Pazar 2012’ye tabletler damga vurdu

2012’ye tabletler damga vurdu

30.12.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Teknoloji dünyasının baş döndürücü hızı bu yıl da artarak sürdü. Bir yıl daha üzerimizinden akıp geçerken iz bırakan konulara topluca bakıyoruz

2012’ye tabletler damga vurdu

Steve Jobs’un geçen yıl kasım ayında hayat veda etmeden önceki son işi iPad 2’yi tanıtmak olmuştu. Bu tanıtım toplantısında Post-PC yani artık bilgisayarın farklılaşacağı yeni bir dönem başlıyor demişti. Çok konuşuldu üzerine ama haklı olduğu ortaya çıkıyor.
Yapılan araştırmalara göre bu yıl 150 milyona yakın tablet bilgisayar satılacak. Üç yıllık bir ürün konsepti için gerçekten büyük satış rakamları bunlar. Bu satışların yarıya yakınını hâlâ Apple, iPad ve iPad mini ile yapıyor. Ama Google’ın Android işletim sistemi büyük bir açığı doldurup pazarın öteki yarısını yaratmayı başardı.
Bu yıl tabletlerde birçok gelişme yaşandı diyebiliriz. En önemlisi Google’ın Nexus 7 gibi gelişmiş bir tableti 199 dolara, iddialı bir fiyata satması oldu. Bu gelişme tablet pazarında standartların oluşmasını sağlarken ABD’li kitap satıcısı Amazon, 7 inçlik Kindle ile Fire tableti büyük çıkış yaptı ve en çok satan ikinci tablet üreticisi olmayı başardı. Apple ise iki yıldır konuşulan 7.8 inçlik iPad mini’yi sonunda satışa çıkardı. Microsoft yeni işletim sistemi Windows 8’i piyasaya sundu ve Surface adıyla kendi tabletini üretmeye soyundu.
Cep telefonları yine en popüler teknoloji ürünüydü. Bu yıla ekran büyütme damgasını vurdu. iPhone 5, Galaxy S3, 4 inçin üzerindeki gelişmiş ekranlarıyla kullanıcıları yine büyülemeyi başardı. Microsoft, Windows Phone 8 sistemiyle sonunda cepteki yerini tam anlamıyla aldı. Nokia ise Lumia serisiyle ilk WP8’li telefonlarını çıkararak akıllı telefon pazarına yeniden iddialı girdi. HTC ve Samsung da WP8 modellerini çıkardılar.

Bilgisayara bi’şeyler oldu
Tabletlerle kan kaybeden dizüstü ve ultrabook bilgisayar satışları Microsoft’un bu yıl piyasaya çıkan dokunmatik özellikli Windows 8 sistemiyle tasarım sınırlarını zorladılar. Hem dokunmatik hem de klavyeden vazgeçemeyen üreticiler Yoga, Duo gibi ilginç isimlerle ilginç tasarımlar ortaya çıkardı. Ama bir gerçek var ki Microsoft’un 30 yıllık logosunu ve sistemini köklü olarak değiştirdiği bu yıl, PC dünyası ve kullanıcılarının geleceği için kilometre taşıydı.

Aksesuarların yükselişi
Bu yıl sokakta en çok rastlanan görüntülerden biri gençlerin kulağındaki kocaman kulaklıklardı. Amerika’da Dr. Dre markalı müzik kulaklıklarıyla başlayan moda, tüm dünyayı ve üreticileri sardı. Fiyatları 400 dolara kadar çıkıyor.
iPhone ve iPad’lere yönelik kılıf ve hoparlör dokları da büyük ilgi gördü. Ayrıca iPhone ve Instagram’ın fotoğraftaki başarısı ‘iPhonegraphy’ akımı yaratırken minik telefon lensleri bile üretildi.

Elektrikli ve robotik
Elektrikli otomobiller ve bisikletler bu yıl en çok konuşulan konular arasındaydı. Google başta olmak üzere birçok otomobil üreticisi kendi kendine giden otomobil projelerini tanıttı. Robot otomobilleri teknolojik görüş sayesinde bilgisayarlar sürüyor. Daha ilginci dünyada ilk defa Amerika’da Nevada, Florida ve Kaliforniya’da bu araçlara trafik izni ve ehliyet verildi. BMW’nin elektrikli modelleri yılın en ilgi çekenleri arasındaydı. Otomobillerin yanı sıra elektrikli bisikletler de pedala asıldı. Batı biraz yavaştan gelse de Çin’de satışlar artmaya devam etti. Audi’nin karbon fiber bisikleti yılın en dikkat çeken tasarımı oldu.

Oyunlar Hollywood’u geçti
Oyun endüstrisi bu yıl da rekorlara doymadı. Halo 4, Call of Duty: Black Ops 2, Uncharted 3, Assassin’s Creed 3 gibi popüler oyunlar, çıktıkları haftalarda milyonlarca kopya sattılar. Birçok oyunun geliri, büyük Hollywood yapımlarını çoktan geçmiş durumda. Harekete duyarlı oyun konsolları salonlarda giderek daha fazla yayılırken konsol şirketleri oyunların yanı sıra film, müzik işlerine de girdiler. Yılın en ses getiren oyunu ise yine bir bağımsız yapımdan geldi. Journey adlı oyun; senaryosu ve grafikleriyle “oyun bir sanattır” dedirtti. Yine zombi dizi filmi “Walking Dead”in video oyunu, Mass Effect 3, Borderlands 2, Hotline Miami yılın ses getiren yeni oyunları oldu. Nintendo’nun yeni konsolu Wii U, tablet şeklindeki kontrol ünitesiyle oyun konsollarına ikinci ekran yeteneği kazandırarak kullanıcıların ilgisini çekmeyi başardı.

Haberin Devamı

2012’ye tabletler damga vurdu

Audi’nin elektrikli bisikleti

2012’ye tabletler damga vurdu

2012’ye tabletler damga vurdu

PC’ler dokunmatik olabilmek için şekil değiştirdi.

2012’ye tabletler damga vurdu

Daha iyi fotoğraflar için iPhone’a özel lensler üretildi.

2012’ye tabletler damga vurdu

Yılın hayal kırıklığı
iPhone 5’in harita uygulamasındaki büyük hatalar kullanıcıları ayaklandırdı. CEO Tim Cook özür dilemek durumunda kalırken, şirketin yazılım bölüm yöneticisi Scott Forstall işten çıkarıldı.

Uzaya ilk özel uçuş
Yıllardır devletlerin elindeki uzay uçuşları tekeli bu yıl kırıldı. ABD’de Elon Musk adındaki girişimcinin kurduğu Spacex şirketi kendi geliştirdiği roketlerle Uluslararası Uzay İstasyonu’na (ISS) yük taşıyarak uzaya resmen çıkan ilk özel şirket oldu. Uzaya turistik ilgi hat safhadaydı. Virgin Galactic şirketi hâlâ bilet satın alanları yörüngeye çıkaramasa da, Rusya, İngiltere, İspanya’dan şirketler Ay’a bile turist götürme planlarını açıkladılar. NASA’nın üçüncü Mars aracı Curiosity, Ağustos’ta başarılı bir şekilde yüzeye indi. İçindeki laboratuvar Mars toprağını analiz etti. Daha sonra eskiden Mars’ta canlı hayatı olduğuna dair bilgiler bulduğu dedikoduları ortaya atılsa da, resmi açıklamadan bir şey çıkmadı.

Haberin Devamı

OYUNLAR

Cepte kuşların borusu öttü
Angry Birds bu yıl uzaya çıktı. iTunes’ta yılın en çok satan ücretli oyunu Angry Birds Space oldu. İlk 10’da üç tane Angry Birds uygulaması var. Ücretli iPad apliksayonlarında da durum aynı.
İlk sırayı yine kızgın kuşlar alırken,
yeni çıkan Star Wars serisi de listeye altıncı sıradan girmeyi başardı.

Yılın beğenilen oyunları Journey ve Assassin’s Creed 3

Her iPhone’da onlar vardı

2012’nin en vazgeçilmez ücretsiz 10 aplikasyonu

1. YouTube 2. Instagram 3. Draw Something Free 4. Flashlight 5. Facebook 6. Pandora Radio 7. Temple Run 8. Pinterest 9. Twitter 10. Skype

Yılın Türk internet şirketi
Türk oyun şirketi Peak Games bu yıl dünya çapında işler çıkardı. On milyonlarca kayıtlı oyuncusuyla dünya online oyun pazarında ilk üçe yerleşmeyi başaran şirketi, Sidar Şahin, Rina Onur ve Safa Sofuoğlu adındaki üç genç girişimci
kurdu. Ortadoğu’da yoğun faaliyet gösteren şirket
bölgede dünyanın en güçlü oyuncusu oldu.