Dünya Paraguay da Kudüs’e yerleşti!

Paraguay da Kudüs’e yerleşti!

22.05.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

ABD ve Guetamala’nın ardından Güney Amerika ülkesi Paraguay da büyükelçiliğini Tel Aviv’den Kudüs’e taşıyanlar kervanına katıldı. Paraguay Devlet Başkanı Horacio Cartes ve İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu’nun hazır bulunduğu açılış törenine, bazı İsrailli bakanlar da katıldı.

Paraguay da Kudüs’e yerleşti

Netanyahu, törende yaptığı konuşmada büyükelçiliğin taşınmasını “tarihi bir gün” olarak tanımladı ve “İki ülkenin ilişkileri açısından çok güzel bir gün. Paraguay sadece İsrail yönetiminin desteğini değil, tüm İsrail halkının derin şükranlarını da kazandı” diye konuştu.

Haberin Devamı

Paraguay, Birleşmiş Milletler Genel Kurulu’nda, ABD Başkanı Donald Trump’ın Kudüs’ü “İsrail’in başkenti” olarak tanımasına “hükümsüz” diyen kararla ilgili oylamada “çekimser” kalan ülkelerdendi. Guatemala ise, bu oylamada Trump’a destek olmuştu. Karar, buna rağmen ezici çoğunlukla kabul edilmişti.

Öte yandan Filistin Dışişleri Bakanlığı, Paraguay’ın büyükelçiliğini Kudüs’e taşımasını kınadığını duyurdu. Bakanlığın açıklamasında, atılan bu adım, “uluslararası kanunların ihlali” olarak tanımlandı. Filistin Kurtuluş Örgütü (FKÖ) Yürütme Kurulu Üyesi Hanan Aşravi de, Paraguay’ın elçiliğini taşımasını benzer şekilde “sorumsuz ve uluslararsı kararlara yönelik ihlal” olarak değerlendirdi.

Öte yandan Orta Doğu’da büyükelçilik tansiyonu artarken Romanya, Çek Cumhuriyeti ve Honduras da büyükelçiliklerini Kudüs’e taşımayı düşündüklerini duyurdu.