Gündem Özelleştirilmesin diye illa ölelim mi?

Özelleştirilmesin diye illa ölelim mi?

02.06.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Yatağan işçilerinin Ankara’da sürdürdüğü eylemi değerlendiren Girgin, “Bizler özelleştirmenin işsizlik olduğunu, fakirleşme olduğunu ve işçi cinayetleri anlamına geldiğini biliyoruz. Yatağan Soma olmasın” dedi.

Özelleştirilmesin diye illa ölelim mi

Yatağan’daki maden ocakları ile termik santrallerde çalışan işçiler, geçen seneden beri özelleştirmeye karşı eylemde. Yeni bir Soma faciasının yaşanmasından korkan işçiler, enerji kaynaklarının devlet eliyle işletilmesine devam edilmesini talep ediyor. Yatağan işçileri, 27 Ağustos 2013 tarihinden beri özelleştirmeye karşı direnişte. Ankara’da Özelleştirme İdaresi Başkanlığı karşısında kurdukları direniş çadırında eylem yapan işçiler son olarak önceki gün polis müdahalesi sırasında maruz kaldıkları şiddeti ile basına yansıdı.

Soma nedeniyle ertelendi
Yatağan’da bulunan Yeniköy ve Kemerköy’deki santrallerin ihalesi, 18 Nisan’da yapıldı. İhalenin ardından nihai karar için Rekabet Kurulu’na gönderildi. 18 Nisan’da yapılan ihale, kurulun onayından geçtikten sonra, Başbakan ve 4 bakandan oluşan özelleştirme kuruluna gidecek. Özelleştirme söz konusu özelleştirme ihalesi ile, Kemerköy Termik Santrali ile taşınmazları, Yeniköy Termik Santrali ile Yeniköy Linyitleri İşletmesi tarafından kullanılan taşınır ve taşınmazları, ilgili maden ruhsatları ve bu ruhsatların kapsadığı maden sahalar satıldı. Yatağan Termik Santrali ve kömür işletmelerinin ihalesi ise Soma faciası nedeniyle ertelendi. Özelleşkirme Yüksek Kurulu onaylayınca devir işlemi gerçekleşecek.
Türkiye Maden-İş Sendikası Yatağan Şube Başkanı Süleyman Girgin, özelleştirmeye karşı bölgedeki tüm çalışanların tepkili olduğunu dile getirerek, şunları söyledi:

“27 Ağustos 2013’te Milas ve Yatağan’daki maden sahaları satışa çıkarıldı. O günden bu yana direniyoruz. Bölgemizde işçisi memuru sendikalı sendikasız kadrolu kadrosuz toplam 3 santral ve 3 maden ocağında 5 bin kişi çalışıyor.”
“Enerji Bakanı Taner Yıldız, ‘İşçiler merak etmesin, mağdur etmeyeceğiz’ diyor ama bizler özelleştirmenin işsizlik olduğunu, fakirleşme olduğunu, taşeronlaşma yoluyla ücretli kölelik düzeni olduğunu ve işçi cinayetleri anlamına geldiğini biliyoruz. Bunu son kez çok acı bir şekilde Soma’da gördük. Cinayet olduğunu anlamamız için ille de ölmemiz mi gerekiyor? Dün Afşin Elbistan, Zonguldak, Soma yandı. Yarın da Yatağan yanmasın diye kavga veriyoruz. Yerel seçim öncesi Marmaris’te Başbakan’la 1 saat görüşme yaptık. Değerinde teflif verilmezse iptal edileceğini söyledi. Öyle de oldu, değerinde teklif verilmedi. Başbakan’ın sözünü tutmasını istiyoruz. Kaldı ki değerinde verilse bile satılmasına karşıyız."

Haberin Devamı

3 ölüm yaşandı

1984’ten bu yana faaliyet gösteren Milas ve Yatağan’daki madenlerde, o günden beri 3 işçi hayatını kaybetti. Girgin, sayıya dikkat çekerek, “Devlet eliyle işletilmeye devam etsin istiyoruz” dedi.