Gündem Paris’te tarihi zirve

Paris’te tarihi zirve

01.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Küresel ısınmanın yıkıcı etkilerine karşı dünya liderleri Paris’te buluştu. Zirvede iklim değişikliği konusunda kesin ve bağlayıcı bir belge oluşturulması hedefleniyor

Paris’te tarihi zirve

Fransa’nın başkenti Paris’te aralarına Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın da bulunduğu 195 ülkeden temsilci ve 150’den fazla ülkenin liderlerinin katılımıyla gerçekleştirilen ‘COP21’ Birleşmiş Milletler (BM) İklim Zirvesi dün başladı. Zirvede en temel amaç küresel ısınmanın 2 oC derecede tutulması. İki hafta sürecek tarihi zirvenin ilk gününde liderlere üçer dakikalık kısa bir konuşma süresi tanındı. Dünya liderlerinin konuşmalarından satır başları:

Haberin Devamı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan: “Paris’te mutabakata varabilmek için öncelikle kesinleştirilmesi gereken husus, farklılaşma konusudur. Sözleşmenin, ortak fakat farklılaştırılmış sorumluluklar ilkesinin muhafaza edilmesi gerekiyor. Paris Anlaşması, sözleşmenin eklerinden bağımsız, gerçekçi ve esnek bir sistem getirmelidir. Paris Anlaşması’nda dengenin sağlanması amacıyla azaltım ve uyum konuları eşit düzeyde ele alınmalı, sağlanacak desteklerle de uygulama güçlendirilmelidir. Bu konuda asıl sorumluluğu, gelişmiş ülkeler üstlenmelidir.”

‘Kırılma noktasındayız’

ABD Başkanı Barack Obama: Dünyanın en büyük ekonomisi ve ikinci en büyük sera gazı salınımı yapan ülkesi ABD olarak, bu sorunun ortaya çıkışındaki rolümüzü kabul etmekle beraber, sorunla başa çıkmak adına doğan sorumluluğumuzun da bilincindeyiz.

Haberin Devamı

Çin Devlet Başkanı Şi Cinping: Sorunun çözümünde özellikle gelişmekte olan ülkeler arasındaki farklara dikkat edilmelidir. Gelişmiş ülkeler, gelişmekte olan ülkelere mali yardım sözünü tutmalı. Gelişmekte olan ülkelere iklime zarar vermeyen teknolojiler transfer edilmeli.

Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande: İklim krizinin çözümü için iyi niyet ve niyet beyanları yeterli değildir. Şu an bir kırılma noktasındayız.

İngiltere Prensi Charles: İnsanlık çok tehdit gördü ancak hiçbiri iklim krizi kadar büyük değildi. İklimi zarar vererek kendi yokoluşumuzun mimarları oluyoruz. Krizin çözümü için gerekli bilgi, gereç ve maddi imkana sahibiz.

30 trilyon dolar yatırım

Almanya Şansölyesi Angela Merkel: Zirvenin amacı, krizle ilgili bağlayıcı bir çerçevede anlaşılması ve alınacak önlemlerin küresel ısınmaya etkisi ile yükselen sıcaklıklar arasındaki farkın kapatılmasını sağlayacak bir mekanizma oluşturulmasıdır.

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon: Yetkilileri uzlaşı ve görüş birliği yolunu tercih etmeleri konusunda uyarıyorum. Alınacak önlemler bu konferansa katılan her ülkenin ulusal yararınadır. ‘Riski göze alma durumu’ artık sona ermiştir.

Paris’teki iklim zirvesi, dünyanın geleceği hakkında Birleşmiş Milletler öncülüğündeki bir uluslararası koordinasyon için son şans olarak değerlendiriliyor. Zirveden ortak bir çözüm kararı çıkmaması, küresel ısınmaya karşı uluslararası bir girişimi imkânsız kılabilir. Zirve, aynı zamanda liderlerin özellikle Paris’te gerçekleştirilen terör eylemlerinden sonra daha yakın işbirliği yapmaları için de önemli bir girişim olarak nitelendiriliyor. 170 milyon euro’luk bir bütçeyle gerçekleştirilen konferansın giderlerinin yüzde 20’si sponsorlar tarafından karşılandı.

Haberin Devamı

Ekonomistler, zirve sonunda alıncak devrimsel kararlarla, dünyada fosil yakıtların kullanımının azaltılması ve 2040 yılına kadar yenilenebilir enerji konusunda 30 trilyon dolarlık yeni yatırım yapılmasını öngörüyor.

195 ülkeden 40 bin temsilci

BM Genel Sekreteri Ban Ki-moon ve Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande’ın ev sahipliğinde, Le Bourget Fuar Merkezi’nde düzenlenen konferansa 195 ülkeden 150’den fazla lider katılırken 40 bin fazla davetli iştirak ediyor. İklim konferansı 11 Aralık’a kadar sürecek.