Gündem Papa’ya dönüş yolunda Neyzen Tevfik hediyesi

Papa’ya dönüş yolunda Neyzen Tevfik hediyesi

03.12.2014 - 02:30 | Son Güncellenme:

Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis’e Türkiye’den dönerken neyzen ve şairin eserlerinin derlendiği albüm hediye edildi. Francis, ‘Hediye beni çok memnun etti’ şeklinde konuştu.

Papa’ya dönüş yolunda Neyzen Tevfik hediyesi

Üç günlük Türkiye ziyaretinin ardından geçen pazar akşamı Roma’ya dönen Katoliklerin ruhani lideri Papa Francis, dönüş yolunda anlamlı bir hediye aldı.
Aralarında 2 Türk kadın gazetecinin de bulunduğu medya mensuplarının her biriyle kısa süre sohbet eden Francis, uçakta basın toplantısı yapmadan önce seyahatinin her adımını takip eden gazetecilerin tek tek ellerini sıkarak selamladı ve kısa süre sohbet etti. Sohbet sırasında, Doğan Haber Ajansı İtalya temsilcisi Esma Çakır, Francis’e, 1953 yılında hayatını kaybeden neyzen ve şair Neyzen Tevfik’in eserlerinin derlendiği “Hiç’in Azab-ı Mukaddesi” adlı albümü armağan etti.
‘Anlamını sormam gerekecek’
Esma Çakır, hediyeyi takdim ederken, tarihi binlerce yıl öncesine dayansa da günümüzde Türk sazı olarak anılan neyin, tasavvuf müziğinin, sufizm geleneğinin bir simgesi olduğunu hatırlatarak “Umarım beğenirsiniz” dedi. Papa Francis ise, “Bu hediye beni çok memnun etti. Vatikan Büyükelçiliğinizi arayarak bunun ne anlama geldiğini daha derin bir şekilde sormam gerekecek” diyerek güldü.

Haberin Devamı

17 eserden oluşuyor

Papa Francis’e hediye edilen albüm, Neyzen Tevfik tarafından ney ile seslendirilen 17 eser ile kendi sesinden bir şiirinin kaydından oluşuyor. Bir arşiv çalışması ve bir Neyzen Tevfik belgeseli olarak nitelenen albüm, Hasan Saltık yönetiminde bir araştırmacı grubun belgeleri ve kayıtları bir araya toplamasıyla hayata geçirilmişti.