Gündem Özel güvenlik suç işledi

Özel güvenlik suç işledi

08.11.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Soma’da köylülere güvenlik görevlilerinin müdahale ederek kelepçelemesine hukukçular tepki gösterdi.

Özel güvenlik suç işledi

Manisa Barosu da suç duyurusunda bulundu. Hukukçuların özel güvenlik terörüne tepkileri şöyle:
Prof. Dr. Ersan Şen: Özel güvenlik polis gibi ne biber gazı atabilir ne kelepçe takabilir ne de bir yerden başka bir yere zorla götürebilir. Ancak koruduğu yere fiili bir saldırı varsa bunu önlemek için gerekli tedbirleri alır. Somut olayda olduğu gibi toplantı, gösteri, protesto gibi hale müdahale etme yetkisi asla yoktur.
Zeynel Balkız (Manisa Barosu Başkanı): Özel güvenlik görevlilerinin böyle bir hakkı kesinlikle yoktur. Bu bir suçtur. Biz olayı haber alır almaz olay yerine gitti. Ortada hürriyeti tahdit suçu vardır. Baro olarak suç duyurusunda bulunduk.
Prof. Dr. Hakan Hakeri: Özel güvenliğin kolluk kuvveti gibi kelepçe takma yetkisi yoktur. Ancak suç olduğu net olan bir konuda yani suç üstü hallerinde yakalama yapabilir. Polisin bile kelepçe kullanması sıkı kurallara tabidir, dolasıyla özel güvenlik ancak net bir suç unsuru var ise ve başka türlü kontrol altına alma imkanı yoksa kelepçe kullanabilir.
Avukat Can Gürsoy: Protesto hakkını kullanan vatandaşların özel güvenlik tarafından kelepçeli bir muameleye maruz kalması bir yetki aşımıdır. Bunların bir yere götürülüp kapatılması ciddi bir suçtur.
Avukat Ayşegül Mermer: Vatandaşın kelepçelenmesi ‘hürriyeti tahdit’ suçu kapsamına girer. Kimsenin hareketini keyfi olarak kısıtlayamazsınız.”