CumartesiRSS
12.08.2011 - 02:30

Patlıcan meftunesi, sonra terkib-i tüffahiye

Sitene Ekle
Ali Rıza Kardüz . Tüm Yazıları »




Karımın tarif üzerine evde pişirdiği terkib-i tüffahiye (zeytinyağlı yeşil elma dolması).


Diyarbakır usulü bir iftar sofrasına oturdum. Orada hem yemekleri tattım hem de Emine Erdoğan’ın verdiği iftarda sunulan bir yemeğin doğrusunu öğrendim



Masanın üzerinde Diyarbakır’dan getirilmiş yöresel peynirler, İstanbul’da bulunmaz olan manda kaymağı, bal ve Diyarbakır pidesi vardı. Niyetliler oruçlarını “meyir” ile açtı. Diyarbakır meyiri dövme buğday ve nohut ile yapılmış soğuk ayran çorbası imiş.
Ardından “patlıcan meftunesi” denilen yöresel yemeği tattık. Adına da tadına da “meftun oldum” (Bayıldım). Kuzu eti ile patlıcan birbirine öyle uymuş ki anlatılamaz. Et pamuk gibi pişmiş. Normalde bolca sarmısak ile yenilirmiş, bizim iftarda sarmısaklı sosu ayrı kaba koymuşlar. İsteyenin meftunesinin üzerine döktüler. Ardından fırında pişirilmiş kuzu budu ikram edildi.
Tatlı olarak da taze peynir ile taze taze hazırlanmış, ılık olarak sunulan Diyarbakır tatlısı “kahi”yi tattık. Bütün bunları bir Diyarbakırlı hanım, Mesrure Karabiber, yeğeninin iftar sofrası için, özel olarak hazırlamıştı.

Biz de evde pişirdik
Aslı Öymen bizi götürmese idi Diyarbakır usulü iftar sofrasının nasıl donatıldığını göremeyecek, Diyarbakır yemeklerini tadamayacaktık. Diyarbakırlı Yasin Ekinci evindeki küçük sofranın etrafına Diyarbakırlı dostlarını toplamış. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker de Diyarbakırlı olarak misafirler arasında.
Gazetelerde geçen hafta yer alan haberlerde Sayın Emine ve Tayyip Erdoğan’ın Bakanlar Kurulu üyeleri ile eşlerini davet ettiği iftarda Süleymaniye çorbası, zeytinyağlı tabağı, “telkibi tuhafiye”, suböreği, kara lahana dolması, salata, bademli bonfile sarma, güllaç ikram ettikleri yazılmıştı.
“Telkibi Tuhafiye” ne tür bir yemektir? Sordum soruşturdum. Bir türlü öğrenemedim.
“Gıdadan sorumlu” bakan beyi bulmuşken telkibi tuhafiyenin ne olduğunu öğrenmek istedim. Bakan bey anlattı. Gazetelerdeki haberde yemeğin ismi yanlış verilmiş. Doğrusu “Terkib-i Tüffahiye” imiş. Cahit Kayra ağabeyimize sorup “Tüffah”ın Arapçada “elma” demek olduğunu, yemek kitaplarından da terkib-i tüffahiyenin zeytinyağlı yeşil elma dolması olduğunu öğrendim.
Kafama takıldı. Yeniköy’de Pala Manav’a gittim. Dört adet yeşil elma satın aldım. Karım yemek tariflerini veren kitapları karıştrdı. Yeşil elmaların içini oydu. Rendelenmiş soğanları fıstık ile pembeleşinceye kadar kavurdu. Az miktarda yıkanmış pirinci ekledi. Sonra az miktarda su ekleyerek diri kalacak şekilde pirinçleri pişirdi. Biraz şeker, bolca nane, maydanoz, dereotu ekleyip karıştırdı. Biraz limon suyu dökerek soğumaya bıraktı. Dolma içini elmalara doldurarak fırında 40 dakika pişirdi. Böylece evimizde Sayın Emine Erdoğan usulü terkib-i tüffahiyeyi tatmış olduk. Pek lezzetli bir yemekmiş.
Tavsiye ederim. Evinizde siz de pişirebilirsiniz.

©Copyright 2011 Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları gazete ve haber kaynaklarına aittir, haberleri kopyalamayınız.