Gündem Özel kreşler sadece 0-2 yaşa hizmet verecek

Özel kreşler sadece 0-2 yaşa hizmet verecek

10.09.2016 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yönetmelikte yapılan değişiklikle, özel kreşler sadece 0-2 yaş grubu çocuklara hizmet verecek. Çocuk kulüpleri ise tüm öğrencileri kapsayacak

Özel kreşler sadece  0-2 yaşa hizmet verecek

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı’nca hazırlanan, “Özel Kreş ve Gündüz Bakımevleri ile Özel Çocuk Kulüplerinin Kuruluş ve İşleyiş Esasları Hakkında Yönetmelikte Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik”, Resmi Gazete’nin dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre, artık özel kreşler sadece 0-2 yaş grubu; gündüz bakımevleri ise 2-5.5 yaş grubu çocuklara açık olacak. Çocuk kulüpleri ise ilk ve ortaokul eğitimine devam eden öğrencileri kapsayacak. Çocuklar, daha önce söz konusu kulüplerden 12 yaşına kadar yararlanabiliyordu. Şimdi ise yaş kriteri 14’e yükselmiş oldu.
Bağımsız faaliyetler
Özel kreş, gündüz bakımevi veya özel çocuk kulübü açmak isteyenler, açılacak bina ile ilgili belgeleri artık sadece belediyelerin imar ya da şehircilik müdürlükleri ile çevre ve şehircilik il müdürlüklerinden almak zorunda olmayacak. Kreş açmak isteyenler, ilgili belgeleri yetkili serbest proje bürolarından da alabilecek. Özel kreş ve gündüz bakımevi ile özel çocuk kulübünün, aynı binada veya aynı bahçe içerisinde bir arada bulunması halinde, bu birimler birbirlerinden bağımsız olarak faaliyetlerini sürdürecek. Bu birimler ayrı ayrı bölüm ve dairelerden oluşacak, giriş ve çıkış kapıları ayrı ayrı olacak ancak binanın giriş kapısı ortak kullanılabilecek.
Formasyon şartı
Kuruluşun müdüründe aranacak nitelikler başlığı ise yeniden düzenlendi. Buna göre, kreş müdürlerinin, fakülte ve yüksekokulların en az 4 yıllık sosyal hizmet, psikoloji, rehberlik ve psikolojik danışmanlık, eğitimde psikolojik hizmetler, çocuk gelişimi, çocuk gelişimi ve eğitimi, okul öncesi eğitimi öğretmenliği, çocuk gelişimi ve eğitimi öğretmenliği ve anaokulu öğretmenliği bölümlerinden mezun olup, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile resmi veya özel eğitim kurumlarında en az 2 yıl çalışmış olması gerekecek. Kişi eğitim fakültelerinin farklı bölümleri veya fen edebiyat fakültelerinden mezunsa, pedagojik formasyona sahip olması gerekecek ve Aile Bakanlığı veya diğer kamu kurum ve kuruluşları ile resmi veya özel eğitim kurumlarında en az 2 yıl çalışmış olması gerekecek.
Bakanlık denetimi
Daha önce oluşturulan bir komisyon tarafından denetlenen kuruluşlar, artık vali onayı ile il müdürlüklerince denetlenecek. Ayrıca bu kurumlarda bakanlık denetçileri tarafından da denetim yapılabilecek. Eğitim programlarının uygulanması ise yine Milli Eğitim Bakanlığı’nca gerçekleştirilecek ve tespit edilen eksiklikler il müdürlüğüne bildirilecek.

Haberin Devamı

En çok 10 kişilik grup

Bu kurumlarda 0-2 yaş arasındaki çocuklardan en çok 10 çocukla bir grup oluşturulabilecekken, 2 yaşından büyük çocuklarda ise en çok 20 kişiyle bir grup oluşturulabilecek. Her grup için en az bir grup sorumlusu ve bir çocuk bakıcısı görevlendirilecek. İlkokul ve ortaokul eğitimine devam eden çocuk grubunda ise en çok 20 çocukla bir grup oluşturulacak. Her grup için en az bir grup sorumlusu görevlendirilecek.