSİTESİ TÜRK DİLİ MERKEZİ HİZMETE AÇILDI

Türk işbirliği ve Koordinasyon Ajansı Başkanlığı tarafından tadilat, donanım ve ekipman desteğinde bulunulan Özbekistan Devlet Cihan Dilleri Üniversitesi Türk Dili Merkezi düzenlenen törenle hizmete açıldı.
TİKA Başkanı Sayın Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyet, İslam Medeniyetinin ve Türk Dünyasının en önemli merkezlerinden biri olan Özbekistan’a bir çalışma ziyareti gerçekleştirdi.Gerçekleşen ziyaret esnasında birçok resmi temaslarda bulunan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, aynı zamanda TİKA tarafından yenilenen Özbekistan Devlet Cihan Dilleri Üniversitesi Türk Dili Merkezi’nin açılışını gerçekleştirdi.
TİKA tarafından tadilat, donanım ve ekipman desteğinde bulunulan merkezin açılışı törenine TürkiyeTaşkent Büyükelçisi Sayın Namık Güner Erpul, başta olmak üzere birçok Özbek ve Türk yetkili katıldı.
TİKA yetkililerine teşekkür ederek söze başlayan ve açılış konuşmasını gerçekleştiren Cihan Dilleri Üniversitesi Rektörü Prof. Dr.ŞuhratKayumov,2008’de faaliyete açılan ve her yıl 200 dolayında öğrencinin Türkçe öğrenmekte olduğu söz konusu Merkez’in yenilenmesinin ve yeni teknolojik cihazlarla donatılmasının, Üniversiteye farklı bir hava getirdiğini söyledi. Şimdiden Türkçe öğrenmek isteyen öğrencilerin sayısında artış olduğunu ifade eden Cihan Dilleri Üniversitesi Rektörü Prof.Kayumov, Merkez’in Özbekistan ve Türkiye arasındaki dostluk ve işbirliği ilişkilerinin gelişimine büyük bir katkı sağlayacağına inandığını belirtti.
İki dost ve kardeş ülke olan Türkiye ve Özbekistan arasında kuvvetli bir muhabbet bağlarının bulunduğunu vurgulayan Türkiye Taşkent Büyükelçisi Erpul, söz konusu Merkezin yenilenmesinin çok güzel ve anlamı bulduğunu, bundan sonraki süreçte de Türkiye olarak her türlü desteği vermeye hazır olduklarını belirtti.
TİKA Başkanı Sayın Dr. Serdar Çam ise yüzyıllar boyunca dünya kültürünü kendinde aks ettiren ve geleneklerin beşiği sayılan Özbekistan’a her zaman büyük bir saygı ve hürmet ile baktıklarını belirterek, Semerkant ve Buhara gibi tarihi şehirlerde bulunarak, tarihi abideler, kutsal yerler ve medreseleri ziyaret etme imkanı bulduklarını söyledi. Bu topraklara olan saygısının iki kat arttığınıözellikle belirtmek istediğini ifade eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Tarihte Türk ve Özbek halklarının, yani atalarımızın bir yurt ve bir millet olarak yaşadıklarını geleneklerin müşterekolduğunu; ve tüm güzel değerlerin yeni nesillere aktarılmasında, yapılan işbirliği ve kurulan dostluk ilişkilerinin, köprü olarak hizmet edeceğini kaydetti.
Yerel halk oyunları ile karşılanan TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam ve beraberindeki heyete, öğrenciler tarafından Türkçe şiir dinletisi sunuldu. Karşılamadan ve öğrencilerin hazırladığı güzel gösteriden duyduğu memnuniyeti ifade eden TİKA Başkanı Dr. Serdar Çam, Türkçe Merkezi’nde okuyan tüm öğrencilere hediyeler verdi.