Siyaset ‘Patriotlar S-400’lere bir alternatif değil’

‘Patriotlar S-400’lere bir alternatif değil’

24.03.2018 - 01:30 | Son Güncellenme:

Türkiye’nin ABD ile Patriot alım görüşmelerini değerlendiren Yıldırım, “Güney sınırlarını teminat altına alacak her türlü ortak çalışmaya sıcak bakıyoruz” dedi. Yıldırım ayrıca Türkiye’nin Erbil uçuşları için hava sahasını açtığını açıkladı.

‘Patriotlar S-400’lere bir alternatif değil’

Başbakan Binali Yıldırım, Türkiye’nin ABD’den Patriot sistemi alma girişimi için, “NATO’nun sınırları Türkiye’nin güney sınırlarından başlıyor. Türkiye’nin güney sınırlarını teminat altına alacak her türlü ortak çalışmaya sıcak bakıyoruz” değerlendirmesini yaptı. Yıldırım, “Patriotlar ve NATO ile uyumlu diğer savunma sistemlerine yönelik çalışmalarımız devam edecek. Bunlar S-400’lerin bir alternatifi değildir. S-400 bağımsız, NATO sisteminden müstakil bir savunma sistemidir ve Türkiye bu konuda kararını zaten vermiştir” dedi.

Haberin Devamı

Cuma namazını Cebeci Camii’nde kıldıktan sonra gazetecilerin gündeme ilişkin sorularını yanıtlayan Yıldırım, Patriot füze savunma sistemleriyle ilgili ABD ile devam eden temasları doğrulayarak, Türkiye’nin güney sınırlarının aynı zamanda NATO sınırı olduğuna vurgu yaptı. Bu sınırı teminat altına alacak her türlü ortak çalışmaya sıcak bakıldığını belirten Yıldırım, ABD’nin, Suriye bölgesindeki birtakım yanlışlarına rağmen hala Türkiye’nin müttefiki ve NATO’da ortağı olduğunun altını çizdi. Yıldırım, şöyle konuştu:

S-400’LER BAĞIMSIZ: NATO müktesebatına uygun savunma sistemi projemizden vazgeçmiş değiliz. Bu bakımdan Patriotlar ve NATO ile uyumlu diğer savunma sistemlerine yönelik çalışmalarımız devam edecek. Bunlar S-400’lerin bir alternatifi değildir. S-400 bağımsız, NATO sisteminden müstakil bir savunma sistemidir ve Türkiye bu konuda kararını zaten vermiştir. Bu Patriot ve diğer savunma sistemleriyle ilgili talebi ve düşüncelerimizi ortadan kaldırmıyor.

Haberin Devamı

OPERASYON HAKKIMIZ SAKLIDIR: (Sincar’a yönelik operasyon) Türkiye, terör tehdidi karşısında herhangi bir zaman ve yerle sınırlı olmaksızın mücadelesini kararlılıkla sürdürüyor. Bundan sonra da tehdit nerede gözükürse, nerede belirgin hale gelirse o noktalara da gerekli müdahaleyi, operasyonu yapma hakkımız saklıdır.


Erbil’e hava sahası açıldı

Barzani yönetiminin bağımsızlık referandumu sırasında Kuzey Irak’a kapatılan hava sahasının kısıtlı olarak açıldığını açıklayan Yıldırım, “Bundan böyle Türkiye’den veya Avrupa’dan Erbil’e sivil amaçlı ticari uçuşlar gerçekleştirilebilecek. Ancak bu sadece Erbil’le ilgili, Süleymaniye’ye herhangi bir uçuş gerçekleşmeyecek. Süleymaniye bu uygulamanın dışında olacak. Çünkü maalesef Süleymaniye’de terör örgütüne yönelik, ülkemiz aleyhine faaliyetler yoğun bir şekilde devam ediyor. Güvenlik gerekçesiyle bölgeyi, Süleymaniye hariç Erbil’e uçuşlar bugün (dün) itibarıyla hava sahası açılmış oluyor” dedi.

‘Asla kabul edilemez’

Yıldırım, Şamil Tayyar’ın “FETÖ borsası kuruldu” açıklamalarıyla ilgili soruyu da şöyle yanıtladı: Türkiye topyekun olarak son yılların en büyük belalardan biri olan FETÖ ile amansız bir mücadele veriyor. Bu mücadele hakkında şüphe uyandıracak her türlü girişim asla ve asla kabul edilemez. Partimizin mensubu bir arkadaşımızın bu yönde kayda değer kuşkuları varsa bunu kamuoyuyla paylaşmak değil, partimizin yetkili organlarına ve de yargıya bir şekilde intikal ettirilmesi daha doğru yol olur. O bakımdan ümit ederim bundan sonraki bu yöndeki memleketin genel güvenliğini ilgilendiren ve milletimizin büyük bir hassasiyet gösterdiği konuda daha dikkatli davranış içerisinde olurlar. FETÖ konusunda en ufak bir iddiayı, en ufak bir isnadı es geçmemiz söz konusu değil.