Gündem Patates püresi tarifi

Patates püresi tarifi

25.04.2018 - 11:51 | Son Güncellenme:

Patates; nişasta oranı yüksek, bol vitamin içeren bir sebzedir. İster ana yemek olarak olsun ister yardımcı malzeme olarak birçok Türk yemeğinde başrolde yer almaktadır. Patates ana yemeklerde; et ile tariflerde yerini aldığı gibi, birçok ana yemeğin yanına da meze veya garnitür olarak sunulmaktadır.

Patates püresi tarifi

Bu durumun en sık karşılaşılan örnekleri ise patates kızartması ve patates püresidir. Patates kızartması hemen hemen her tavuk ve et yemeğinin yanına yakışmaktadır. Patates püresi de patates kızartması gibi tüm et ve tavuk yemeklerine ayrı bir lezzetle eşlik etmektedir. Patates püresinin tereyağı ile yapılan tarifi ise ana yemeği bile unutturacak kadar lezzetli, olabilir. İster sütlü ister tereyağlı olsun birçok patates püresi tarifi bulabilmek mümkündür.

Haberin Devamı

Patates püresi yapmak için ön hazırlıklar

Patates içerisinde bulunan bol nişasta oranı sebebiyle doğrandıktan sonra suda bekletilmelidir. Böylece yapılacak olan yemek daha lezzetli olacak, kıvamını daha rahat bulacaktır. Ilık suda bekletilen patatesler daha sonrasında pişirilmeye hazır bir şekilde sırasını bekler.

Patates püresi için malzemeler

Patates püresi yapmak için şu malzemeler kullanılır;

· 2 adet büyük boy patates

· 1 yemek kaşığı tereyağı

· 1 çay kaşığı karabiber

· 1 çay kaşığı tuz

· 1 su bardağı soğuk süt

Patates püresi nasıl yapılır?

Ilık suda bekletilen patatesler bir tencerede yumuşayıncaya kadar kaynatılır. Kaynadıktan sonra bir patates ezici ile yoksa da bir çatal yardımı ile top kalmayacak bir şekilde ezilir. Tencereye tereyağı konulur. Eridikten sonra patatesler eklenir. Dibi çabuk tutabilecek bir yemek olduğu için ocağın altı hep kısık olmalıdır. Patatese tuz ve karabiber de eklenir. Birkaç kez karıştırıldıktan sonra süt yavaş yavaş eklenir. Sütün yavaş eklenmesinin sebebi; patatesin yoğunluğunu ve ne kadar sütü alabileceğiyle ilgilidir. Patates püresi ne çok sulu ne de katı olmalıdır. Kıvamlı bir tarif elde edebilmek için sütü her zaman temkinli ve adım adım koymak, her zaman daha doğru olacaktır. Sütü yeterince koyduktan sonra kaynayan tencerenin altı kapatılır. Patates püresine isteğe göre rendelenmiş kaşar peyniri de eklenebilir.