Mersin ÖZGECAN CİNAYETİ AVRUPALI KADINLARI ŞOK ETTİ

ÖZGECAN CİNAYETİ AVRUPALI KADINLARI ŞOK ETTİ

11.03.2015 - 14:49 | Son Güncellenme:

.

ÖZGECAN CİNAYETİ AVRUPALI KADINLARI ŞOK ETTİ

Dünya Kadın Yürüyüşü için Türkiye’de bulunan Avrupalı kadın aktivistler, Tarsus’ta hunharca öldürülen Özgecan Aslan’ın ailesini ziyaret etti.
Aralarında Almanya, Fransa, İngiltere, Portekiz, Yunanistan ve Sırbistan’dan kadın komitesi temsilcilerinin yer aldığı aktivistler, Hatay’daki etkinlik sonrası bu sabah Mersin’e geldi. Özgecan Aslan’ın Mersin Şehir Mezarlığı’ndaki kabrini ziyaret eden Avrupalı kadınlar, daha sonra Barış Mahallesi’ndeki ailesini ziyaret etti. Mersin Kadın Platformu öncülüğünde gerçekleştirilen ve Akdeniz Belediyesi Eş Başkanı Yüksek Mutlu’nun da katıldığı ziyarette, anne Songül Aslan ve baba Mehmet Aslan ile görüşen Avrupalı kadınlar, aileye başsağlığı dileklerini ileterek acılarını paylaştıklarını belirttiler.
Ziyaret sonrası açıklama yapan Dünya Kadın Yürüyüşü Komite Üyesi Yıldız Temir Türkan, Dünya Kadın Yürüyüşü’nün uluslararası feminist bir hareket olduğunu belirterek, "160 ülkeden 6 binin üzerinde, yoksulluğa ve şiddete karşı mücadele eden taban gruplarını ve kadın örgütlerini bir araya getiren bir eylem hareketiyiz. Her 5 yılda bir uluslararası bir eylem düzenliyoruz. Bu yıl 4. uluslararası eylem yılı. Avrupa karavanını biz Nusaybin’den yola çıkardık. Çünkü, kadına yönelik şiddetin en yoğun ülkelerden biri Türkiye. Bu nedenle buna karşı kadınların verdiği direnişin önemli olduğunu düşünüyoruz" dedi.
Avrupa’nın alternatif bir direniş haritasını çıkardıklarını kaydeden Türkan, "Mevcut egemen güçlerin çizdiği sınırların ötesinde başka bir Avrupa’nın sınırlarını çiziyoruz. Bunun sınırlarını da kadınların verdiği direnişler oluşturuyor. Bu nedenle Türkiye’de Nusaybin’den başlayarak bir sonraki direniş noktalarını birbirine ekleyerek gidiyoruz. Buraya Antakya’dan geldik. Önümüzde Manavgat var. Orada HES’lere karşı direniş veren kadınlarla buluşacağız. Mersin’i es geçemedik. Çünkü burada kadına yönelik şiddet ve cinayetlerin yoğun yaşandığı bir kent. Ama aynı zamanda buna karşı mücadele eden bir kadın dayanışması var. Hem arkadaşlarımızın mücadelesini desteklemek hem de bunu uluslararası çapta görünür kırmak için Mersin’deyiz ve burada ailelerimizin acısını paylaşmaya geldik" diye konuştu.
"KATİLİN AİLESİNİN CİNAYETE DESTEĞİ BİZİ ŞOK ETTİ"
Özgecan Aslan’ın ailesini ziyaret eden Avrupalı kadınlardan Alman Ulrike Brain, buradaki kadına yönelik erkek şiddetinin en vahşi biçimi karşısında şok geçirdiklerini belirterek, bütün kadınları bir arada mücadele vermeye çağırdı. Bir diğer Alman aktivist Trude Menrath ise, erkeklerin şiddeti bırakarak kadına saygı göstermesi gerektiğini belirterek, "Avrupa’da da benzer olaylar yaşanıyor. Bütün dünyada kadına yönelik şiddet, en vahşi biçimiyle varlığını sürdürüyor. Bize bu olayda şok yaşatan şey; Özgecan’ın katilinin ailesinden destek almış olmasıdır. Ve ailenin onu hastaneye götürüp yaşatması yerine öldürmeyi tercih etmesi asıl bize şok yaşatan olaydır" şeklinde konuştu.
Kadınlar, ziyaretin ardından toplu halde evden ayrıldı.