Gündem Parsel ve pafta sorgulama işlemlerinin detayları!

Parsel ve pafta sorgulama işlemlerinin detayları!

24.06.2016 - 10:40 | Son Güncellenme:

Parsel ve pafta sorgulama işlemleri artık online olarak yapılmaktadır. Parsel pafta sorgulama işlemleri devlete ait resmi sorgulama portalı olan E-devlet üzerinden yapılıyor. Siz de parsel pafta sorgulama işlemini haberimizden yardım alarak kolaylıkla yapabilirsiniz.

Parsel ve pafta sorgulama işlemlerinin detayları

Pafta Nedir?
Pafta; belirli ölçeklerdeki büyük haritalarda, plan veya modelleri oluşturan her bir parçaya denmektedir. Diğer bir deyiş ile büyük haritayı meydana getiren, plan ya da modeli oluşturan ayrı şekilde bulunan parçaların her biridir. Pafta, arazilerin teknik yollara göre ölçülüp belli oranda küçültülerek çizilmiş olan haritaya pafta denmektedir.

Haberin Devamı

Parsel Nedir?
Parsel, imar yasalarına göre ayrılmış ve sınırlandırılmış bir arazi parçası anlamına gelmektedir. Parsel, bir veya birden daha fazla kişinin aynı anda sahip olabildiği bir toprak parçasıdır.
Teknolojinin ilerlemesi ile birlikte hayatımıza yeni olan birçok alet ve cihaz girmiş durumdadır. Cep telefonları, bilgisayarlar, tabletler, otomobiller, mutfak robotları, iş makineleri ve daha sayamayacağımız kadar çok bir sürü alet ve cihaz sayesinde insan hayatı artık çok daha kolay bir hale gelmiştir. Bu kolaylıklardan en önemlisi internet ağıdır. İnternet, günümüzün en büyük bilgi, işlem ve iletişim kaynağı olarak kabul edilip, kullanılmaktadır. İnternet üzerinden yapılabilen şey sayısı neredeyse sınırsızdır. Oldukça fazla şeyi içerisinde barındıran internet üzerinden; sosyal medya erişimi, alışveriş, konut araba alım satımı, internet bankacılığı gibi işlemlerin yanında devlet dairesi işlemleri de yapılabilmektedir. İnternet üzerinden yapılabilen devlet dairesi işlemlerinden yazımızın devamında sizler için parsel pafta sorgulama işlemini anlatmış bulunmaktayız.

Haberin Devamı

PARSEL SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

PAFTA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.
Pafta ve Parsel Sorgulama İşlemi Nasıl Yapılır?

Pafta ve Parsel sorgulama işleminizi internet üzerinden yapabilmeniz mümkündür. İnternet üzerinden 2 farklı şekilde yapabileceğiniz bu sorgulama işlemini ilk yöntem ile yapabilmek için ilk olarak yapmanız gereken işlem Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü’nün oluşturmuş olduğu resmi internet sitesine giriş yapmaktır. Sisteme giriş yapabilmek için resmi site üzerinde bulunan ve sizden istenen kimlik bilgileriniz ve sorgulamasını yapmak istediğiniz arsanın bilgileri doldurup, sorgulama işleminizi tamamlayabilirsiniz. Böylelikle parsel ve pafta sorgulama işlemini yapmış olup, sonucunuzu açılacak olan yeni ekranda görebilirsiniz. Bu işlem için şifre gerekmektedir. Bu yöntem ile yapılan işlemler daha kapsamlı sonuç vermektedir.
İkinci yöntem ise sadece belirli herhangi bir ilin kayıtlı olarak bulunduğu E-Devlet sistemi üzerinden de bu işleminizi yapabilmeniz mümkündür. Ancak E-Devlet sistemine girebilmek için öncelikle sisteme giriş yapmanız gerekmektedir. Giriş yapabilmek için ise bir E-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer bir E-Devlet şifresine sahip değilseniz sisteme giriş yapabilmeniz mümkün değildir.
Şifrenizi postanelerden nüfus cüzdanınız ile birlikte yaptığınız E-Devlet şifresi alma başvurusundan sonra teslim alabilirsiniz. Şifre alma işlemi ücretli olup, işlem ücreti 2 TL’dir. İşlem ücretini ödediğinizde size özel E-Devlet şifrenizi kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz.
Şifrenizi aldıktan sonra E-Devlet sisteminde parsel sorgulaması yapmak istediğiniz şehri ve belediyeyi bulmanız gerekmektedir. İlgili sekmeye geldiğinizde karşınıza çıkacak olan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayıp, kimlik doğrulama sayfasına yönlendirilmeniz gerekecektir. Yönlendirme sonunda açılacak olan kimlik doğrulama sayfasında bulunan ilgili boşluklara sırası ile T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazınız. Bilgilerinizi yazdıktan sonra; bilgilerinizin doğru olup olmadığını kontrol ediniz. Bilgilerinizin doğruluğundan emin olduktan sonra aynı sayfanın alt tarafında bulunan “Sisteme Giriş Yap” seçeneğine tıklayarak işleminizi tamamlayınız. Böylelikle açılacak olan sayfada ilgili belediyeye kayıtlı olan parsel sorgulama işleminizi yapıp, sonucunu görmüş olacaksınız.