Ekonomi Pancarın tarladan şekere yolculuğu

Pancarın tarladan şekere yolculuğu

04.11.2017 - 12:07 | Son Güncellenme:

Muş Ovası'ndaki tarlalardan toplanan şeker pancarı, basınçlı suyla yıkanarak toprak ve çamurlarından arındırıldıktan sonra kanallar vasıtasıyla fabrikaya ulaştırılıyor. Makinede soyma, kesme, rendeleme, haşlama ve pres işlemleri uygulanan pancar, yüksek sıcaklıkta şerbet filtrelerinden geçirilerek belirli bir sıcaklık düzeyinde kristalleştirilip şeker haline dönüştürülüyor.

Pancarın tarladan şekere yolculuğu

Muş'ta işçiler tarafından tarladan toplanarak fabrikaya getirilen şeker pancarı, bir dizi işlemden geçirildikten sonra şekere dönüştürülerek tüketiciye sunuluyor.

Haberin Devamı

Tarlada hasat edildikten sonra traktör veya kamyonlarla Muş Şeker Fabrikası'na getirilen pancarlar, bant sistemiyle yıkama bölümüne taşınıyor.

Basınçlı suyla yıkanan toprak ve çamurlarından büyük ölçüde arındırılan pancarlar, kanallar vasıtasıyla fabrikaya ulaştırılıyor.

Makinede soyma, kesme, rendeleme, haşlama ve pres işlemleri uygulanan pancar, yüksek sıcaklıkta şerbet filtrelerinden geçirilerek belirli bir sıcaklık düzeyinde kristalleştirilip şeker haline dönüştürülüyor.

Çayın vazgeçilmezi şeker, 50 kilogramlık torbalara doldurularak ambara teslim ediliyor.

4 BİN ÇİFTÇİ İLE SÖZLEŞMELİ TARIM YAPIYORUZ"

Muş Şeker Fabrikası Müdürü Hakim Gündoğdu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiye'de yılda yaklaşık 2,5 milyon ton şeker tüketildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Bu şekerlerin 19 milyon ton pancarın işlenmesi sonucu elde edildiğini anlatan Gündoğdu, şöyle konuştu:

"Biz şu anda 420 bin ton şeker pancarını işliyoruz. Malazgirt ilçesinde üretilen 70 bin ton pancarı da Ağrı Şeker Fabrikası'na göndererek orada işleyeceğiz. Her iki fabrikamızda işleyeceğimiz pancardan elde edeceğimiz şeker ise yaklaşık 53 bin ton civarında olacak. Ürettiğimiz şekerleri genel olarak bölgeye satıyoruz. Biz Türkiye'deki 80 milyon insanımıza 700 gram şeker verecek kadar üretim yapıyoruz."

Gündoğdu, bu yıl pancar üreticisine 86 milyon lira ödeme yapacaklarını, üretilen şekerin satılması durumunda da Muş'a yaklaşık 200 milyon lira katma değer sağlamış olacaklarını dile getirdi.

Muş, Bitlis ve Bingöl'de 72 köyde yaklaşık 4 bin çiftçiyle sözleşmeli tarımsal üretim yaptıklarını anlatan Gündoğdu, 92 bin dekar alanda pancar ekimi gerçekleştirildiklerini belirtti.

Gündoğdu, bu yıl 100 bin ton yaş küspe ve 15 bin ton melas üretimi yapacaklarını ifade etti.

PANCARDA KOTA ARTIRILSIN TALEBİ

Muş Ziraat Odası Başkanı Hakim Yıldırım ise fabrikanın kota kapasitesinin artırılması durumunda çiftçinin daha fazla pancar üreteceğinin altını çizdi.

Pancarın Muş ekonomisine büyük katkı sağladığını vurgulayan Yıldırım, "Alparslan-2 Barajı sulamaya açılırsa Muş Ovası'nda herkes pancar ekimi yapar. Tek geçim kaynağımız şeker pancarı. Çiftçinin yüzde ellisinden fazlası pancara yönelmiş ve fiyatlardan memnun." dedi.

Haberin Devamı

Bölgede çiftçilik ile uğraşan Fikret Yakıcı ise 160 dönüm alanda ekim yaptığını ve bin 100 ton pancar ürettiğini anlattı.

Fabrikanın kendisine ancak 460 ton kota verdiğini ifade eden Yakıcı, "Eğer kota yükseltilirse pancarımız daha iyi satılır. Muş'ta tek geçim kaynağımız pancar." diye konuştu.