Gündem Parsel ve pafta sorgulama işlemi internetten şifresiz yapılıyor mu?

Parsel ve pafta sorgulama işlemi internetten şifresiz yapılıyor mu?

30.06.2016 - 11:32 | Son Güncellenme:

Parsel pafta sorgulama işlemi son dönemde sıkça kullınılan uygulamalardan bir tanesidir. Parsel pafta sorgulama işlemi sayesinde vatandaşlar arazilerin bilgilerine erişim sağlayabiliyorlar. Parsel pafta sorgulama işlemi kısa sürede yapılabildiği gibi ayrıca ücretsiz olarak kullanılabilen bir uygulamadır.

Parsel ve pafta sorgulama işlemi internetten şifresiz yapılıyor mu

Parsel, İmar Kanunu'nun 18.maddesine göre parsel ayrılıp sınırlanmış arazi parçasıdır. Bir parselin bir ya da birden çok sahibi olabilir. Sahipler kişi olabileceği gibi; kuruluş, devlet ya da vakıf gibi organlar da olabilmektedir. Pafta, büyük haritayı meydana getiren, plan ya da modeli oluşturan ayrı parçaların her biridir. Bir başka deyişle pafta, arazilerin teknik usullerine göre ölçülüp belli oranda küçültülerek bir altlığa çizilmiş haritasıdır. Pafta asılları Genel Müdürlüğü’nün izni olmadıkça daire dışına çıkarılamıyor, ancak gerektiğinde yeniden çizilebiliyor.

PARSEL SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

PAFTA SORGULAMA İÇİN TIKLAYINIZ!

Yukarıda verilen linkler bilgilendirme amaçlıdır.

Parsel ve Pafta Sorgulama İşlemleri Nasıl Yapılır?

Parsel ve Pafta sorgulama işlemini iki yöntem ile internet üzerinden yapabilmeniz mümkündür. Bu yöntemlerden yazımızın devamında sizler için detaylı olarak bahsetmiş bulunmaktayız. Yazımızın devamında her iki türlü de işlemleri nasıl yapabileceğinizi öğrenebilirsiniz. İlk olarak bahsedecek olduğumuz yöntem Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü’nün oluşturmuş olduğu resmi internet sitesi üzerinden yapılan sorgulama işlemidir. Bu sorgulama işlemi için herhangi bir şifre gerekmemektedir. Bu sistem daha kapsamlı arama yapan bir sistemdir. Bu site üzerinden işlem yapabilmek için ilk olarak Coğrafi Bilgi Sistemleri Şube Müdürlüğü’nün resmi sitesine gitmeniz gerekmektedir. Sisteme giriş yapabilmek için resmi site üzerinde açılacak olan formu doldurmanız gerekecektir. Bu form üzerindeki bilgileri doğru ve eksiksiz doldurmanız gerekmektedir. Bilgilerinizi doğru ve eksiksiz bir şekilde doldurduktan sonra sisteme girişinizi yaparak, sorgulamak istediğiniz arazi hakkındaki bilgileri alabilirsiniz.

Diğer bir yöntem ise E-Devlet sistemi üzerinde oluşturulmuş olan ancak sadece belirli il ve bölgeleri kapsayan sorgulama işlemidir. E-Devlet sistemi üzerinden parsel ve pafta sorgulama işlemini yapabilmek için sisteme giriş yapmış olmanız gerekmektedir. Sistem girişi için ise bir E-Devlet şifrenizin olması gerekmektedir. Eğer bir E-Devlet şifresine sahip değilseniz sisteme giriş yapabilmeniz mümkün değildir. E-Devlet şifrenizi postanelerden nüfus cüzdanınız ile birlikte yaptığınız E-Devlet şifresi alma başvurusundan sonra teslim alabilirsiniz. Şifre alma işlemi ücretli olup, işlem ücreti 2 TL’dir. İşlem ücretini ödediğinizde size özel E-Devlet şifrenizi kapalı bir zarf içerisinde teslim alabilirsiniz. Parsel ve pafta sorgulaması işlemini E-Devlet sistemi üzerinden yapabilmek için sistem üzerinde bulunan parsel ve pafta sorgulama işlemi ile ilgili uygulama sayfasını açmanız gerekmektedir. Sayfaya ulaştığınızda karşınıza çıkacak olan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” seçeneğine tıklayınız. Açılacak olan ekran üzerinde T.C. kimlik numaranızı ve E-Devlet şifrenizi yazarak kimlik doğrulama işleminizi yapınız. Daha sonra açılacak ekran üzerinde öğrenmek istediğiniz arazinin bilgilerini giriniz ve “Sorgula” seçeneğine tıklayınız. Böylece parsel ve pafta sorgulama işleminizi yapmış olacaksınız. Açılacak olan sayfa üzerinde arazi ile ilgili genel bilgileri bulabilirsiniz.

Yazımızda da belirtmiş olduğumuz gibi ilk yöntem ile yapacağınız sorgulama işlemi daha kapsamlı bir sorgulama işlemidir. E-Devlet üzerinde sadece belirli bölgeler bulunmaktadır. Aramak istediğiniz araziyi ilk yöntem ile daha rahat bir şekilde bulabilirsiniz.