Siyaset MHP isterse teklifi beraber sunarız

MHP isterse teklifi beraber sunarız

30.11.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Anayasa teklifini olgunlaştırdıklarını açıklayan Başbakan Yıldırım, “Sayın Bahçeli ile son görüşmemizi yaptıktan sonra Ak Parti teklifi olarak sunacağız. Tabii MHP de arzu ederse beraber sunarız” dedi

MHP isterse teklifi beraber sunarız

Başbakan Binali Yıldırım, yeni anayasa teklifini olgunlaştırdıklarını, MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli ile bir araya gelerek son şeklini vereceklerini söyledi. Yıldırım, “İnşallah bu değişikliği Ak Parti Grubu’nun teklifi olarak sunacağız. Tabi MHP de arzu ederse beraber sunarız” diye konuştu.
Yıldırım, partisinin grup toplantısına gelirken gazetecilerin sorularını yanıtladı. MHP’nin teklifinin kendilerine sunulduğunu ifade eden Yıldırım, Bahçeli ile en kısa zamanda görüşeceklerini ifade etti. Yıldırım görüş ayrılıklarıyla ilgili soruya, “Çok az kaldı. Hepsi belli olacak. Kafamızda herhangi bir problem yok” dedi. Ak Parti MYK da bugün toplanarak MHP’nin önerilerini değerlendirecek.
Türkeş katılmadı
Ak Parti grup toplantısına, “İdama karşıyım” ve “Referandumda yüzde 49,5 yenilgi olur” çıkışlarıyla dikkat çeken Başbakan Yardımcısı Tuğrul Türkeş’in katılmadığı görüldü. Türkeş’in grup toplantılarına genel olarak gelmediği de ifade edildi. Yıldırım, grup toplantısında özetle şunları söyledi:

BAHÇELİ İLE GÖRÜŞÜP TEKLİFİ SUNACAĞIZ: Anayasa çalışması devam ediyor, şu an olgunlaştı diyebiliriz. Bir kez daha MHP Genel Başkanı Sayın Bahçeli ile bir araya geleceğiz ve bu değişikliğe son şeklini vereceğiz. Biliyorsunuz Bahçeli başından beri bu konuda yapıcı bir tutum izliyor. Bu olumlu ve yapıcı tutumundan dolaylı teşekkür ediyorum. Son görüşmemizi yaptıktan sonra inşallah Ak Parti Grubu’nun teklifi olarak sunacağız. Tabii MHP de bu teklifi götürme esnasında arzu ederse beraber sunarız.
CHP İLE DE PAYLAŞIRIZ: Bu çalışmaları istediği takdirde CHP ile de paylaşır anayasa çalışmaları için onlarla da her zeminde bu konuyu değerlendirebiliriz. Kapımız sonuna kadar açıktır ama unutmayın bizim elimizde üzüm, karşımızdakinin elinde de sopa olmayacak. Bizim derdimiz üzüm yedirmekten, karşımızdakinin amacı da bağcı dövdürmek olmayacak.
SEVİMLİ GİRİŞİME TEŞEKKÜRLER: Rejim değiştirmek gibi bir niyetimiz yok, yine de tekrar ediyorum. Ey Kılıçdaroğlu, Türkiye rejimini 1923’te seçti, cumhuriyet dedi yoluna devam etti. Hala ne rejim tartışmasından bahsediyorsun? Kılıçdaroğlu boş durmamış, biz bunu söyledik ya, TDK sözlüğünü eline almış Binali Yıldırım’a kolaylık olsun diye rejimin ne anlama geldiğini araştırmış, okumuş. Sağ olsun yüksek sesle de bunu okumuş. Bu sevimli girişimi için teşekkür ediyoruz.
NEREDE SAVUNACAKSIN?: Ana muhalefet partisi 10 saat toplantı yapıyor, herkes merakla bekliyor, çıkan karar ne; 70’li yılların modası geçmiş söylemi; direneceğiz. Kardeşim sen zaten Meclis’te değil misin, başka nerede daha iyi savunacaksın fikirlerini? Ama dert başka. Herkes Türkiye siyaseti bu tarihi döneme girerken tercihini doğru yapmalıdır. Sırtını millete mi yaslayacaksın yoksa terör örgütlerine yaslayanlarla birlikte mi olacaksın. Önemli soru budur. Ana muhalefet partisinin bundan sonra vereceği karar budur. Bu talebe sırt çevirenler, sözlük mözlük işleriyle uğraşanlar, kendilerine oy verenlerin taleplerine kulak tıkamıştır.

Şanghay’da ilk görev

Yıldırım, Şanghay Beşlisi’nde Türkiye’nin, “Enerji Kulübü” başkanlığını üstlendiğini ifade ederek, “Birliğin üyesi olmadan ilk defa Türkiye burada önümüzdeki dönem için birliğin başkanlığını üstlendi. Kamboçya’da Asya Parlamentolar Birliği’nin toplantısı yapıldı. Türkiye oybirliği ile başkan seçildi” dedi.

Garantörlük olmazsa olmaz

Kıbrıs sorununda bizim garantör ülke olarak tutumumuz çok açık ve net. Yıllardan beri devam eden adadaki haksızlığın sona ermesi, KKTC’ye uygulanan kısıtlamaların kaldırılması, iki taraflı dönüşümlü başkanlığı esas alan adil bir çözümü herkesten fazla biz istiyoruz. Çözüm ne olursa olsun, bizim için önemli olan Kıbrıs’ta tekrar kardeşlerimizin 60’lı 70’li yıllarda karşılaştıkları felaketle yüz yüze gelmemeleri. Bu nedenle de Türkiye’nin etkin garantörlüğü bu anlaşmanın olmazsa olmazıdır.

Fidel Castro’ya anma

Yıldırım, “Bazı liderler vardır ki, derin izler bırakıp ebediyete intikal eder. 21. Yüzyılın en önemli siyasi aktörlerinden biri de Fidel Castro’dur. İzlediği yol belki benimsediğimiz dünya görüşünden farklı olsa da, yine de bağımsızlık şiarıyla ulus için mücadele eden bir liderdi. Küba halkına devlet başkanı Raul Castro’ya da taziyelerimizi iletiyoruz” dedi. Yıldırım, Kolombiya’da düşen uçakla ilgili olarak da, “Uçak düştüğü haberini aldık, futbolcular var. Acılarını paylaşıyoruz” dedi.

AB bizden daha çok kaybeder

AB toplandı Türkiye müzakereler askıya alınsın dediler. İki tarafın da yararına olmayacak anlamsız, ciddiyetsiz gereksiz bir iş. Buradan bütün muhataplara açık şekilde söylüyorum. Türkiye-AB gerginliğinden iki taraf da kaybeder ama kim daha çok kaybeder, derseniz şüphesiz AB daha çok kaybeder. En büyük dayanağımız millet. Türkiye ile iyi ilişkiler sürdürmek Avrupa’nın gelecekteki güvenliği açısından bir mecburiyettir. Ortadoğu’daki kaosun doğrudan Avrupa’ya sirayet etmemesinin, göç dalgasının Avrupa’ya vurmamasının tek nedeni Türkiye’nin varlığıdır, göçmenler için yaptığıdır.
DOST DEĞİL MİSİNİZ?: AB’nin resmi bir anket sonuçlarını paylaşmak isterim. AB vatandaşlarının yüzde 59’u AB’nin kendilerini temsil etmediğini, seslerini duymadığını düşünüyor. Avrupalı ve Amerikalılara diyoruz ki, teröristler var bize gönderin niye tutuyorsunuz, Türkiye’nin dostu değil misiniz? Bize diyorlar ki bu yargının işi. Sana gelince yargı bağımsız, karışmıyorsun, bize gelince teröristler gözaltına bile alınmamalı, yargılanmamalı, hesap vermemeli diye telkinde bulunuyorsunuz.

‘Filistin hakkını elde edecektir’

Başbakan Binali Yıldırım, Parlamentolar arası Kudüs Platformu Kudüs ve Sürecin Problemleri Sempozyumu kapsamında WOW Hotel’de verilen akşam yemeğine katıldı. Yıldırım, İsrail’de bugünlerde camilerde ezanın hoparlörlerle okunmasının engellenmesini öngören yasa tasarısına ilişkin “Din ve inanç özgürlüğüne aykırı böyle bir uygulamanın dayatılması asla kabul edilemez. İslam alemini rencide edecek her hareketin karşısında duracağız. Filistin’in hakkı olan hürriyeti de, bağımsızlığı da, müstakil bir devleti de mutlaka elde edeceğine hiçbir şüphemiz yoktur” dedi. l DHA