Siyaset ‘Yüzde 99 biat bile Saray’a yetmiyor’

‘Yüzde 99 biat bile Saray’a yetmiyor’

06.05.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

HDP Eşbaşkanı Selahattin Demirtaş, Başbakan Davutoğlu’nu, Cumhurbaşkanı Erdoğan’a teslim olmakla eleştirdi. Demirtaş, “Görülüyor ki yüzde 99.9 biat etmek bile Saray’a yetmiyor” dedi.

‘Yüzde 99 biat bile Saray’a yetmiyor’

Demirtaş, dokunulmazlıklar konusunu değerlendirmek üzere yapılan toplantıda yaşanan siyasi gelişmeleri de değerlendirerek partisinin erken seçime hazır olmasını istedi. Demirtaş özetle şunları söyledi:

- SARAY’DAKİ KARAR VERİYOR: Saray darbesi tamamlanmamış bir süreç olarak devam ediyor. Biz de 7 Haziran’dan bu yana bu darbeye direnmemiş olsaydık, birilerinin yaptığı gibi sarayın bahçesine koşup, oradaki artıklardan beslenmek isteseydik darbe tamamlanmış olurdu. Bugün hükümet, parlamento feshedilmiş durumda. Bir ülkenin Başbakanı, yüzde elli oy almış, kendi iradesiyle karar verebilecek durumda değil. Her şey saraydan belirleniyor. AKP’nin Genel Başkanının, grup başkanvekillerinin, bakanların kim olacağına saraydaki karar veriyor.

- EN FAZLA DAVUTOĞLU KATKI SUNDU: Tek adam sistemine en fazla katkı sunanlardan biri de Davutoğlu’dur. Bu dikta rejiminin adım adım örülmesine iradesizliğiyle, biat etmiş kişiliğiyle, demokratik siyaseti savunmayan zayıf kişiliğiyle saraya biat ederek, en fazla kendisi katkı sunmuştur. Bir yandan savaşı körükleyen hatalı politikalarıyla Davutoğlu, Türkiye siyasetine savaşçı ve katliamcı Başbakan olarak geçmiştir. Bütün kirli işleri Saraydaki zat Davutoğlu’na yaptırmıştır. Şimdi miadı dolmuştur. Görünen o ki yüzde yüzden fazla biat lazım. Davutoğlu’nun eksiği budur, yüzde 99,9 biat etmiş ama yetmemiş. Kendi iradesini ortaya koyma çabası Saray’ı huzursuz etmiştir... Bizler defalarca çağrı yaptık, irade gösterin dedik. Bu darbeyi hep birlikte durduralım, sorunlarımızı müzakere ile çözebilecek bir ortaklaşmayı yaratalım dedik. Siz Saray’ın tekçi zihniyetini herkesten fazla düşündünüz. Şimdi Davutoğlu’ndan beklenen şey dikta rejimine doğru giden anlayışı teşhir etmektir.

- ADI DARBEDİR: Partinizi de hükümeti de parlamentoyu da götürüp saraya teslim ettiniz. Anayasa askıdadır. Anayasa göre Cumhurbaşkanı seçilmiş de olsa bir partinin genel başkanının kim olacağına müdahale edemez. Kongre tarihini belirleyemez. Velek ki kendi kurduğu parti de olsa bunu yapamaz. Bu ülkeyi kimin yöneteceğine saraydaki karar vermek istiyor. Bunun adı darbedir darbe. Bunun adı diktatörlüktür. Darbeyle ele geçirilmiş yetkilerini sonuna kadar kendi lehi doğrultusunda kullanılmasıdır.

- ERKEN SEÇİM OLABİLİR: Önümüzdeki günler tarihi günlerdir. Her an erken seçim de gündeme gelebilir. Başkanlık sistemi adı altında diktatörlüğün olduğu bir anayasa değişikliği de gündeme gelebilir. Biz hep birlikte bu anlayışa karşı güçlü bir mücadeleyi ortak bir cephede yürütmeliyiz.