Gündem ‘Para kasası’nın dosyası kabarık

‘Para kasası’nın dosyası kabarık

29.11.2017 - 01:30 | Son Güncellenme:

MİT tarafından Sudan’da yakalanıp Türkiye’ye getirilen ‘FETÖ’nün para kasası’ Memduh Çıkmaz hakkında çok sayıda suçlama bulunuyor

‘Para kasası’nın  dosyası kabarık

FETÖ’nün “para kasası” olarak bilinen ve Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) operasyonuyla Sudan’dan Türkiye’ye getirildikten sonra tutuklanan Memduh Çıkmaz’ın gıyabında 15 yıldan 22,5 yıla kadar hapis istemiyle yargılandığı davada hakkında çok sayıda suçlama bulunuyor. Çıkmaz, aralarında örgütün üst düzey yönetici oldukları belirlenen 16’sı tutuklu 32 sanığın yargılandığı davada firariydi.

Haberin Devamı

Çıkmaz hakkında hazırlanan iddianamede, örgütün üst düzey yöneticisi ve esnaflardan sorumlu mütevelli heyeti üyesi olduğu, “FETÖ’nün sermayesi”ni Çorum’da yöneten şahısların başında yer aldığı ve örgüte finans sağladığına dair bilgilere yer veriliyor.

Servetini katlamışİddianamede, esnaftan aldığı çek ve senet gibi kıymetli evrakları örgüt adına takasta kullandığı, para vermek istemeyenlere de ticari olarak zarar verilmesini sağladığı belirtilen sanık Memduh Çıkmaz’ın, yapılanma içerisindeki konumunun yükselmesine paralel olarak servetinin de arttığına dikkat çekilerek şu bilgiler verildi: Müştekilerin, şüphelinin evinde örgüt toplantıları tertip ederek, ‘öşür’ ve ‘burs’ adı altında örgüte para topladığını, kendilerinden ödeyemeyecekleri miktarda para talep edip karşılığında çek aldığını, zamanında ödeyemedikleri için batmalarına sebep olduğunu, örgütten ayrılmak istemeleri üzerine vergi denetçilerini üzerlerine gönderip cezalar kestirdiklerini, kazandıkları davaları üst mahkeme aşamasında kaybetmelerini sağlayarak yüklü miktarda ceza kestirmelerine sebep olduğunu beyan ettikleri anlaşılmıştır.

Haberin Devamı

Bir yılda 1.5 milyon

İddianamede müşteki olarak ifadesine yer verilen R.Ü. para kasasının örgüt adına öşür (vergi) adı altında yıllık belirlediği miktarı tahsil ettiğini, taahhüdünü yerine getiremeyen kişileri ticari olarak iflasa sürüklediğini ve şahsi olarak itibarlarını sarstığını belirtti. Şüpheli olarak ifade veren B.A. ise Memduh Çıkmaz’ın işadamı olduğunu, akaryakıt istasyonları bulunduğunu dile getirerek, “Örgüte Çorum’da en fazla para yardımı yapan şahıs olarak bilinirdi. Senelik 1-1.5 milyon lira maddi yardımda bulunduğunu söylediğini hatırlıyorum.” dedi.