Gündem Özel Harekat’a Kandil bombası

Özel Harekat’a Kandil bombası

18.07.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

›› 15 Temmuz’da Emniyet Özel Harekat ile Havacılık Dairesi’ne F-16’ların PKK’ya karşı Kandil’e hava harekatlarında kullanılan bombalardan attığı ortaya çıktı ›› Hava saldırıları sırasında Balıkesir’den bir hava gözetleme uçağının da Ankara’ya geldiği ve uçaklara hedef verdiği öğrenildi. Darbeye katılan pilotlar yakalandı

Özel Harekat’a Kandil bombası

Fetullah Gülen yanlısı bir grup TSK mensubunun gerçekleştirmeye çalıştığı darbe girişimi sırasında, PKK’ya karşı kullanılan bombalardan atıldığı ortaya çıktı. Milliyet’in aldığı bilgiye göre, darbeci grubun ilk hedefleri arasında yeralan Emniyet Genel Müdürlüğü Özel Harekat Dairesi ile Havacılık Dairesi’nde yaşanan saldırılarda PKK’ya karşı Kandil’deki operasyonlarda kullanılan bombaların atıldığı belirtildi.
İki tesisi hedefine alan F-16’ların Özel Harekat’a 3, Havacılık Dairesi’ne 1 bomba attığı anlaşıldı. Hava saldırısı sırasında Özel Harekat Dairesi’nde şehit olan 4, Havacılık Dairesi’nde ise 5 polisin cenazeleri bulunamadı. Ayrıca, Özel Harekat’taki 8 şehidin ise vücut bütünlüğünün kalmadığı kaydedildi.
Gözetleme uçağı
Bu arada, darbe girişimi sırasında hava operasyonlarına katılan uçaklara yakıt ikmali yapan tanker uçağın dışında Balıkesir’den bir hedef gözetleme uçağının da Ankara semalarında dolaştığı belirtildi. 27 bin feet yükseklikte uçun gözetleme uçağının hava operasyonları yapan F-16’lara hedeflere ait koordinatları ulaştırdığı ifade edildi.
Başarısız darbe girişimiyle ilgili Ankara ve İstanbul Cumhuriyet Başsavcılıkları’nca yürütülen iki ayrı soruşturma, daha sonra Ankara’daki ana davayla birleştirilecek. Bu kapsamda, savcılık, 15 Temmuz gecesi hava radarlarının kayıtlarına ulaşarak hangi uçağın ne zaman nerede uçuş yapıp bomba bıraktığını tespite çalıştığı öğrenildi.
Darbe girişiminde karargah olarak kullanılan Ankara Akıncı Hava Üssün’de dün arama yapıldı. Darbe soruşturmasını yürüten Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı’nın talimatıyla Ankara Emniyet Müdürlüğü ekipleri hava üssünde arama başlattı. Bilindiği gibi, Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar, EGM Özel Harekat timlerinden oluşan 200 kişilik bir grubun operasyonuyla Akıncı Hava Üssü’nden kurtarılmıştı.
EGM istihbarat baskını
Darbe girişimi sırasında Emniyet teşkilatına yönelik operasyonlar yapmaya çalışan Gülen yanlısı askerlerin başka bir hedefinin de Yıldızevler’deki EGM İstihbarat Dairesi Başkanlığı olduğu ortaya çıktı. TRT’ye girmeye çalışan askeri grup içinden yaklaşık 50 kişilik askeri grubun İstihbarat Dairesi’ne girmeye çalışması sırasında, daha önce aynı birimde çalışan ve emmniyet içindeki Gülen yanlılarının tasfiyesi sırasında ihraç edilen eski istihbaratçıların da daireye gelerek kurumu yönetmeye hazırlandıkları kaydedildi. Dairede görevli polisler ile askerler arasında yaşanan arbede sırasında bazı eski polisler kaçarken, G.A. ve L.K ile 50’ye yakın asker yakalanarak gözaltına alındı.
İddia: 03.00’te başlayacaktı
Genelkurmay Başkanı Orgeneral Hulusi Akar’ın rehin alınmasıyla başlayan 15 Temmuz darbe girişiminin aynı gece sabaha karşı 03.00 başlamasının planlandığı öne sürüldü. Kaynaklar, Gülen yanlısı TSK mensuplarının aynı gece 03.00 için hazırlık yaparak illerdeki bağlantı noktalarını uyardıkları, ancak girişimin önceden haber alındığı gerekçesiyle erkene çekildiği iddiasını ortaya attı.
Gülenci eski polislere mesaj
Şüphelilerden birisine ait cep telefonunda bulunan mesajda Gülenci eski polislerin askere destek vermek için uyarıldıkları görüldü. Mesajda, “değerli abiler, Şuan asker yönetime el koydu. Emniyetten gelen emirleri yerine getirmemeliler. Emekliler dahil herkes, silahını alıp Genelkurmay’a gitsin. Direnen herkesi indirsin. Duran vebaldedir” notunun yeraldığı tespit edildi.
Pilotlar gözaltına alındı
Özel Harekat ve Havacılık Daireleri’ne yönelik hava saldırılarını gerçekleştiren pilot binbaşı yakalanarak gözaltına alındı. Önceki gün gözaltı işlemine başlayan Ankara Emniyeti, darbe girişiminde karargah olarak kullanılan Akıncı Hava Üssü çevresinde gözaltı işlemleri yaptı. Polis, hava üssünden çıkan sivil bir araçtaki üç kişinin durumundan şüphelenerek aracı durdurup kimlik kontrolü yaptı. Kontrol sonrasında bir binbaşı ile iki yüzbaşı gözaltına alındı. Ankara Emniyeti TEM Şube’ye gönderilen pilot binbaşının, Özel Harekat ve Havacılık Dairelerine yapılan hava operasyonundaki F-16’yı kullanan pilot, iki yüzbaşının ise TBMM ve çevresinde sivil halka ateş açan Super Cobra tipi helikopterleri kullanan pilotlar olduğu anlaşıldı.