24.04.2011 - 02:30 | Son Güncellenme:
YASEMİN TÜRKAN / ELİF BAŞ
Büyük çoğunluk bu konuda bilinçlendi, özellikle genç anneler ve anne adayları sağlıklı beslenmek için organik ürünleri tercih ediyor.
Gittikçe büyüyen bir pazar haline gelen bu alanda birçok firma ve mağaza ciddi çalışmalar yapıyor. Gerek reklamları gerek ürün çeşitliliğiyle dikkat çeken Tarladan Eve mağazası da onlardan biri. Mağaza sahibi Figen Çanakçı işe beş sene önce
ceviz ve badem üreterek başladı.
Çanakçı mağaza sahiplerinin bu anlamda çalışmalarının artmasıyla insanların bilinçlendiğini düşünüyor.
* Organik ürün satan mağaza açmaya nasıl karar verdiniz?
Biz bu işe ceviz ve badem üreterek beş sene önce başladık. Daha sonra “Bu işi genişletelim” dedik ve sebze işine girdik. Sebzeleri İstanbul ve İzmir’deki organik pazarlara satıyorduk. Sonra mahallelerde ufak Tarladan Eve manav şeklinde mağazalar açmaya başladık. İlk şubemizi kasım sonunda Kemerburgaz’da açtık. Nişantaşı, Kozyatağı, Bebek, Kemerburgaz olmak üzere dört şubemiz var. Mayıs ayının başında Kandilli şubesi açılacak.
* Şubelerin yerlerini neye göre belirliyorsunuz?
Özellikle bir kriter almıyoruz. Daha çok aileler yaşadığı için öncelikle Kemerburgaz’dan başlamak istedik. İyi gidince de zaten diğer mağazaları açmaya başladık. İstanbul’un tamamına yayılmayı düşünüyoruz, hedefimiz 15-20 mağaza açmak.
“Ürünlerimiz Manisa’daki tarlalarda üretiliyor”
* İstanbul’a ürünler nereden ve ne kadar zamanda geliyor?
Ürünlerin hepsi kendi üretimimiz, Manisa’nın Gördes ve Köprübaşı ilçelerinde üretiyoruz. Buradaki ürünler iki gün önce Manisa’nın tarlalarından hasat edildi. Aynı akşam kendi araçlarımıza yüklendi buraya geldiler. Günaşırı veya haftanın dört günü yeni ürün geliyor. Mağaza sayısı arttıkça bu haftanın yedi günü olacak.
* Ürünlerin organik olduğundan nasıl emin oluyoruz?
Burada gördüğümüz her ürünümüz sertifikalıdır. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nın yetkilendirdiği kuruluş Ekoser tarafından sertifikalandırılıyoruz. Arazilerimize her üç ayda bir denetime geliyorlar. Yanlış bir şey gördüklerinde o sertifika yenilenmiyor.
* Organik ürünün ne gibi faydaları var?
Organik ürünlerde kimyasal böcek ilacı ve suni gübre kullanılmıyor. Birim dönüm araziden aldığımız miktar, normal üretim yapan üreticilerin aldığı miktarın yarısı kadar oluyor. Ayrıca bizde tüm bu ürünler doğal sürecinde yetişiyor. Diğer konvansiyonel ürünlerde domatesler hormonuyla bir ayda piyasaya sürülebilirken hormon ve katkı maddeleri olmadığı için örneğin bir domatesin yetişmesi üç ay sürüyor. Dolayısıyla daha geç alıyoruz. Ayrıca doğal sürecinde yetiştiği zaman hem sebze meyvenin içindeki yararlı maddeler doğal olarak birikebiliyor hem de lezzet ve aroma oluşabiliyor. Kimyasal gübre ve hormonla teşvik edilen büyümede çok hızlı büyüdüğü için hem bu yararlı maddeler lezzet ve aromadan ve yararlı maddelerden yoksun oluyor.
* Organik ürünlerin fiyatları normal ürünlerin ne kadar üstünde?
İnsanlar artık bilinçli beslenmeye yöneldiği için 30-40 kuruşun hesabını yapmıyorlar. Gelen müşteriler de fiyatları makul buluyor ve çok memnun kalıyorlar. Fiyatların yüksekliğinin bir sebebi, kullandığımız gübrenin pahalı olması.
* En çok hangi ürünler satılıyor? Kimler tercih ediyor?
Mevsimine göre olan her üründen satıyoruz. Ispanak, kabak, marul, kıvırcık, lolorosso, yumurta, tavuk çok satılıyor. Bu ürünlerin tadına bakıp “Artık başkasını yiyemiyoruz” diyerek organik olmayan ürüne geçemeyen müşterilerimiz var. Her kesimden müşterimiz oluyor ama bu biraz bilinç ve duyarlılıkla alakalı.
* Organik ürünle normal ürün arasında lezzet farkı var mı?
Evet, dediğimiz gibi doğal sürecinde büyüdüğü için içindeki tüm faydalı maddeleri ve lezzeti de içinde kalıyor. Örneğin bizde bulunan tavuklar, free ranch dediğimiz tavuklardır. Organik ürünle besleniyorlar ve ayrıca toprağın üstündeki yeşilliği de yiyerek daha lezzetli oluyorlar.
DİĞER ORGANİK SATIŞ NOKTALARI
Daha çok anneler tercih ediyor
City Farm
2010 yılında açılan City Farm mağazasının şu anda Ankara, Antalya, iki tane de İstanbul’da olmak üzere dört şubesi var. Aydın, İzmir, Balıkesir, Bursa, Samsun, Konya, Antalya ve Mersin’den gelen ürünleri satıyorlar. Daha çok genç anneler ve anne adayları tercih ediyor. Mağazada en çok yaş sebze, meyve, kuru bakliyat satılıyor. Aynı kalitedeki konvansiyonel ürünlere göre yaş sebze ve meyvede yüzde 10-15; kuru bakliyatlarda yüzde 15-20; et ve süt ürünlerinde yüzde 30-35 fark olabiliyor. Normal ürünlerle organik ürünlerin lezzet farkını beyaz et, kırmızı et ya da yumurtada görmek mümkün. Mağazadaki bütün ürünlerin GDO’dan uzak ve hiçbir sentetik kimyasal madde barındırmaması, sertifikalı olması en önemli avantaj.
Pazar tüm İstanbul’a yayıldı
Ekolojik pazar
Ekolojik Pazar Şişli Belediyesi ve Buğday Ekolojik Yaşamı Destekleme Derneği tarafından 2006 yılında Feriköy’de kurulmaya başladı. Pazar, organik ürün anlamında türünün ilk örneği olma özelliğini taşıyor. O kadar ilgi gördü ki aynısından Beylikdüzü, Kartal, Bakırköy
ve Ümraniye’de açıldı.