Pazar 30’uncu yılında yeniden doğdu

30’uncu yılında yeniden doğdu

13.03.2011 - 01:00 | Son Güncellenme:

2005’te İstanbul şubelerini kapatan Nezih Kebap Yuvalama geri döndü. Yeni restoran Kartal’da. İşin başında ailenin ikinci kuşağı Galip Öztürk var

30’uncu yılında yeniden doğdu

Nezih Kebap Yuvalama’nın kurucusu Gaziantepli İsmail Hakkı Öztürk ilk lokantasını 1975’te Moda’da açar. Sonra Moda’daki restoranını Şaşkınbakkal’a taşır. Üç yılın ardından tekrar Kadıköy’e, döner. 1981’de Anadolu yakasını bırakıp Eminönü Mercan Yokuşu’ndaki Nezih Bey İşhanı’na geçtiğinde restoran bugünkü adını alır. Restoranın isim babası Nezih Erdem hem işhanının sahibi hem de Öztürk’ün yakın arkadaşıdır. 1990’da restorana tekrar Anadolu yakası yolları görünür. İkinci şube Erenköy’de açılır ama o kadar çok ilgi görür ki Öztürk Eminönü’ndeki işlere yetişemez ve kepenklerini indirir dükkanının. Erenköy devam ederken 1995’te Kozyatağı şubesi hizmete girer. 2002’de İsmail Hakkı Öztürk ölünce oğlu Galip Öztürk devralır işi. Ancak 2005’te aile içi anlaşmazlıklardan ötürü Nezih, İstanbul’a veda eder. Galip Öztürk Antalya ve Ankara şubeleriyle yola devam kararı alır. Ve 2010 yılı sonunda Nezih tekrar doğduğu yere İstanbul’a döner. Şimdi 30’uncu yılını Kartal’daki restoranda kutluyor.

“Yöresel mutfağın başlangıcı Nezih’tir. Nezih bir alışkanlıktır”
Galip Öztürk İstanbullu müşterilerinden “Artık Nezih dönsün” baskısı aldığını söylüyor: “Nezih bir alışkanlıktır. Sadece kebapçı olarak anılmaz yöresel mutfak sunan bir restorandır. İstanbul’da değil Türkiye’de Gaizantep mutfağının, yöresel mutfağın doğru olarak bir restoranda sunulmasının başlangıcı Nezih’tir”.
Mönüsünde şıveydiz, boranı gibi Gaziantep yöresine ait yemeklerin ve ara sıcakların yanı sıra alinazik, babaganuş, yeni dünya gibi 40’a yakın kebap bulunan Nezih’de yemek genellikle hazmı kolaylaştıran yuvalama çorbasıyla başlıyor. Amaç mideyi “cilalamak”, mideyi kebaba hazırlamak. Öztürk mönüdeki kepabların mevsime göre değişiklik gösterdiğini anlatıyor: “Bu ayla birlikte keme mantarından kebap hazırlayacağız. “
Nezih’te kebap fiyatları 13-20 TL arasında değişiyor. Lahmacun 3 TL. İçliköfte 3,5 TL. Restoranda malzemelerin yüzde 70’i Gaziantep’ten getiriliyor. Kebaplar Trakya erkek kıvırcık koyun ve kuzu eti ile hazırlanıyor. Mutfakta yemek yapan tüm ekip Gaziantepli.
Nezih, saat 11.30’da öğle servisiyle açılıp saat 24.00’te kapanıyor. Yazla birlikte 300 kişilik bahçesi ve dışarıdaki çocuk alanı da hizmete girecek.

“Kebapta taviz vermem, kebaba asla kaşar peyniri koymayız”
“Gaziantep yemeklerinin çoğunda nohut ve sarmısak olur. Soğanı daha az kullanırız. Lahmacunumuzun, kebabımızın içine soğan değil, sarmısak katılır. Gaziantep yemeklerinde bilinenin aksine çok acı kullanmayız. Doğu’daki illerde en az pul biber kullanılan şehir Gaziantep’tir. Patlıcan Gaziantep’te çok sevilir. Patlıcanla yapılan yemek sayısı 300’ü bulur. Ben kendi restoranımda kebapta taviz vermem, kebaba asla kaşar peyniri koymayız. Buraya gelen ve kaşarlı kebap siparişi veren bir müşteriyi, kaşarın kebaba yakışmadığı konusunda ikna ederim. “