Pazar Barış istiyoruz hemen, şimdi, acil!

Barış istiyoruz hemen, şimdi, acil!

13.09.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Giderek artan şehit haberleri ve toplumda yükselen tansiyon sonucu çıkan olaylar hakkında sanatçılar, gazeteciler ve yazarlarla konuştuk. Ortak bir mesajları var: “Savaşın kazananı olmaz. İnsanlık paydasında buluşup yaşananlara son vermeli. Şimdi birlik zamanı!”

Barış istiyoruz hemen, şimdi, acil

Son günlerde ülkemizde artan terör saldırıları ve ardı ardına gelen şehit haberleri herkesi yasa boğdu. Terörü protesto etmek için sokağa çıkan kalabalığın bir kısmı taşlar ve sopalarla esnafa, parti binalarına hatta gazete binasına saldırması tansiyonu iyice yükseltti. Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu üzerinde “Hepimiz kardeşiz” yazan 2 milyondan fazla afiş bastırarak Türkiye genelinde dağıtım yaptı. Terörün asıl isteğinin halkı huzursuz edip birbirine düşürmek olduğunu savunan sanatçılar, yazarlar ve gazeteciler yaşanan sıkıntılı sürecin sona ermesi için halkı sağduyulu olmaya davet ederek barış mesajlarını bizimle paylaştılar.

Ahmet Ümit / Yazar

“Şiddet geleceğimizi ortadan kaldırır”

Sonderece kırılgan, tehlikeli bir süreçten geçiyoruz. Bu süreçte iki şeyi birbirinden ayırmak lazım. Terörü protesto edebiliriz, etmeliyiz çünkü silahla, insan öldürülerek hiçbir ideal gerçekleştirilemez. Yalnız bunu protesto ederken, yasal partilere, yıllarca birlikte yaşadığımız insanlara etnik kökenleri farklı diye saldırmak, kırıp yıkmak sadece bu ülkenin kardeşliğine, birliğine, birlikte yaşama iradesine zarar verir. Bu, terörden daha tehlikeli bir şeydir. Barışçıl proteste hakkımızı sonuna kadar kullanalım ama yakmaya, yıkmaya, şiddete başvurduğumuz an geleceğimizi ortadan kaldırırız.

Asu Maro / Gazeteci

“Kardeşin kardeşi vurduğu savaşın kazananı olmaz”

BertoltBrecht’in şiiri aklımda dönüp duruyor kaç gündür: “Savaş istiyoruz! En önce vuruldu bunu yazan.” Savaşın kazananı olmaz. Hele kardeşin kardeşi vurduğu savaşın hiç olmaz. Her geçen gün geleceğimizden, umutlarımızdan, hayatımızdan çalıyor. Kaybedecek zaman yok, barış istiyoruz. Hemen, şimdi, acil.

Buğra Gülsoy / Oyuncu

“Türkiye bu topraklarda varolan herkesin ülkesidir”

Türkiye,içinde doğan, doyan, kendini bu topraklarda var eden herkesin ülkesidir. Hiçbir renk, dil, din farkı ayırt etmeksizin.

Buket Uzuner / Yazar

“Barış adaletin olduğu topraklarda bulunur”

Barış ırkı, dini ve cinsiyeti ayırdedilmeden çocukların mutlu ve güvenli yaşayabildikleri zamanın adıdır. Bu yüzden barış ancak adaletin ve şeffaf hukukun bulunduğu topraklarda bulunur.

Doğan Heper / Gazeteci

“Dört lider bir araya gelip çare ilan etmeli”

Susun. Ve kendinize gelin. 78 milyonluk bu devlet oyuncak mı? Hükümet yok. İsteyen istediğini yapıyor. Üst düzey yetkililerin çoğu taraf. Olur mu? Olmaz. Bu böyle gitmez. Dört lider hemen bir araya gelmeli ve normale dönüş çaresi ilan etmeli. Yoksa ileride onlar “hain” diye anılacaktır.

Funda Arar / Şarkıcı

“Şimdi barış için kenetlenelim”

Terörün asıl istediği halkı huzursuz edip birbirine düşürmek, ülkede kaos ortamı yaratmaktır. Buna fırsat vermeyelim. Şimdi barış için kenetlenelim.

Güngör Uras / Gazeteci

“Şimdi hepimizin ortak beklentisi barıştır”

İnsancayaşamın temeli can ve mal güvenliğidir. Cumhuriyetin başından bu yana bu ülkede din, dil, ırk farkı olmadan, birlik, dirlik, barış içinde yaşam sürdürmeye çalışırken, beklenmedik gelişmeler bu birlik ve dirliğin bozulmasına yol açtı. Şimdi ortak beklentimiz barıştır. Birlik ve dirlik bozulduktan sonra tekrar barışa ulaşmanın yolu ya silahlı çatışma ile bir tarafın isteklerini öbür tarafa kabul ettirmesi ya silaha gerek duyulmadan, can kayıplarına yol açmadan anlaşma yoluyla barışın sağlanmasıdır. Önemli olan can kayıplarına yol açmadan, silahlara gerek olmadan barışın gerçekleştirilmesidir.

Hülya Koçyiğit / Oyuncu

“Halkımıza başsağlığı ve sükunet diliyorum”

Ülkeolarak gerçekten zor zamanlar geçiriyoruz. Herkesin hassaslaştığı bu dönemde, Mustafa Kemal Atatürk’ün şu anlamlı sözlerini hatırlatmak istiyorum: “Yurtta sulh, cihanda sulh.” Her gün şehit haberleri gelen Mehmetçik ve güvenlik güçlerimize Allah’tan rahmet, ailelerine başsağlığı ve Türk halkına bu dönemde sükunet diliyorum. Bu ölümler aslında hepimizin evine düşen ateş, o ölenler yalnız o anne-babaların değil, hepimizin evlatları. Bu acıyı içimizde duymazsak, bu yangın bizim de yüreğimizi dağlamazsa insanlık adına çok şey kaybetmişiz demektir. Tam bu noktada, bu duygularla sağduyu ile hareket edip provokasyonlara gelmememiz gerektiğine inanıyorum. Büyük Türkiye Cumhuriyeti devletini yıkmaya, bölmeye hiç kimsenin gücü yetmez.

İnci Aral / Yazar

“Bu sürecin hepimizi birden yakacağını düşünüyorum”

İçinde bulunduğumuz sürecin hepimizi birden yakacağını düşünüyorum. Savaştan hiç kimse kazanç sağlayamaz. Bu anlamsız savaşın hemen bitmesi gerekir. Son derece üzgün ve tedirginim. Bunun için siyasilerin ya da ilgili insanların ellerinden ne geliyorsa bir an evvel yapmaları gerektiğini düşünüyorum.

Kerem Görsev / Müzisyen

“Bize bir sihirbaz lazım”

Çocukluğumdan beri hep gergin dönemler geçirdik. 12 Mart muhtırası, sonra gençliğimde 12 Eylül. Ardından bir nefes alır gibi olduk, 84-85’ten sonra da PKK terör örgütünün olayları başladı. Çok huzursuz bir dönem geçiriyoruz şu anda da. Ben çok mutsuzum, canım piyanoma dokunmak istemiyor. Haberleri izlerken artık midem bulanmaya başladı. Bize olağanüstü güçleri olan bir sihirbaz lazım. Bu sihirbaz hangi gezegenden gelecekse gelsin ve bu olayı çözsün. Bu ölümler bitsin artık. Bıçak kemiğe dayandı lafları az kalıyor. 1 Kasım seçimleri de her şeyin rayına gireceği, demokratikleşebilme adına çok önemli bir seçim. Herkesin sandığa gidip inandığı partiye mutlaka oy vermesi gerekiyor. Bir oyun bile çok önemi var. Bu seçimlerden sonra her şeyin haline yoluna gireceği umuduyla oy atmaya gitmemiz lazım.

Mehmet Tezkan / Gazeteci

“Sakin olursak terörün üstesinden gelebiliriz”

Türkiyekontak kapatmalı. Durmalıyız. Düşünmeliyiz. Terör neden azdı? Zor günler geçiriyoruz ama heyecana kapılmaya gerek yok. Biz çok daha zor günler gördük. Kontak kapatmalıyız demem bundan. Durup düşünmek için... Sokaklara çıkarsak, kimlik sorarsak, kırk yıllık komşumuzu sorgulamaya kalkarsak, ne olur biliyor musunuz? Kayanın altında kalırız. Türkiye adını verdiğimiz, bize bırakılan son toprak mezarımız olur. Sakin olalım. Terörün üstesinden yine geliriz. Teröre 30 yıldır teslim olmadık, yine olmayız. Yeter ki, sakin olalım. Yeter ki!

Oktay Kaynarca / Oyuncu

“Bu hızla ülke iç savaşa ve kaosa sürüklenmektedir”

Çokacil bu delilik bitirilmelidir. Bir an önce sivil inisiyatiflerin harekete geçip barışı sağlamaları gerekmektedir. Hepimizin görevi budur, bir an evvel barış sağlanmalıdır. Unutulmamalıdır ki bu hızla devam edilmesi durumunda ülke bir
iç savaşa ve kaosa doğru sürüklenmektedir. Meseleyi Kürt-Türk çatışmasının eşiğinden döndürüp çok acil kardeşlik platformları kurulmalıdır. Bugün insan öldürmeye niyetli herkese söylüyorum; lütfen bir kız çocuğunun gözlerine baksınlar.

Sibel Can / Şarkıcı

“Ayrım yapmadan insanlık paydasında birleşelim”

Her gün canların gittiği, masum gencecik insanların acılı ailelerini geride bırakmak zorunda kaldığı, hepimizin içini yakan bu sürecin bir an önce sona ermesi gerekiyor. Tüm bu yaşananların yerini kardeşlik, sevgi, barış, birlik ve beraberlik almalı. Din, dil, ırk ayrımı gözetmeksizin insan olduğumuz paydasında birleşerek bugünleri hep birlikte aşmamızı diliyorum.

TÜRKAN ŞORAY / Oyuncu

“Oyuna gelmeden eski günlere döneceğiz”

Yüreğim günlerdir yasta. Her ölüm haberi, her şehit haberi telafisi imkansız acılar yüklüyor içime. Yavrusunu, kıymetlisini, selvi boylusunu, kuzusunu, yiğidini yitiren her ana ile ağlamamak mümkün mü? Eşini, yavuklusunu yitiren o kadınların çığlığı nasıl uyutur ki bizi? Bir daha asla tamamlanamayacak yaşamlar, karanlığa gömülmüş hayatlar söz ettiğimiz. Biz ne oldu da bu hale geldik? Nasıl oldu da birileri bizi düşman tayin etti birbirimize? Ben hiçbir tahrike, oyuna gelmeden, kanmadan yeniden eski günlere döneceğimize inanıyorum. O güne kadar ne yaşıyorsak eksik kalacak çünkü. Ne sevinçlerimiz tam olacak ne uykularımızda huzur olacak. Yüreğimiz yas tutmaya devam edecek. O günler gelecek, buna inanıyorum. Hepimiz de inanmalıyız.

Murat Şeker / Yönetmen

“Başka Türkiye yok”

SadeceTürkiye değil, etrafı da çok zor bir dönemden geçiyor, belki de geçirtiliyor. Suriye, Irak, Ukrayna, Yunanistan. Her yerde acı, gözyaşı ve göç var. Hem yurtta hem dünyada barış için hepimizin akıllı ve dikkatli olması gerekiyor. Başka Türkiye yok.

Nükhet Duru / Şarkıcı

“Kimse bu acıları hak etmiyor”

Birortak karar ile sağduyu devreye girip katliamlara son vermeli. Benim halkım ve hiçbir anne bu acıları hak etmiyor!