Ekonomi Madene bakanlık ‘kömür’e kanun

Madene bakanlık ‘kömür’e kanun

12.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, madenciliğe yönelik ‘Tabii Kaynaklar Bakanlığı’ adıyla bir bakanlık kurulabileceğini, kömüre özel bir kanun hazırlanabileceğini söyledi. Alaboyun, TPAO tesislerinde bir sohbet toplantısı düzenledi

Madene bakanlık ‘kömür’e kanun

Bağımsız bakan olarak görev yapacağı dönemde planladığı çalışmalara ilişkin sorular üzerine, Meclis’in kapalı olması nedeniyle yasal düzenleme imkanı bulunmadığına işaret eden Alaboyun, Meclis Soma Komisyonu’nundaki raporlarında vurgu yaptıkları Madencilik Bakanlığı kurulmasına yönelik görüşlerini Başbakan Ahmet Davutoğlu’na aktardığını, pazartesi Bakanlar Kurulu’nda bu talebi yineleyeceğini söyledi.

Haberin Devamı


Yeraltına MR lazım

“Tabii Kaynaklar Bakanlığı” adıyla bu bakanlığın kurulabileceğini, güçlü bir müsteşarlık kurulması yoluna da gidilebileceğini belirten Alaboyun, Kömür Kanunu, Madencilik Arz Güvenliği Kanunu’nun da çıkartılmasının ihtiyaç olduğunu vurguladı.

Türkiye’nin şu anda yeterince yeraltındaki maden varlığını bilmediğini kaydeden Alaboyun, MTA’ya verilecek yetki ile kurumun yer altında 200 ile 1000 metre arasının bir anlamda MR’ını çekebileceğini söyledi.

Havza madenciliğine geçilmesi gerektiğini söyleyen Alaboyun “Soma’da madeni bir şehir gibi planlayabilseydik, temiz hava giriş-çıkışları, madencilere dinlenme yerleri yapabilseydik, hem kimin ne ürettiği belli olacaktı, hem 1 milyar ton kömürü planlayabilirdik” dedi.

Haberin Devamı

Türk Akımı dondu...
Türk Akımı ile ilgili hükümetler arası bir anlaşmanın var olmadığının altını çizen Alaboyun, şunları söyledi:
“Bakanlığım süresince Türk Akımı ile Rusya ile bir anlaşma söz konusu değil. Geçici bir süre için bu konuya fazla eğilmeyeceğiz. Çünkü onların taahhütleri yüzde 10.25 indirimdi, bunu kabul etmiyoruz, biz sadece 10,25’i projeyi görüşmeye başlama şeklinde kabul ettik. Rusya’nın algıladığı gibi projeyi başlatma şeklinde görmüyoruz, Ruslar da bu taahhütlerini yerine getirmiş değiller, indirim sözleri var ancak uygulamıyorlar, bizden sonraki gelecek bakanın pazarlıkları ile netlik kazanacak.”