Ekonomi Parka caydırıcı ücret ‘küçük motora’ teşvik

Parka caydırıcı ücret ‘küçük motora’ teşvik

06.06.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Enerjide tasarruf amcıyla küçük motorlu araçları vergi teşviki gelecek. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yenilenebilir enerjiyle ilgili eylem planına göre, enerji verimliliği yüksek, emisyon seviyesi düşük, küçük motorlu, yakıt pilli, elektrikli ve hibrit araçlara vergi avantajı getirilmesi amaçlanıyor.

Parka caydırıcı ücret ‘küçük motora’ teşvik

Bisikletli ve yaya ulaşımının geliştirilmesi öngörülen eylem planına göre, parkta da caydırıcı ücretlendirme planlanıyor.

Haberin Devamı

Yenilenebilir Enerji Genel Müdürlüğü’nün eylem planında enerji tasarrufu ile ilgili ulaştırmada öngörülen bazı düzenlemeler şöyle olacak:

- Enerji verimliliği yüksek, emisyon seviyesi düşük, küçük motorlu, yakıt pilli, elektrikli ve hibrit araçlara vergi avantajı.

- Sıfır emisyonlu taşımacılığın yaygınlaştırılması için bisikletli ve yaya ulaşımının geliştirilmesi.

- Otomobil kullanımının azaltılması için araç park denetimi, caydırıcı ücretlendirme uygulanması ve akıllı park alanı sistemlerinin kurulması.

Eylem planına göre elektrik aboneleri de hangi zaman ne kadar elektrik tükettiklerini görerek ona göre önlem alabilecek. Genel aydınlatmada kullanılan armatürlerin değiştirilmesi öngörülen plana göre, elektrikteki kayıp-kaçak oranı da bir teşvik mekanizmasıyla düşürülmeye çalışılacak. Enerji kimlik belgesi olmayan binalara uzun vadede ceza kesilmesini gündeme getiren plana göre, yenilenebilir enerji kullanan binalar teşvikten yararlanabilecek. Plana göre çok enerji harcayan 20 yaş üstü traktörlerle 10 yaş üstü biçerdöverler hurda teşviğiyle kullanımdan çekilecek.

Haberin Devamı

TRENE DESTEK

- Plandaki düzenlemeler arasında, toplu taşımacılığın yaygınlaştırılması için altyapı planı geliştirilmesi,
- Ulusal ve yerel ulaşım ana planlarının hazırlması,
- Demiryolu taşımacılığının güçlendirilmesi için demiryolu altyapısının geliştirilmesi ve karayolu üzerindeki yoğunluğun azaltılması,
- Alternatif yakıt kullanan araçlar için emisyon ve tüketim analizi yapılarak kıyaslama yapılması,
- Denizyolu taşımacılığının geliştirilmesi amacıyla mevcut teknoloji, altyapı ve ilgili mevzuatlarının iyileştirilmesi de var.