Pazar 1915’in 100’üncü yılında ne okumalı?

1915’in 100’üncü yılında ne okumalı?

19.04.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Çeşitli yayınevlerinden bu yıl çıkan, Ermenileri ve Ermeni meselesini konu alan kitapları derledik. Aralarında 1915’te, vicdanlı davranışlarıyla insanlığa örnek olanlarla ilgili projeleri konu alan da var, Ermeni halkının tarihine odaklanan da...

1915’in 100’üncü yılında ne okumalı

1- “Ermeni Soykırımı’nda Vicdan ve Sorumluluk-Kurtulanlara Dair Yeni Araştırmalar”

Haberin Devamı

(Hrant Dink Vakfı Yayınları)

Hrant Dink Vakfı destekçilerinden Dr. Alper Öktem’in girişimiyle 2010’da kurulan Tarih Araştırma Teşvik Fonu, 1915’teki vicdanlı davranışlarıyla insanlığa örnek olan kişilerin bulunmasını amaçlıyordu. 2013’te fonun kapsamı genişletilmiş, ismi Tarih ve Hafıza Araştırmaları Teşvik Fonu olarak güncellenmişti. Kitapta bu kapsamda fon alan çalışmalar anlatılıyor.

2- “1915 Olaylarını Anlamak: Türkler ve Ermeniler” Mustafa Serdar Palabıyık

(Beta Yayınları)

Bu kitapta Türk ve Ermeni tarih anlatıları hukuki temelde karşılaştırılıyor. Kitabın tanıtım metninde; “Bu çalışma tehcirin, Osmanlı Ermenileri için istenmeyen trajik sonuçlar doğurduğunu söylerken, hukuken soykırım kastının varlığı iddiasının meşru bir tartışma konusu olduğunu savunmaktadır. Ermeni soykırımı iddialarının geçerliliğini sorgulamak tehcir sırasında Ermenilerin çektiği acıların inkarı anlamına gelmemektedir” deniyor.

Haberin Devamı

3- “Ermeni Soykırımı” Raymond KevorkIan

(İletişim Yayınları)

Raymond Kevorkian’ın kitabında Osmanlı Ermenilerinin yaşadığı bölgelere, sosyal, ekonomik ve kültürel durumlarına dair ayrıntılı bir döküm ortaya koyuluyor, farklı arşivlerdeki belgelerin ve yayımlanmış araştırmaların yanı sıra çeşitli yazışma, hatırat, konsolosluk raporu, telgraf, gazete haberi ve tanıklığa dayanarak tehcir güzergahlarını, kıyımların gerçekleştiği vadilere kadar olayların yaşandığı alanlar ve katliamların nasıl organize edildiği anlatılıyor.

4 Gülizar’ın Kara Düğünü-Bir Kürt beyi tarafından kaçırılan Ermeni kızın gerçek hikayesi” - ArmenouhIe KevonIan

(Aras Yayıncılık)

Armenouhie Kevonian’ın kitabı Muş yöresinde yaşayan saygın bir Ermeni ailenin kızı olan Gülizar’ın 14 yaşında Kürt ve Ermeni ahaliye zulmeden Musa Bey tarafından kaçırılmasını anlatıyor.

5- “Ermeni Halkının Tarihi” Derleyen: Gerard Dedeyan

(Ayrıntı Yayınları)

Prof. Gerard Dedeyan’ın derlediği kitap temel bir başvuru eseri niteliğinde, kronolojik bir seyir izliyor. Her bölüm alanında uzman yazarlar tarafından hazırlanmış. Bölüm sonlarında daha derin okuma için tavsiyeler
yer alıyor.

Haberin Devamı

6- “Ermeni Katliamı Suçlaması Yargılama ve Karar-Malta 1919-1921” - Uluç Gürkan

(Kaynak Yayınları)

Kitapta Ermeni meselesinin yargılama süreçleri analiz ediliyor, Amerika’nın ve İngiltere’nin arşiv belgelerine yer veriliyor.

7- “Ermeni Milliyetçiliğinin Serüveni-Taşnaklardan Asala’ya Yeni Belgelerle” - Mehmet Perinçek(Kaynak Yayınları)

Yazar Mehmet Perinçek bu kitabında Ermeni millyetçiliğinin tarihsel sürecini anlatıyor. Kitapta Rus devlet arşivinden belgeler yer alıyor.