Siyaset Parlamenter sistemi güçlendirme teklifi

Parlamenter sistemi güçlendirme teklifi

13.02.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun talimatıyla CHP kurmaylarınca hazırlanmakta olan parlamenter sistemin demokratikleştirilmesini öngören kanun teklifi, bu hafta TBMM’ye sunulacak.

Parlamenter sistemi güçlendirme teklifi

Alınan bilgilere göre teklif, Seçim Kanunu ve Siyasi Partiler Kanunu’nda değişiklik içerecek. “Lider sultası”nın ortadan kaldırılması amacıyla, milletvekili listesinin en az yüzde 85’inin “ön seçim” ile belirlenmesini zorunlu kılan bir hüküm içermesi beklenen teklifte, siyasi partilerin bazı yöneticilerinin de tüm üyelerin katılımıyla seçilebilmesinin olanaklı kılınması hedefleniyor.

Baraj düşecek

Teklifin, yüzde 10 olan ülke barajının düşürülmesini içereceği gibi, yüzde 1 oy alan siyasi partilerin genel başkanlarına TBMM’de temsil hakkı verilmesinin önünü açacak “Türkiye milletvekilliği” modelini de barındıracağı ifade ediliyor. Teklif, TBMM’ye sunulduktan sonra, gerekirse diğer siyasi parti temsilcileriyle de paylaşılacak.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Milliyet’e, “Meclis’teki temsil oranının artmasını savunuyoruz. Yüzde 1’i geçecek bütün partilerin genel başkanlarının temsil edileceği bir Meclis’ten niye korkuyorlar. Türkiye’yi ve TBMM’yi tek sesliliğe ve iki kutupluluğa zorlayan anlayış yerine, çok renkliliği savunuyoruz. Parlamenter sistemin güçlendirilmesini istiyoruz” dedi.