Eskişehir Özel İletişim Vergisi Zammı İnternet Paketlerini Küçültecek

Özel İletişim Vergisi Zammı İnternet Paketlerini Küçültecek

04.10.2017 - 11:21 | Son Güncellenme:

.

Özel İletişim Vergisi Zammı İnternet Paketlerini Küçültecek

Motorlu Taşıtlar Vergisinin tartışıldığı son günlerde, Özel İletişim Vergisine (ÖİV) yapılacak zam da çok konuşuluyor. 2018 itibari ile yüzde 50 dolaylarında yapılacak Özel İletişim Vergisi zammı için şimdiden cep telefonu tarifeleri için alternatif düşünülmeye başlandı.
2018’de motorlu taşıtlar vergisine yapılacak zamdan sonra diğer kalemlerde yapılan zamlar da piyasaları etkisi altına almaya başladı. Bu zamların başında gelenlerden biri de insanların günlük yaşamının adeta bir parçası haline gelen telekomünikasyon sektörüne etki eden özel iletişim vergisi. Daha önce yüzde 5 olarak ödenen Özel İletişim Vergisi, 2018’den itibaren yüzde 7,5 olarak standart hale getirileceği belirtiliyor.
Eskişehir’de cep telefonu satışı yapan Ersin Dindaş 2018’de yapılacak ÖİV zammı ile cep telefonu satışları ve paket tarifelerin önemli ölçüde etkileceğini belirtip, telefonun niteliklerinin artması mobil verileri tüketiminin de artması anlamına geldiğini geldiğini söyleyrek, dolaylı olarak telefon satışlarının da azalabileceğini ifade etti.

“İletişimi artık tamamen internet üzerine çevirdik”
Dindaş, artık hemen her alanda internetin kullanıldığını kaydederek, “Artık insanlar telefon görüşmeleri ve Kısa Mesaj Servisinden (Short Message Service /SMS) çok internete yoğunluk gösteriyor. Belirli başlı programlarla internet üzerinden görüşme, kısa mesaj atma işlemlerini hallediyor. İletişimi artık tamamen internet üzerine çevirdik. Hani görüşme dışında sesli mesajları da internet üzerinden gönderiyoruz. Bu yüzden yaşlısından gencine, küçüğünden büyüğüne hepimiz internete yoğunluk gösterdik. İster istemez bu yoğunluk attığı için internete de zam gelecekti. Böylelikle normal telefon kullanımı azaldığı için de internete zam gelecek. Yapılacak zam ile durum eşitlenecektir. Tabii küçük zamlar da değil büyük zamlar duyuyoruz bu konuda” şeklinde konuştu.

“Zam sonucunda insanlar, internet paketlerini düşürebilirler”
Ayrıca Dindaş, yapılacak zammın insanları paket küçültmeye iteceğini de söyleyerek, “Yaşanacak özel iletişim vergisi kapsında yapılacak zam sonucunda insanlar, internet paketlerini düşürebilirler, 10 gigabyte kullanırken 5 gigabyte kullanır. Zamlı ücretlendirmeye gücü yetmeyenler paketlerinde küçülmeye gidebilir. Öğrencilerimiz var mesela interneti daha yoğun kullanan kesim olarak, bunlarda yine daha uygun paketleri tercih edeceklerdir. Bazı insanlar ev üzerinden internet aboneliği başlatacaktır. Vatandaşlarda hep düşük fiyat arayışı olacaktır. Yine bazılarını da etkilemeyeceği gibi zamlı tarifeyi kullanmaya devam edeceklerdir” dedi.