Dünya Türkiye'ye kritik ziyaret öncesi Tillerson'dan Afrin açıklaması

Türkiye'ye kritik ziyaret öncesi Tillerson'dan Afrin açıklaması

13.02.2018 - 21:57 | Son Güncellenme:

ABD Dışişleri Bakanı Rex Tillerson, Türkiye ziyareti öncesi Kuveyt'te yaptığı açıklamada "Afrin'deki gelişmeler Suriye'nin doğusunda DEAŞ'a karşı verdiğimiz mücadeleyi olumsuz etkiliyor." iddiasında bulundu.

Türkiyeye kritik ziyaret öncesi Tillersondan Afrin açıklaması

Tillerson, Kuveyt Dışişleri Bakanı Sabah el-Halid el-Hamad es-Sabah'la birlikte ortak basın açıklaması yaptı.

Haberin Devamı

Bir soru üzerine Türk Silahlı Kuvvetlerinin Suriye'nin kuzeybatısında Afrin bölgesinde PKK/KCK/PYD-YPG ve DEAŞ'a mensup teröristleri etkisiz hale getirmek üzere başlattığı Zeytin Dalı Herakatı’na da değinen Tillerson, bu harekatın DEAŞ'la mücadeleyi olumsuz etkilediğini öne sürdü.

Tillerson, "Afrin'deki gelişmeler Suriye'nin doğusunda DEAŞ'a karşı verdiğimiz mücadeleyi olumsuz etkiliyor. Güçlerin Afrin'e doğru yönelmesiyle NATO müttefikimiz Türkiye ile bu gelişmelerin etkisinin temel hedef olan DEAŞ'la mücadeleyi etkilediği noktasında temaslar halindeyiz." diye konuştu.

Bu hafta içerisinde Türkiye'ye gideceğine dikkati çeken Tillerson, konuya ilişkin görüşmelerine devam edeceğini söyledi.

Haberin Devamı

"ABD,ASKERİ VARLIĞINI SÜRDÜRECEK"

Washington'un Suriye'deki askeri varlığını sürdüreceğini ve YPG'nin omurgasını oluşturduğu Demokratik Suriye Güçleri (DSG) gibi yerel güvenlik güçleri yetiştirmeye devam edeceğini ifade eden Tillerson, "ABD, Suriye'deki koşullarının gerektirdiği ve DEAŞ'la mücadeleye odaklanmış olan askeri varlığını sürdürecek" diye konuştu.

"İNSAN HAKLARINA SAYGILI OLMALARI ÜZERİNDE ÇALIŞIYORUZ"

Sözkonusu askeri varlık çerçevesinde ABD'nin Suriye'de yerel güvenlik gücü eğitip donatmaya ve desteklemeye devam edeceğini kaydeden Tillerson, "Hazırlamakta olduğumuz yerel güçlerin etkili, mesul ve insan haklarına saygılı olmasının üzerinde de çalışıyoruz" dedi.

"KOMŞULARA TEHDİT OLUŞTURMAMALARI ÖNEMLİ"

ABD Dışişleri Bakanı, sözkonusu yerel güçlerin komşu yerleşimlere veya komşu ülkelere tehdit oluşturmamasının önemli olduğunu sözlerine ekledi.