Pazar Begümcan’la Winner’a özgürlük yaradı; aşık oldular, artık sevişiyorlar

Begümcan’la Winner’a özgürlük yaradı; aşık oldular, artık sevişiyorlar

14.12.2008 - 01:00 | Son Güncellenme:

İzmir Fuarı’nın simgelerinden olan Hayvanat Bahçesi, Büyükşehir Belediyesi’nin projesi olan Çiğli’deki Sasalı Doğal Yaşam Parkı’na taşındı birkaç hafta önce.

Begümcan’la Winner’a özgürlük yaradı; aşık oldular, artık sevişiyorlar

Onlarca tür hayvan toprağa, mağaralarına, bitkilerine, ağaçlarına yani 425 bin metrekarelik alan içinde özgürlüklerine kavuştu.
Onlar özgürlüklerine, doğal yaşamlarının bir benzerine kavuşurken de onlarca anı yaşandı. Taşınmalarından, yeni yuvalarındaki ilk gecelerine, orada filizlenen aşklara, sürüdeki liderlik mücadelelerine kadar hem de! Bu hikayeleri parkın yöneticisi Çağlayan İnanlı’dan dinledik


Winner’ı içeri sokma işini üç saniyede bitirmek için defalarca tatbikat yaptılar
Onlar Türkiye’de bulunan tek Asya filleri. Begümcan’a kısa bir süre önce arkadaş olarak İsrail’den getirilmişti Winner. Daha birbirlerine yeni yeni alışmaya çalışıyorlardı ki taşınmaları gerekti.
10 kişilik ekip, 6 yaşındaki Winner’ın, barınaktan konteynıra girmesi ile birlikte sürgü kapıyı en kısa sürede çekebilmek için defalarca tatbikat yaptı ve bu süreyi üç saniyeye kadar indirdi. Fili ürkütmemek için kendi aralarında sessiz bir dil oluşturdular, günlerce konteynere girmesini beklediler. Barınak içerisinde bakıcılarla adeta köşe kapmaca oynayıp üçüncü günün sonunda konteynıra giren Winner, vinçle tıra alındı.
Winner’dan sonra sıra arkadaşı,
12 yaşındaki 5 tonluk Begümcan’a geldi. Önce iç barınağa konularak dinlendirilen Begümcan, ardından Winner’ın bulunduğu barınağa alındı. Winner’la özlem giderdi. Birlikte açık alana çıkmaya başladı. Sasalı’daki ilk gecelerinde uzun zamandır beklenen, çiftleşme denemelerine de başladılar. Şimdi mutlu bir çift görüntüsü veriyor ve birbirlerinden hiç ayrılmıyorlar.
Begümcan ve Winner’ın bulunduğu alanın karşısında bir süre önce ölen Pakbahadır’ın mezarı var. Mezarının üzerine, onu çok özleyen İzmirliler çiçekler bırakıyor...

Efe’nin konteynıra girmesi dört hafta, konteynırdan çıkması üç hafta sürdü
1991’den bu yana İzmir Hayvanat Bahçesi’nde bulunan ve narinliği ile taşınması en güç hayvanlar arasında yer alan zürafa Efe’nin sağlıklı bir şekilde Sasalı’ya götürülebilmesi için özel bir konteynır yaptırıldı. Ancak, uzunluğu 5 metre 80 santim olan kafesin üzerinde portatif örtü bulunan konteynırı barınağa yerleştiren hayvanat bahçesi ekibi, yaklaşık dört hafta Efe’nin içeri girmesini bekledi.
Efe’nin sunulan yiyecekler karşısında inadı kırıldı, sonunda konteynıra girmesi sağlandı ama onu taşıyacak görevlilerin zorlukları bununla bitmedi.
Taşınma sırasında konteynerın üzerini örtecek çatı sisteminin montajı, Efe’nin meraklı tavırları yüzünden saatler sürdü. Boynunu dışarı uzatarak meraklı bakışlarla çevresinde olup biteni izleyen ve örtünün kapatılmasını sürekli olarak engelleyen Efe, görevlileri çok yordu. Saatler süren
uğraşlar sonunda yeni yuvasına taşınabildi. İzmir Doğal
Yaşam Parkı’na getirilen
Efe’nin buradaki barınağına girmesi de üç hafta sürdü.

Begümcan’la Winner’a özgürlük yaradı; aşık oldular, artık sevişiyorlar

Getirilen üç aslandan biri, buradaki ilk gününde kanserden öldü
Hayvanat bahçesinden Sasalı’ya getirilen üç aslandan biri olan İlkay, üç sene önce kansere yakalanmıştı. Sasalı’daki doğal yaşam alanına ilk kavuştuğu gün ise özgürlüğü tadamadan öldü. Arkadaşları Mişa ve Golyat, onun yokluğunda özgürlüklerine alıştı bile.
Dişi olan Mişa 9 yaşında, yedi yıl önce İzmir Hayvanat Bahçesi’ne bir vatandaş tarafından verilmiş. Golyat ise 18 yaşında. Altı yıl önce bir sirkten alınmış. Sasalı’da doğal alanlarına alışmaları uzun sürmemiş. Dış barınağa yaklaşık bir haftada alışmışlar.


Geyiklerin liderlik savaşını Dayı kazandı
Doğal Yaşam Parkı’nda yedi adet geyik bulunuyor. Bunların beşi dişi, ikisi erkek. Sürü halinde yaşayan geyiklerde iki erkek arasındaki liderlik savaşı, fuardaki hayvanat bahçesinde Dayı’ya rakip Önser’in gelmesiyle başlamış. Ancak Sasalı’da doğal ortama geçtiklerindeki kavgaların ardından, bu mücadeleyi Dayı kazanmış. Dayı, güçlülüğünü sürüye kabul ettirmiş. O artık sürünün lideri...

Begümcan’la Winner’a özgürlük yaradı; aşık oldular, artık sevişiyorlar

Beslenirken, kavga ederken, çiftleşirken izleyebilirsiniz!
Zürafa, devekuşu, zebra ve su aygırlarının artık birlikte barındığı Afrika Savanı, 17 bin metrekare. Göletten zemine, ağaçlara kadar Afrika’daki vadileri andırıyor. Tropik merkezde zemininden sıcaklığa, bitkilere kadar Yağmur Ormanları’nın benzeri bir ortam yaratıldı. İnsanlar burada sadece hayvanları değil, onların doğal ortamında nasıl beslendiğini, nasıl çiftleştiğini, kavga ettiğini, saklandığını da görebilecek.


Şimdilik ziyaretçiler yanına yaklaşamıyor
Lemurlar Madagaskar adasında yaşayan, soyları tükenmekte olan primatlar. Lemur, Latincede gecenin ruhu, hayalet anlamına geliyor. Madagaskar yerlileri lemurların, ölmüş insanların hayaletleri olduğuna inanıyor. Bu isim, iri ve parlak gözleri ile tuhaf çığlıkları nedeniyle verilmiş. Gövdeleri maymuna, suratları ise köpeğe benziyor. Tropik merkezde kendilerine ayrılan bölümde yaşayan bu sevimli türe, ileride ziyaretçilerin yaklaşmasına da izin verilecek. İlk provayı biz yaptık.

Elektrik telleri çarpıyor ama zarar vermiyor
İzmir Doğal Yaşam Parkı’nda 120 türden bin 500 hayvan doğal ortamında yaşamını sürdürüyor. Onların yaşam alanlarında artık kafesler, teller yok. Doğal bariyerler var. Hayvanın tırmanamayacağı yükseklikte duvarlar, göletler, su birikintileri, en son noktada da koruyucu amaçlı elektrik telleri gibi. Elektrik telleri de zarar vermiyor, tamamen caydırıcı amaçla kullanılıyor. Tüm dünyada da uygulanan bir yöntem. Düşük voltajda, çarpıyor ama öldürmüyor. Hayvanlar alanını tanırken bir kez buraya değip sonra bir daha yanına yaklaşmıyor. Alanların bazı bölümlerinde de kırılmaz camlar var.