Dünya Partisinden atıldı

Partisinden atıldı

20.11.2017 - 02:30 | Son Güncellenme:

Zimbabve’de darbe sonrası görevinden istifa etmemekte direnen 93 yaşındaki Devlet Başkanı Robert Mugabe, iktidar partisi Zimbabve Afrika Ulusal Birliği-Yurtsever Cephesi (ZANU-PF) başkanlığı görevinden alındı.

Partisinden atıldı

ZANU-PF yetkililerinin verdiği bilgiye göre, partinin merkez komitesi, Mugabe’nin yerine eski Devlet Başkan Yardımcısı Emmerson Mnangagwa’yı getirdi.

Haberin Devamı

Mnangagwa’nın görevine geçen hafta Mugabe tarafından son verilmiş, bu da ülkedeki askeri darbeyi tetiklemişti.

Komite, Robert Mugabe’nin bugün öğle saatlerine kadar devlet başkanlığından istifa etmemesi durumunda, bu göreve ilişkin azil sürecinin başlatılması için de karar aldı. ZANU-PF merkez komitesi, Mugabe’nin eşi Grace Mugabe’yi de partinin kadın birliği başkanlığından azletti. Partinin, yeni devlet başkanı adayı olarak da Mnangagwa’yı belirlediği bildirildi. Bununla birlikte Mnangagwa’nın, bayan Mugabe’ye yakın bir kişi olduğu belirtiliyordu.

37 yıl yönetti

Partinin aldığı karar, 37 yıldır iktidarda olan Mugabe’nin istifası için artan baskının ardından geldi. Ülkede güçlü bir konuma sahip olan ve ZANU-PF desteğiyle faaliyet gösteren Savaş Gazileri Birliği’nin yanı sıra partinin gençlik teşkilatı da, Mugabe’ye istifa çağrısı yapmıştı. Uzun yıllar boyunca Mugabe’ye destek veren ancak askeri darbe sonrası bu desteğini çeken gençlik teşkilatı, Devlet Başkanı’nın eşi Grace Mugabe’nin de partiden ihracını istemişti.