Gündem Parçalanmış cihatçı örgütler

Parçalanmış cihatçı örgütler

21.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Saldırıyı üstlenen Murabitun örgütü, Kuzey Mali’de faaliyet gösteren cihatçı bir organizasyon olarak tanınıyor.

Parçalanmış cihatçı örgütler

Ahmed Telmissi önderliğindeki Tevhit ve Cihat Hareketi ile Cezayirli Muhtar Belmuhtar önderliğindeki Maskeliler Tugayı’nın birleşmesiyle oluştu. Özellikle Mali’nin kuzeyindeki Timbuktu, Kidal ve Gao’da faaliyet gösteren örgütTuareg ve Araplardan oluşuyor. Örgütün lideri Abubakr al-Nasr, Nisan 2014’te Fransız özel kuvvetleri tarafından öldürüldü. Daha sonra 14 Mayıs 2015’te örgütün IŞİD’e bağlılık yemini ettiği duyuruldu. Ancak bu duyuru Muhtar Belmuhtar tarafından yalanlandı. Örgüt içinde bir ayrışma olduğu ifade ediliyor. BM tarafından terörist olarak kabul edilen örgüt, Kuzey Mali’de önce saldırıyı düzenlediği tahmin edilen Ensar Din örgütü ve İslami Mağrip El-Kaidesi ile birlikte hareket ediyor.

Haberin Devamı

2012 yılında Kuzey Mali’deki isyanla birlikte faaliye başlayan Ensar Din örgütü ise, Tuareg’ler arasından önemli bir isim olan Iyad Ag Ghaly tarafından kuruldu. Tanınan bir Tuareg ailesinden olan Ag Ghaly, stratejik düşünme kabiliyeti nedeniyle ‘stratejist’ lakabıyla anılıyor. Örgütün El Kaide ile yakın bağlantı içinde olduğu ifade ediliyor. Ag Ghaly’nin kuzeni Hamada Ag Hama ise İslami Mağrip El-Kaidesi’nin başındaki isim. Selefi bir ideolojiye sahip olan Ensar Din, Kuzey Mali’de faaliyet gösteren MNLA gibi örgütlerden farklı olarak tüm Mali’ye Şeriat getirme amacında. Ensar Din, ABD ve Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi tarafından bir terörist örgüt olarak kabul ediliyor.

Örgüt mart ayında da yabancılara saldırmıştı

7 Mart 2015 tarihinde Mali’nin başkenti Bamako’da yapılan bir saldırı sonucu biri Fransız biri Belçikalı olmak üzere beş kişi hayatını kaybetmişti. Bu saldırıyı da Murabitun örgütü üstlenmişti. Saldırı, Mali’nin başkentinde yabancıların öldüğü ilk saldırı olmuştu.

Yazarlar