Bebek Parmak bebeğin fotoğrafıyla dokunmanın önemine dikkat çekti

Parmak bebeğin fotoğrafıyla dokunmanın önemine dikkat çekti

15.03.2017 - 17:51 | Son Güncellenme:

Bir hemşirenin yenidoğan yoğun bakım ünitesindeki prematüre bebekle paylaştığı an herkesin yüreğini eritirken hemşire bu fotoğrafla önemli bir mesaj verdi.

Parmak bebeğin fotoğrafıyla dokunmanın önemine dikkat çekti

Figure 1'da bir hemşirenin paylaştığı bebek fotoğrafı, prematüre bebeklerin ne kadar narin ve kırılgan olduğuna dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Amerika'da 26 haftalık dünyaya gelen bebeğin kilosu 450 gramdan daha zayıftı. Yenidoğan yoğun bakım ünitesine alınan bebeğin elinin tamamı ise 2 cm civarındaydı.

Fotoğrafı paylaşan hemşire şu notu düştü:

"Bezini değiştirirken bir anda elimi tuttu. Durdum ve bekledim. Yoğun bakımdaki bebekler için insani bir temas çok önemli."

Çalıştığı hastanede bebeklerle ilgilenirken enfeksiyonu engellemek için eldiven giymenin zorunlu olduğunu söyleyen hemşire, "bu çok üzücü çünkü gerçekten dokunmaya ihtiyaçları var" diye ekledi.

Araştırmalara göre bebeklerin fiziksel ve psikolojik gelişmeleri için doğdukları andan itibaren dokunmaya ihtiyaçları var. Uzmanlar anneleri buna teşvik ediyor. Çünkü dokunmak, prolaktin adı verilen ve sütü tetikleyen bir hormon ile sarılma hormonu olarak bilinen oksitosin üretimini tetikliyor.

Haberin Devamı

Geçtiğimiz yıl yapılan bir araştırmada anne ve bebek arasındaki tensel temasın önemi vurgulanmıştı. Tensel temasla emzirme süresinin de arttığı görülmüştü.

Kolombiya'da yapılan bir araştırmada ise prematüre bebeklerin tensel temasın faydasını 20 yıl sonra bile görebilecekleri ortaya çıkmıştı. 250 bebeği inceleyen uzmanlar, tensel temas kuranlarda hiperaktivite ve okuldan kaçma oranının daha düşük olduğunu; daha az agresif ve sosyal olarak daha başarılı olduklarını belirtti. Aynı araştırma bu bebeklerin daha sakin olabileceklerini ve daha iyi uyuyabileceklerini gösterdi.

Aileler, mikrop korkusuyla bebeklerine dokunmaktan korkuyorlar ancak uzmanlara göre annenin tenindeki bakteriye maruz kalmak bebeğin bağışıklık sistemini geliştirmeye yardımcı oluyor.


Kaynak: Daily Mail

Duygu Bay / PembeNar

Yazarlar