Tatil Özgür Şehir Christiania

Özgür Şehir Christiania

13.09.2017 - 15:49 | Son Güncellenme:

Christiania koşmanın, fotoğraf çekmenin ve araba kullanmanın yasak olduğu, dünyanın en ilginç bölgelerinden biri. Polislerin girmediği Christiania bölgesinde yaşayanlar kendi kurallarını uyguluyor. Çok merak edilen Christiania nerede? Christiania bölgesine nasıl gidilir? Detaylar haberde...

Özgür Şehir Christiania

Christiania, son dönemlerde özellikle gençlerin merak ettiği bir yer. Kendine ait kuralları olan Christiania, her ziyaretçiden bunlara riayet etmesini bekliyor. Peki Christiania nerede? Christiania bölgesine nasıl gidilir? Christiania bölgesini özel kılan ne? Soruların cevabı aşağıda...

Haberin Devamı

Christiania nerede?
Christiania, Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın içinde yer alıyor. Kopenhag'ın Christianshavn ilçesinde 34 hektar alanı kapsayan Christiania'da 850 kişi daimi olarak ikamet etmekte. Christiania pek çok kanalık bulunduğu Kopenhag'ın, yine buna benzer bir noktasında konumlanmış durumda.

Christiania bölgesine nasıl gidilir?
Danimarka'nın başkenti Kopenhag'ın Christianshavn ilçesinde bulunan Christiania'ya gitmek için öncelikle ana kente ulaşmanız gerekiyor. İstanbul'dan Kopenhag'ın haftanın hergünü doğrudan uçuşlar bulunmakta. Kopenhag'a geldikten sonra Christianshavn ilçesine toplu taşıma ile ulaşabilirsiniz. Burada bulunan Prinsessegade Kapısı'nın 200 metre ilerisi Christiania'ya giriş yapabileceğiniz nokta.

Haberin Devamı

Christiania bölgesinin tarihi nedir?
Christiania önceleri orduya ait bir kamp bölgesiyken uzun zaman önce terk edilmişti. 1971 yılında bir grup sanatçı ve aktivist, mevcut yönetimi ve düzeni protesto edip bu bölgeye yerleşti. Onları takip edenler kısa süre içinde kampı doldurmaya başladı. 40 yıl boyunca Danimarka hükumeti ve Christiania'da yaşayanlar arasında yer yer müdahelelere varan tartışmalar yaşandı. Uzun süren bir mahkeme sürecinin ardından da 2011 itibariyle Danimarka Hükumeti, Christiania bölgesini "Özgür Şehir" olarak kabul etti. Avrupa Birliği ve Danimarka kanunlarının uygulanmadığı Christiania, o dönemden beri Özgür Şehir unvanını sahip.

Christiania bölgesini özel kılan ne?
Christiania 2011'den bu yana Danimarka devleti tarafından da "Özgür Şehir" olarak kabul edilmekte. Dolayısıyla içeride yaşayanların bir özerkliği söz konusu. Kalıcı olarak bölgede yaşayan 850 kişi, kendi kurallarıyla kendilerini yönetmekte. Christiania içinde koşmak, fotoğraf çekmek kesinlikle yasak. Bunun yanı sıra herhangi bir yanıcı madde, ateşli silah bölgeye kesinlikle sokulamıyor. Şiddet eğilimi gösterenlerin de bölgeden uzaklaştırılması söz konusu.

Christiania bölgesine gelenlerin dikkat etmesi gereken şeyler nedir?
Bölgeye gelen turistlere sık sık fotoğraf çekmemeleri konusunda uyarılarda bulunuluyor. Zira fotoğraf çekmek kesinlikle yasak. Amsterdam'a benzer nitelikte bir kanalın kıyısında yer alan Christiania bölgesini gezmek için en ideal zaman gündüz saatleri. Bu hem güvenlik hem de bölgeyi keşif açısından daha iyi bir tercih olacaktır.

Haberin Devamı

Christiania bölgesinde ulaşım nasıl sağlanıyor?
Christiania bölgesinde araba ulaşımı bulunmuyor. Bu bölge sakinlerinin aldığı ortak karar sonucu uygulanan bir yasak. Christiani'da kullanabileceğiniz tek ulaşım aracıysa bisiklet. Bölgede bisiklet kiralama imkanınız var.

Christiania bölgesinde nerede kalınır?
Christiania içinde herhangi bir otel veya pansiyon bulunmamakta. Bölgede tanıdığınız veya ziyaretiniz sırasında tanışıp kaynaştığınız kimse yoksa kalmanız biraz zor. Ancak bölge, Kopenhag'ın yakınında olduğu için ve ulaşım bakımından koaly bir yerde bulunduğundan günübirlik turlarla Christiania'yı gezebilirsiniz.

Christiania bölgesinde nereleri görmeli?
Grey Hall, Christiania'nın en önemli gösteri ve sanat salonu. Burada sık sık konserler düzenlenmekte. Eğlence kültürünün kalbi konumundaki Christiania'da bulunan bir diğer eğlence merkezi de Loppen. Burada da birçok alternatif grubun konseri gerçekleşiyor. Morgenstedet, Christiania'nın vegan mutfağa sahip bir mekanı. Bölgeye gelenlerin mutlaka uğradığı Morgenstedet, Christiania'nın yemek kültürünü yanstıyor. Spiseloppen, Christiania'nın oluşumunda çok önemli bir yer. Geçmişte askeri kamp binası olan yer bugün bir lokanta. Christiania'ya 1971'de gelenlerin ilk yerleştiği yerlerden biri burasıydı. Son olarak Nemoland, Christiania'nın her pazar günü ücretsiz açıkhava konserlerinin düzenlendiği bir cafesi.