Gündem Parasız eğitim pankartına 8,5 yıl hapis cezası verildi

Parasız eğitim pankartına 8,5 yıl hapis cezası verildi

08.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

‘Roman Buluşması’nda “Parasız eğitim istiyoruz, alacağız” yazılı pankart açan Berna Yılmaz ve Ferhat Tüzer’e 8 yıl 5 ay 20’şer gün hapis cezası verildi

Parasız eğitim pankartına 8,5 yıl hapis cezası verildi

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla gerçekleştirilen ‘Roman Buluşması’nda “Parasız eğitim istiyoruz, alacağız” yazan pankart açtıktan sonra ‘örgüt üyeliği’ gerekçesiyle 19 ay tutuklu yargılandıktan sonra tahliye edilen Berna Yılmaz, Ferhat Tüzer ve Utku Aykar’ın davasında karar çıktı. İstanbul 10. Ağır Ceza Mahkemesi’ndeki duruşmaya tutuksuz sanıklar katılmadı. Sanıkları avukatı Taylan Tanay, “Bu yargılamanın başından itibaren adil yargılama hakkı ihlal edildi. ‘Bu çocuklara beraat verilsin’ diyen savcı kendini Büyükçekmece’de buldu, özel yetkileri de alındı. Özel yetkili mahkemelerin geleceği ne olacak bilmiyoruz. Başbakan ‘Bu mahkemeler canavara dönüştü’ dedi. Gerçekten de canavara dönüştü bu mahkemeler” dedi. Bu sözler üzerine mahkemenin üye hakimlerinden Aytekin Ozanlı, “Biz canavar mıyız?” diye sordu. Tanay, “Ben size canavar demedim. Başbakanın bir tespitini aktardım sadece” diye konuştu.

Mütalaa değişti
Sanıklar Ferhat Tüzer ve Berna Yılmaz’a terör örgütü üyesi olmak suçundan 6 yıl 3 ay hapis cezası veren mahkeme, iki sanığı örgüt propagandası yapmak suçundan da 2 yıl 2 ay 20 gün hapis cezasına çarptırdı. Sanıklar toplamda 8 yıl 5 ay 20 gün hapis cezası aldı. Örgüt üyesi olmak suçundan beraatine karar verilen diğer sanık Utku Aykar ise örgüt propagandası yapmak suçundan 2 yıl 2 ay 20 gün hapisle cezalandırıldı.
Üç sanığın yargılandığı duruşmada ilk olarak Büyükçekmece’ye atanan savcı Kasım İlimoğlu, “Anayasa sınırları içinde düşüncelerini açıkladılar” gerekçesiyle beraat etmeleri yönünde mütalaa verdi. İlimoğlu’nun görev yerinin değişmesinin ardından göreve gelen savcı Adem Özcan ise mütalaayı değiştirerek, “Bu sanıklar terör örgütü üyeleridir” dedi ve 15 yıl hapis cezası istedi.

Haberin Devamı

‘Eylemleri çok!’
İddianamede sanıkların DHKP/C örgütünün alt yapılanması olan Halk Cephesi ve Gençlik federasyonu isimli oluşumların düzenlemiş olduğu birden fazla eyleme katıldıkları belirtiliyor. İddianamede sanıklar hakındaki suçlamalar şöyle anlatılıyor:
- Ferhat Tüzer: 30 Ocak 2010’da Edirne’de 3 kişinin tukuklanmasını protesto eden gruptaydı. 1 Ocak 2010’da Taksim’de ‘İncirlik Üssü Kapatılsın’ yazılı pankart açılması eylemindeydi. 4 Şubat 2010’da Tekel işçilerinin başlattığı greve destek için yapılan eylemlerde görüntülendi. 16 Şubat 2010’da Sultanahmet Adliyesi’nde Gençlik Feredasyonu üyelerinin eylemine katıldı. Dev-Genç’in kuruluşunun 40. yıldönümünde yapılan eyleme katıldı.
- Berna Yılmaz: 27 Aralık 2009’da Edirne’deki eylemdeydi. 5 Şubat 2010’da Beyoğlu’nda NATO ve Dünya Bankası’nın protesto eden grubun içindeydi. 11 Şubat 2010’dan Engin Çeber’in Metris Cezaevi’nde öldürülmesini protesto eden gruptaydı.
- Utku Ayar: Samsun’da Amerika karşıtı afiş yapıştıran gruptaydı. 11 Şubat 2010’da Engin Çeber’in öldürülmesini protesto eden grubun içindeydi. 22 Şubat 2010’da Bakırköy Adliyesi önünde döviz taşıyan gruptaydı.