Gündem Hollande'dan çok sert tepki: Savaş nedenidir

Hollande'dan çok sert tepki: Savaş nedenidir

14.11.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Fransa’nın başkenti Paris’i kana bulayan terör eylemelerini kimin gerçekleştirdiğine dair Fransa'dan resmi açıklama geldi. Cumhurbaşkanı Hollande saldırıları IŞİD terör örgütünün yaptığını belirtti. Hollande ölü sayısına ilişkin bir rakam da paylaştı ve kanlı eylemlerde 127 kişinin yaşamını yitirdiğini açıkladı. Hollande'dan oldukça sert bir tepki de geldi. Cumhurbaşkanı IŞİD cihatçılarının Paris saldırıları "savaş nedenidir" dedi. Fransa'da 3 günlük yas ilan edildi. Fransa Cumhurbaşkanı ulusal güvenlik önlemlerini en üst düzeye çıkardı. bu arada Fransa'nın resmi açıklamalarının ardından IŞİD terör örgütü de saldırları üstlendi.

Hollandedan çok sert tepki: Savaş nedenidir

Fransa’nın başkenti Paris’te açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande, Paris saldırılarını IŞİD’in düzenlediğini söyledi. Hollande, “127 kişinin ölümüne neden olan saldırılar dışarıda planlandı ve yönetildi” dedi.

Haberin Devamı

"SAVAŞ NEDENİDİR"

Hollande'dan oldukça sert bir tepki de geldi. Cumhurbaşkanı IŞİD cihatçılarının Paris saldırıları "savaş nedenidir" dedi.

Paris’in doğusunda bir restoranda ve bir konser salonunda iki ayrı silahlı saldırı gerçekleşti. Ayrıca Fransa-Almanya dostluk maçının oynanmakta olduğu Stade de France’ın yakınlarında iki ayrı patlama meydana geldi. Paris’in 10. bölgesinde yer alan Le Petit Cambodge adlı restorana dışarıdan ateş açıldı. Polisin olay yerine ulaştığı ve çatışmada çok sayıda ölü ve yaralı olduğu bildirildi

SALDIRI ANI KAMERADA +18

REUTERS: REHİNELERİN 87'Sİ VURULDU

Paris belediyesinden bir yetkilinin Reuters'a verdiği bilgiye göre, dört saldırgan en az 87 genci vurarak öldürdü. Ardından terörle mücadele ekipleri operasyon düzenleyerek binaya girdi, saldırganlar da üzerlerindeki patlayıcıları infilak ettirdi ve can kaybı 100'ü buldu. Bataclan konser salonu, Ocak ayında terör saldırısına uğrayan karikatür dergisi Charlie Hebdo'nun eski ofisine sadece 200 metre uzaklıkta bulunuyor.

Haberin Devamı

İki kişi silahla saldırdı

Restorandaki saldırıyla yaklaşık aynı zamanda yine Paris’in doğusunda 11. bölgede yer alan Bataclan adlı konser salonunda da ateş açıldığı kaydedildi. Fransız haber kanalı iTele konser salonunda iki kişinin ateş açtığını açıkladı. Polis güvenlik nedeniyle çevredeki restoranları boşalttı. Saldırganların elinde makineli tüfek olduğu belirtildi.

TÜRK GÖRGÜ TANIĞI YAŞADIĞI DEHŞETİ ANLATTI

100 rehine öldürüldü

BBC’nin aktardığına göre Bataclan Konser Salonu’nda en az 100 kişi rehin alındı. Konser salonunun geçen yıl saldırıya uğrayan Charlie Hebdo’ya 200 metre uzaklıkta olduğu öğrenildi.

Konser salonuna düzenlenen operasyonda iki saldırgan etkisiz hale getirildi. AFP polis kaynaklarından aldığı bilgiye dayanarak salondaki 100’den fazla rehinin öldürüldüğünü açıkladı.

Stade de France yakınlarında da iki patlama meydana geldiği aktarıldı. Patlamanın olduğu sırada Fransa ile Almanya arasında oynanan Euro 2016 hazırlık maçının oynandığı Stade de France’de Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande da bulunuyordu.

Haberin Devamı

Hollande özel ekiplerce stattan uzaklaştırıldı. Taraftarların uzun süre stattan çıkmalarına izin verilmedi.

Bölge boşaltıldı

Fransa Futbol Federasyonu Başkanı stat girişinde ilk patlamada en az üç kişinin öldüğünü birçok kişinin yaralandığını, ikinci saldırıda ise bir saldırganın öldüğünü açıkladı. Canlı bomba olduğu açıklanan teröristin maça girmeye çalıştığı, başarılı olamayınca da bombayı patlattığı öne sürüldü.

Saldırıların olduğu noktalarda güvenlik önlemleri artırıldı. Saldırıların gerçekleştiği bölgede kafe ve restoranlar boşaltıldı.

Stattan saatlerce çıkamadılar

Fransa Futbol Federasyonu Başkanı Noel Le Graet, Fransa ile Almanya arasındaki hazırlık maçının oynandığı sırada Stade de France’ın girişinde gerçekleşen patlamada 3 kişinin hayatını kaybettiğini açıkladı. Taraftarlar saatlerce statta tutuldu.

MAÇ SIRASINDA PATLAMA

Hollandedan çok sert tepki: Savaş nedenidir


Hollandedan çok sert tepki: Savaş nedenidir

Hollandedan çok sert tepki: Savaş nedenidir
Erdoğan: Sözün bittiği yerdeyiz


G20 Liderler Zirvesi dolayısıyla Antalya’da bulunan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Paris’te yaşanan saldırılara ilişkin dün 02.00 sıralarında basın toplantısı düzenledi. Erdoğan, şunları kaydetti: “Paris’te meydana gelen bir dizi terör olayında çok sayıda kişinin öldüğünü, yaralandığını ve devam eden bir rehine krizi olduğunu teessürle öğrenmiş bulunuyorum. Ülkem ve milletim adına mevkidaşım sayın Hollande’a ve Franssız halkına taziyelerimi kayıpları için sunuyor, yaralılara acil şifa diliyorum. Fransa-Almanya dostluk maçının yapıldığı stadın yakınında meydana gelen patlamaların her ki halkın da huzurunu ve güvenliğini hedef aldığı açıktır. Bir konser salonundaki rehin alma hadisesinin de insani ve ahlaki değerle izahı mmükün değildir. Bu elim hadise terörizm konusunda uzun süredir dile getirdiğimiz hassasiyetlerin ne kadar isabetli olduğunu açık bir şekilde göstermiştir. Uluslararası toplum olarak terörizme karşı bir mutabakın olması gerektiğini hep ifade ettik ve mücadelemizi sürdürüyoruz. Ancak artık terörizmle mücadele konusunda sözün bittiği yerde olduğumuzu hatırlatmak istiyorum. Terörün dini, milleti, ırkı, vatanı yoktur. Teröristin hepsi kötüdür. Benim teröristim iyi seninki kötü mantığını artık bir kenara bırakıp ayaklar altına almamız gerekir.” ANKARA Milliyet

‘Bu saldırı bütün insanlığa yapıldı’

Saldırıdan sonra ABD Başkanı Barack Obama “Bu saldırı bütün insanlığa yapılmıştır. Teröre karşı Fransa’nın yanındayız” dedi.
İngiltere Başbakanı David Cameron yaşanan saldırılardan şok olduğunu açıkladı. Cameron ayrıca ‘Yardım için yapabileceğimiz ne varsa yapacağız’ ifadelerini kullandı.
Cameron, Dışişleri Bakanı Philip Hammond ve ana muhalefetteki İşçi Partisi’nin lideri Jeremy Corbyn, Twitter aracılığıyla tepki gösterdi. Cameron Twitter hesabından, “Paris’te meydana gelen olaylarla sarsıldım. Düşüncelerimiz ve dualarımız Fransız halkıyla. Yardım için elimizden geleni yapacağız” mesajını paylaştı.
Dışişleri Bakanı Philip Hammond da paylaştığı mesajda, “Paris’te bu gece meydana gelen saldırılarla derinden sarsıldım. Düşüncelerim kurbanlar ve sevdikleriyle. Rehin alınanlar olduğu yönündeki haberler nedeniyle kaygılıyım” ifadelerini kullandı.
İşçi Partisi lideri Corbyn de “Düşüncelerim bu gece Parislilerle. Fransız halkıyla dayanışma içindeyiz. Bunlar alçakça ve ahlaksızca saldırılar” şeklinde mesaj yayımladı.

Olağanüstü hal ilan edildi sınırlar kapatıldı

Saldırıların ardından bir açıklama yapan Fransa Cumhurbaşkanı Hollande, “Bütün sınırları kapattık, çok sayıda sokak ve cadde ikinci bir karara kadar kapandı. Olağanüstü hal ilan ediyoruz. Bakanlar Kurulu olağan üstü hemen toplanacak. Bütün güçlerimizi toplayacağız. Kararlı olacağız, dayanışma içinde olacağız. Herkesi dayanışmaya çağırıyorum. Bu korkuya karşı kendisini savunmayı bilen bir Fransa var” ifadelerini kullandı. Böylece İkinci Dünya Savaşı sonrasında Fransa’da ilk kez olağan üstü hal ilan edildi.

Davutoğlu: Saldırıyı nefretle kınıyoruz

Başbakan Ahmet Davutoğlu, sosyal medya platformu Twitter üzerinden yaptığı açıklamada, “Paris’teki alçak saldırının hedefi tüm insanlıktır. Türkiye olarak bu saldırıyı nefretle kınıyoruz. Teröre karşı Fransa ile dayanışma içindeyiz. Kurbanların yakınlarına ve Fransız halkına başsağlığı diliyorum” ifadelerini kullandı. ANKARA Milliyet