Pazar 86’lık delikanlıyı bekliyoruz

86’lık delikanlıyı bekliyoruz

17.06.2012 - 02:30 | Son Güncellenme:

Geleneksel Amerikan pop ve caz müziğinin sembol isimlerinden Tony Bennett 17 Temmuz’da ikinci kez İstanbul’a geliyor. 2006’dan bu yana Amy Winehouse, Lady Gaga, Norah Jones’un da içinde bulunduğu isimlerle düetler içeren iki albüm yapan Bennett, sahneye kızını da çıkaracak

86’lık delikanlıyı bekliyoruz

Ne istersen yaparım”... Genellikle Tony Bennett birine “Benimle düet yapar mısın?”dediğinde aldığı yanıt bu oluyor. Lady Gaga bir röportajında anlatmış. Bennett’e gelince o çok mütevazi. Lady Gaga konusunda mesela, “evet” yanıtını alacağından emin değilmiş. “Kendisi çok hoş, çok tatlı bir hanım ve şu ara en gözde ve talep edilen insan, bir saniyesinin bile boş olduğundan emin değildim, çok sevindim” demiş.

Bilmeyenlere hatırlatalım, Bennett düetlerden oluşan iki albüm yaptı. Sonuncusu 2011’de yayımlandı ve içinde Lady Gaga, Amy Winehouse, Aretha Franklin, Andrea Bocelli, Sheryl Crow, K.D. Lang, Queen Latifah, Norah Jones’un da bulunduğu dünya starları onunla stüdyoya girdi. Albüm ABD Billboard 200 listesinde bir numara oldu, bütün dünyada çok satanlar listelerinde hep en üst sıralarda yer aldı.

Haberin Devamı

O çağırınca herkes gidiyor, itiraz eden olmuyor

Bennett aslında hiç emekliye ayrılmamış ve şarkı söylemeyi hiç bırakmamış bir isim. Ama bu düet albümleri serisi (ilki 2006’da yayımlanmıştı) onun genç kuşaklara ulaşmasını da sağladı ve büyük bir başarı kazandı.

Bennett 86 yaşında ve bugün Amerikan pop müzik tarihi için yaşayan bir anıt niteliğinde. O yüzden o çağırınca herkes gidiyor. Kimse ona itiraz edemiyor. Bennett en ünlüsünün Frank Sinatra olduğu klasik Amerikan şarkıcılarının yaşayan bir iki üyesinden biri. Ve bu yüzden de turnede olması aslında yeni nesil dinleyiciler için büyük bir şans. 1926’da New York’ta doğan Bennett ya da Anthony Dominick Benedetto İtalyan göçmeni bir ailenin oğlu. Pop, Amerikan standartları ve caz söylemeye küçük yaşta başlayan Bennet 50’lerin başında Columbia’yla anlaşınca dünya çapında star oldu. O yıllardan beri de sahnelerden hiç ayrılmadı.

Bennett turnelere karısı ve iki çocuğu ile katılıyor

Haberin Devamı

Bennett 70’lerde rock’ın yükselmesiyle benzerleri gibi bir düşüş yaşadı ancak daha sonra hayatına devam etti. Çoğu müzik otoritesine göre o müziğin ve eğlence dünyasının gerçek “survivor’larından biri.

Bennett 2012’de Amerika’dan Avustralya’ya pek çok kıtada 42 konser verecek. İki yıl önce de yine uzun bir turneye çıkmıştı. Bu onun devamı niteliğinde. Nereye gitse konser biletleri yok satıyor. Bu yüzden tur organizatörleri için en gözde isimlerden biri şu anda. Guardian’da yayımlanan bir röportajda sağlığıyla ilgili soruları da yanıtlamış. Herhangi bir sağlık sorunu yok ve kendine inanılmaz iyi bakıyor. Zaten başka türlü bu turneleri kaldırması mümkün olmazdı herhalde.

Bennett konserlerine genellikle her şeyiyle ilgilenen kızı Antonia Bennett ile oğlu Danny Bennett ve eşi Susan’ı da getiriyor.

“İstanbul konseri benim için çok özel” demiş. Herhalde ilk gelişindeki yoğun ilgiyi hatırladı. Bennett sahneye kızı Antonia Bennett ’i de çıkaracak. İlk konserde bulunamayanlar ya da bu zevki bir daha yaşamak isteyenler ilgilenmeli.

Haberin Devamı

“Her şeyi Sinatra’ya borçluyum”

Bennett’in en büyük yardımcısı ve akıl hocası Frank Sinatra. Onun için “Hayatıma yön veren insan” diyor. Sinatra Bennett’e “Dinlediğim en iyi erkek solistsin” dermiş.


Zaten Bennett’in doğup büyüdüğü New York’un Queens semtindeki Astoria mahallesinde onun adına kurduğu bir güzel sanatlar okulu var: “Frank Sinatra School of the Arts”. Burada Bennett yeni nesil sanatçıların yetişmesine destek veriyor.

86’lık delikanlıyı bekliyoruz

Bennett ve Winehouse düet için stüdyoda...

“Amy Winehouse Sinatra gibiydi”

Bennett Guardian gazetesine verdiği röportajda “Duets II” albümünde yer alan solistler arasındaki en özel kişinin Amy Winehouse olduğunu söylüyor. Onun stüdyoya gelişini ve her şeyi kontrol edişini, tavırlarını, titizliğini ona benzetiyor: “Ben bu tavırları ve karizmayı hayatım boyunca çok az insanda gördüm. O hem sesi, hem şarkı söyleme tarzı hem de karakteriyle çok özel biriydi.”