Gündem ‘Pandora’ya bireysel başvuruya ret

‘Pandora’ya bireysel başvuruya ret

09.01.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Anayasa Mahkemesi, FETÖ’nün kumpaslarından sayılan ve 357 sanığın beraat ettiği “İzmir Askeri Casusluk” davası kapsamında ele geçirilen “Pandora” adlı dijital belgelerde özel hayatının gizliliğinin ihlal edildiği gerekçesiyle M.Y.’nin yaptığı bireysel başvuruyu kabul edilemez buldu.

‘Pandora’ya bireysel başvuruya ret

Anayasa Mahkemesi 1. Bölümü’nce verilen kararda M.Y.’nin 357 sanık hakkında İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nde açılan davanın “müşteki”leri arasında yer aldığı belirtildi. Kararda, başvurucunun, dava kapsamında “Pandora” adı verilen bir kısım belgelerde özel hayatına ilişkin bilgilerin yer aldığı gerekçesiyle şikayetçi olduğu ve mahkemeye dilekçe vererek, tümüyle iftira niteliği taşıyan fişleme ifadelerin kişisel saygınlığını zedelediği, bu nedenle davada gizlilik kararı verilmesini ve duruşmanın yasaklanmasını talep ettiği kaydedildi.

Haberin Devamı

1 milyon lira istedi

Başvurucunun bu talebi ile ilgili olumlu yahut olumsuz bir yanıt alamadığı gerekçesiyle Anayasa Mahkemesi’ne bireysel başvuruda bulunarak 300 bin lira manevi tazminat talebinde bulunduğu kaydedilen kararda, İzmir 12. Ağır Ceza Mahkemesi’nin kapatılmasının ardından davaya bakan İzmir 5. Ağır Ceza Mahkemesi’nin 16 Haziran 2014 tarihli duruşmada başvurucunun gizlilik ve yasak talebini reddettiği ifade edildi. Mahkemenin, 26 Şubat 2016’da tüm sanıkların beraatine karar verdiği, Yargıtay 16. Ceza Dairesi’nin bu kararı onadığı anlatılan kararda, başvurucunun kararın kendisine tebliğ edilmediğini, basından öğrendiğini belirterek, bin lira maddi, bir milyon lira manevi tazminat talebiyle İstanbul 21. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açtığı ifade edildi.

Haberin Devamı

İncelemeler sürüyor

Kararda, bu yerel mahkemenin de başvurucunun dava açma hakkı bulunmadığı gerekçesiyle davayı reddettiği, isnitaf incelemesinin ise devam ettiği anlatıldı. Kararda, başvuruya konu özel hayatın gizliliğini ihlal iddiasına ilişkin açılan davanın istinaf incelemesinin devam ettiği ve olağan başvuru yolunun henüz tüketilmediği kaydedilerek, bu nedenle başvurunun kabul edilemez bulunduğu ifade edildi.