Pazar 2013-2014 sezonunda bizi neler bekliyor?

2013-2014 sezonunda bizi neler bekliyor?

01.09.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

Eylülle beraber 2013-2014 sonbahar/kış sezonuna da girdik. Bu yeni dönemde televizyonda hangi diziler zirveye çıkacak? Hangi tiyatro oyunlarını kaçırmamalı, hangi yazarları heyecanla beklemeli? En popüler mekanlar, en sevilen yemekler ve içkiler hangileri olacak? Milliyet gazetesinin her biri konusunda uzman yazarları yeni sezonun “en”lerini yorumladı

2013-2014 sezonunda bizi neler bekliyor

Diziler

Haberin Devamı

Kıvanç işini iyi yaparsa “Kurt Seyt ve Shura” flaş olur

Sina Koloğlu - Milliyet televizyon eleştirmeni

* Yeni sezonda 30’a yakın yeni diziyle karşılaşacağız. Bunlardan Fatih Sultan Mehmet’in hayatının anlatılacağı “Fatih”
dizisi yeni sezonda belki “Muhteşem Yüzyıl”ın çizgisinin
devamı niteliğinde olabilir.
* “90’lar”, “80’ler”in devamı olarak başladı ama aynı havayı veremedi sanki.
* Mesela Hazal Kaya en çok konuşulan isimlerden biri fakat yeni sezonda oynayacağı “A.Ş.K” dizisi pek tutacakmış gibi gelmiyor açıkçası.
Çağatay Ulusoy kadınları tavlarsa yeni bir “Aşk-ı Memnu” ortaya çıkabilir
* Yine en çok konuşulan “Çalıkuşu” da bu dönem ekranlarda olacak. Bu dizinin de sorunu bence şu, ilk “Çalıkuşu” dizisi yapıldığında Aydan Şener oynamıştı ve akılda kalan, herkesin konuştuğu “Çalıkuşu” da o. Amaç o fenomenin yeniden yakalanması. O yüzden bu dizi de çok konuşuluyor evet ama riskli bir iş yapılacak, yeni sezonda neler olacak heyecanla bekliyoruz.
* “Görüş Günü Kadınları” ve “Kayıp” dizileri de sıkça konuşulan ve merak edilen dizilerin başında geliyor. “Kayıp”ın konusu biraz ilgi çekici geldi açıkçası.
* Nermin Bezmen’in yazdığı “Kurt Seyt ve Shura” kitap olarak çok beğenildi. Sinema filmi olması bekleniyordu, diziye döndü ve eğer “Doktor Jivago” deneyimi yakalanabilirse etkili olabilir. Bir de Kıvanç Tatlıtuğ, Farah Zeynep Abdullah ile başrolde oynayacak ve senaryosu ağır bir dizi bu. Eğer Kıvanç işini iyi yaparsa bu yılın flaş dizilerinden biri olacağını düşünüyorum.
* “Medcezir” dizisinde Çağatay Ulusoy oynayacak. Kadınlar tarafından beğenilerek seyredilen bir oyuncu. Çağatay bu kitleyi tavlayabilirse yeni bir “Aşk-ı Memnu” çıkabilir.

Haberin Devamı

“Kurtlar Vadisi” bu sezon da çok izlenir
* Varolan dizilerden söz edecek olursak, “İntikam” bu sezonda da aynı şekilde devam edecektir ama ben o dizideki oyuncuların “yıldızlar takımı” gibi kurulduğuna inanıyorum. Yani oyuncuların hepsi birer yıldız fakat sadece isimler ön planda.
* Diğer yanda “Kurtlar Vadisi” 10 yıldır en çok izlenen dizi.
Polat Alemdar karakteri artık “Türkiye’yi kurtarma misyonunu üstlenmiş” bir fenomen. Yine
en çok izlenenlerden biri olacak.
* “Arka Sokaklar” da polisiyeyi iyi bilen senaristlerin elinden çıktığı için senaryosu iyi giden ve olayları iyi işlemeyi başaran bir dizi. Yeni
sezonda da aynı istikrarla izlenecektir.
* Bu sezonda da komedi türünde bir dizi yok ekranlarda. Bugüne kadar yapılan ve akıllarda en iyi yer eden komedi “Avrupa Yakası”ydı. “Leyla ile Mecnun” absürt komedi adına çok başarılıydı, yayından kaldırılması yanlıştı. O diziyi izleyen
geniş bir genç kitle vardı. Bence senaristler doğan boşluğu fark edecek
ve aynı tarzda bir komedi sunacaktır.

Haberin Devamı

ÇAĞDAŞ SANATLAR

13. İstanbul Bienali ve getirdikleri...

Ayşegül Sönmez Milliyet çağdaş sanatlar yazarı

* 14 Eylül-20 Ekim tarihleri arasında 13. İstanbul Bienali yapılacak. Elbette bu bienal beraberinde büyük bir hayal kırıklığını da getiriyor. Kamusal alanlardan vazgeçişiyle, kamusal alanda bir bienal yapmaya kalkışıp onu bu uğurda seslerini duyurmak için bir platform olarak görenleri hor görmesiyle... En çok merak ettiğim işlerin başında Hector Zamora’nın Mimar Sinan Üniversitesi’nde yapacağı performansı geliyor. Özellikle Liliana Maresca Secondary School Project’ten, 2007 yılında kurulan bu Arjantinli kolektiften Gezi sonrası sanatı tartıştığımız ve toplumsala yakınlaştığımız şu günlerde öğreneceğimiz çok şeyler olduğunu düşünüyorum.

İki büyük filmci var
Amar Kanwar’ın “Burmalı Kitapçı”sını izleyen şanslılardanım. Şimdi “Suç Mahali” filmini izlemek iyi olacak. Öte yandan yine nefes alıp verdiğimiz ortama oksijen sağlayacak bir başka filmi, Santiago Sierra ve Jorge Galindo ortak yapımı “Los Encargados”u herkese
tavsiye ediyorum. Bir de Gonzalo Lebrija’yı merak ediyorum...
16-18 Eylül tarihlerinde Art International sanat fuarı yapılacak. Fuar uluslararası açılımıyla dikkat çekiyor. Isabella İçöz’ün moderatörlüğünde bir konuşma yapacağım bu fuarda. Ayın 17’sinde... Bu fuar giderek daha çoğulcu olmasını arzu ettiğimiz çağdaş sanat sahnesinde beklendiği kadar heyecan yaratmasa da kendini ispatlayabilir, yabancı galeri merakı olan sahnemizi dönüştürebilir.
Anish Kapoor sergisi

Sergilere gelince... Galeri Artist’teki Rebecca Horn sergisi ilginç olacak. Şüphesiz Anish Kapoor’un Sakıp Sabancı Müzesi’ndeki macerası da...

Haberin Devamı

SİNEMA

Haberin Devamı

Nuri Bilge Ceylan yine yankı uyandıracak

Nil Kural Milliyet sinema yazarı
* Yeni sezonda en çok konuşacağımız ve Türkiye sinemasına damga vuracak yapım, yeni Nuri Bilge Ceylan filmi “Kış Uykusu” olacak bence. Gelecek yılın Cannes Film Festivali’nin ana yarışmasında prömiyer yapması muhtemel olan film, her yeni Nuri Bilge
Ceylan filmi gibi yine yankı uyandıracaktır.
* Bu yılki Cannes takipçileri tarafından başarılı görünen ve merakla beklenen, Türkiye’de de
ilk kez Filmekimi’nde gösterilecek olan
Coen Biraderler’in yeni filmi “Inside Llewyn Davis”in gişelerde ticari gösterime girdikçe,
ünü artacaktır şüphesiz. Coen Biraderler bu filmle Oscar’da da bol bol adaylık alabilir.
* Diğer yanda dünya sinemasında şu anda Amerika’da olay yaratan, hatta Obama’yı ağlatan yeni Lee Daniels filmi “The Butler” da adını sık duyacağımız yapımlardan.

TİYATRO

Kenter ve Dormen ilk kez aynı sahnede olacak

Asu Maro - Milliyet sahne sanatları editörü
2013-14 sonbahar/kış sezonu için şimdiden adı geçen birkaç oyundan söz etmek mümkün. Oyun Atölyesi’nde “Nehir” ve “Kim Korkar Hain Kurttan” oynanacak. İlkinde Haluk Bilginer, Canan Ergüder ve Ayça Bingöl’ü; ikincisinde Zerrin Tekindor ve Tardu Flordun’u izleyeceğiz. Tiyatro Kedi’de Yıldız Kenter ile Haldun Dormen ilk kez aynı sahnede buluşacak, “Yıldız ile Haldun”da.

Onur Ünsal Hamlet oluyor
Moda Sahnesi, Shakespeare’in “Hamlet”i ile Bulgar yazar Stefan Tsanev’in “Bütün Çılgınlar Sever Beni”si ile açıyor perdelerini. Hamlet’i Onur Ünsal oynuyor, “Bütün Çılgınlar Sever Beni”deyse Mert Fırat ve Aslı Tandoğan var. Bir de Dot’un “Makas Oyunları” var. “Makas Oyunları”, ünlü oyun yazarlarının politik, güncel kısa oyunlarından oluşan bir proje.

KİTAP

Orhan Pamuk’un Mevlut’unu tanımak için sabırsızlanıyorum

Filiz Aygündüz - Milliyet Kültür-Sanat Bölümü Müdürü
* Ahmet Ümit’in “Beyoğlu’nun En Güzel Abisi” kitabı Everest’ten çıkacak. Başkomiser Nevzat ile Evgenia’nın aşkı ne olacak? Kentsel dönüşüm romanın ana izleklerinden biri olduğu için kitapta Gezi olayları var mı? Velhasıl Ümit’in ekimde çıkacak kitabını dört gözle bekliyorum.
* Yapı Kredi Yayınları yeni yılın ilk günlerinde Orhan Pamuk’un “Kafamda Bir Tuhaflık” adlı romanını çıkaracak. Romanın kahramanı Mevlut Karataş’ın ortaokul yıllarını Pamuk’un yeni kitabı “Ben Bir Ağacım”da okudum. Mevlut’u daha yakından tanımak için sabırsızlanıyorum.

Elif Şafak’tan bir fil karakteri

* Aralıkta Elif Şafak’ın yeni romanı Doğan Kitap etiketiyle raflarda olacak. Bir fille bakıcısının hikayesini anlatan roman 16’ncı yüzyılda geçiyor. Daha önce Türk edebiyatında bir fil karakteri bilmiyorum. Bu anlamda “Çota”yı merak etmemek mümkün değil.
* Veee Yekta Kopan. Bir-iki aya Can Yayınları’ndan çıkacak yeni romanında sahil kasabasında geçen karanlık bir aile hikayesi anlatacak.

YEMEK

Yemeklerde yerellik ve sadelik öne çıkacak, Ege otları daha da popülerleşecek

Murat Bozok Milliyet Cadde yemek yazarı
* 2013’ün sonlarına doğru yerelliğin ve sadeliğin ön plana çıkıp, görkemli yemeklerden uzaklaşılacağını düşünüyorum. Sadelik anlayışı hem dünya hem de
Türk mutfağında yaygınlaşacak.
* Özellikle Güney Amerika, Brezilya, Meksika tarzı mutfaklar popüler olacak.
* Türkiye’de gözde olan yörelerin ürünleri daha sık kullanılacaktır. Mesela yemeklerde Gaziantep’ten gelen Şam fıstığı kullanımı artıyor, Antakya’nın tuzlu yoğurdu çok tercih edilmeye başlandı. Ege’nin otları her zaman revaçtaydı, bence daha da popüler olacak.
Tarçın, lavanta, karanfil yemeklerimize de girecek
* Mantar bu kış ön planda olacak. Özellikle Istranca’dan, Kastamonu’dan ve daha birçok yerden değişik mantar isimleri duymaya başlayacağız.
* Baharatlardan da zahterle daha çok karşılaşacağız. Tarçın, lavanta, karanfil de tatlılardan sonra yemeklere de girecek.
* “Yemeklerin yanında bu kış en çok ne içilecek?” diye sorarsanız rakı ve şarap bu kış da çok tercih edilecek diyebilirim.
* Bir de gençlerin yeniliğe açık deneysel yapısı şefleri önümüzdeki sezonda da farklı yemekler ve değişik sunumlar ortaya çıkartmaya itecek.

MEKAN

Zorlu Center’ın açılmasını heyecanla bekliyoruz

Çağdaş Ertuna Milliyet yazarı
Taksim Beyoğlu hattı karışık olduğu için Karaköy, Nişantaşı, Bebek civarında geçecek eğlence hayatı. Bu sezon en heyecanla beklenen Zorlu Center’ın açılışı. Zorlu Center’da Eataly, Loft gibi yeme içme mekanları da performans sanatları merkezi de çok ses getirecek. Ekim başı açılması bekleniyor. Ayrıca Doğuş Grubu’nun Ulus 29, Borsa, Masa ve Loft’un sahibi olan Sele Group’un da çoğunluk hissesini almasıyla tam 82 yeme içme mekanı oldu. Bu kış ister istemez Doğuş Grubu mekanlarında geçecek. n

Müzik

Electro swing ve swing dansı çok popüler olacak

Mehmet Tez Milliyet müzik yazarı
* Pozitif Live, Doğuş Grubu tarafından satın alınmasının ardından atağa geçip kış boyu pek çok ünlü ismi getirecektir. Sadece İstanbul’a değil, Çeşme ve Bodrum gibi tatil bölgelerine de...
* Swing müziğinin yeni bir versiyonu olan electro swing’in ve swing dansının çok popüler olacağını düşünüyorum.
* 2014’te Duman çok dinlenecek. Yeni albümlerinden pek çok şarkı hit olacaktır.
* Popta yeni bir akım çıkması beklenmiyor. Gene Serdar Ortaç, Hande Yener, Demet Akalın ya da yaşlı Justin Bieber Sinan Akçıl konuşulur. Teoman’ı da daha fazla “sahalarda” görebiliriz. Yeni besteler de yapacağını tahmin ediyorum.
Lady Gaga albümü popta trendleri belirleyecek
* Dünyada en fazla beklenen albümler arasında U2’nun yeni albümü var. Grubun “Achtung Baby”den bu yana yaptığı en iyi albüm olduğu söyleniyor. Pearl Jam’in yeni albümü “Lightning Bold” 14 Ekim’de çıkacak. Arctic Monkeys’in “AM” isimli albümü de 2014’te radyoların en sevdiği şeyler arasına girecektir.
* Popta ise şimdiden Lady Gaga’nın “Artpop” isimli albümü haber oluyor. “Artpop”, popta trendleri belirleyen albümlerden biri olacak. Justin Timberlake video müzik ödüllerini topladı. “20/20” isimli albümünün devamı olan “20/20 Experience 2 of 2” eylül sonunda piyasada olacak. 2014’te adından söz ettirecektir.
* Bir tahmin, Justin Bieber skandallarla gündeme gelecek. Onun rakibi ve benzeri olan One Direction, Bieber’ı sollayacak
gibi duruyor. 2014’te ayrıca Soundgarden, Guns N’ Roses, Red Hot Chili Peppers
gibi büyük isimlerin de albümleri yolda.