Günümüzde zerdeçal bilimsel adı ile "Curcuma" yaygın söylemiyle "Hint Safranı" oldukça popüler bir baharat haline geldi. Yapılan araştırmalar gösterdi ki; Alzheimer ve kanser gibi tedavisi zor olan hastalıklarda koruyucu etkisi bulunmaktadır.

Hastalıklarda geçerli bir koruyucu olan zerdeçal pek çok bitkisel destekleyici ürünler satan mağazalarda ve eczanelerde kapsül halinde "kurkumin" adıyla satılmaktadır. Maalesef hızlı tüketim alışkanlığı bizleri sardığından faydalı gıda ve besin desteklerini en hızlı şekilde elde etmek isteğimiz fayda almamıza engel oluyor.

Haberin Devamı

Nasıl Tüketilmeli?

Zerdeçalın faydalarından daha önemlisi zerdeçalın nasıl faydalı tüketileceği sorusudur. Zerdeçalın içinde bulunan ve mucizevi olan maddeler "kurkumoidler" ve "turmeronların" bağırsaktan emilimi oldukça zordur. Bu emilimi artırmak için bu bileşenleri haplarla değil beslenme yoluyla almamız gerekmektedir.

En sağlıklı ve zerdeçalın emiliminin en yüksek hali "karabiber" ve "sızma zeytinyağı" ile karıştırılmış halidir. Bu karışımda kullanacağınız zerdeçalı düzenli olarak taze, pişmiş, çiğ ve kurumuş (çiğ zerdeçal intihap üstünde daha etkili iken pişmiş zerdeçal kanseri önlemede daha etkilidir) olarak değiştirmeniz başka sağlık sorunlarına karşı sizleri koruyacaktır. Kullanım dozunu uygun değer seviyede tutmakta, abartmamakta fayda vardır. Günlük ortalama tüketim miktarı bir tatlı kaşığı kadar kurutulmuş zerdeçala bir tutam karabiber ve bir çay kaşığı kadar sızma zeytinyağı eklemeniz yeterli günlük alımınızı karşılayacaktır.



Beslenme Bilimleri Uzmanı

  • Bu yazı tamamen kişisel düşünce paylaşımı olup tıbbi tavsiye niteliği taşımaz
  • Bu bilgiler hastalığı tedavi edici değildir, sadece koruyucu önlemlerdir. Hastalığınız varsa doktorunuza danışınız.