Pazar Beyaz perdede 57’nci sefiller

Beyaz perdede 57’nci sefiller

03.03.2013 - 02:30 | Son Güncellenme:

“Sefiller” 57’nci kez beyaz perdede. Edebiyat tarihinin en önemli eserlerinden biri olan kitap dünyanın dört bir yanında pek çok kez sinemaya uyarlandı

Beyaz perdede 57’nci sefiller

Victor Hugo’nun ölümsüz eseri “Sefiller”in 57’nci sinema uyarlaması bu hafta vizyona girdi. Tom Hooper’ın yönettiği Hugh Jackman, Russel Crowe, Anne Hathaway ve Amanda Seyfried’in oynadığı filmin bu uyarlamasının diğerlerine göre farkı filmin doğrudan kitaptan değil, müzikalinden uyarlanmış olması. 17 yılda biten ve 1862 yılında ilk kez basılan “Sefiller” hemen ertesi yıl, Victor Hugo’nun oğlu Charles Hugo tarafından tiyatroya uyarlandı. Sinemanın ortaya çıkışıyla beraber de eser, sinemanın ilk eserlerini üreten Lumiere Kardeşler tarafından beyaz perdeye ilk uyarlanan filmlerden biri oldu. Güçlü ve etkileyici bir hikayenin anlatıldığı “Sefiller” sayısız kere tiyatro sahnesine taşındı, filmlerle beraber 9 animasyon, 11 televizyon dizisi, 6 radyo oyunuyla kitap kabının dışına çıktı.

Haberin Devamı

Müzikali 65 milyon kişi izledi

“Sefiller”in müzikali ise neredeyse kitabı kadar ünlü. 1980’de ilk kez Paris’te gösterildi. 1985’te Londra, West End’de gösterilen müzikal gişe rekorları kırdı. 1987’de Broadway’de gösterilen müzikalin 4.5 milyon dolarlık bir bütçesi vardı. Müzikal bu yıl Toronto’da, gelecek yıl da yine New York, Broadway’de gösterilecek.

Sinemadaki diğer “Sefiller” uyarlamaları

“Victor Hugo et les principaux personnages des miserables”-1897
Beyaz perdeye ilk kez yansıyan “Sefiller” filmi Lumiere Kardeşler tarafından çekildi. Film hakkında sadece siyah-beyaz, sessiz ve kısa bir film olduğu biliniyor.

“Les Miserables”-1935
RIchard BoleslawskI’nin çektiği bu film bugüne kadar Oscar’larda En İyi Film Ödülü’ne aday gösterilen ilk “Sefiller” adaptasyonu.

“El Boassa“-1944
“Sefiller”in Mısır uyarlaması olan bu film Kamal Selim tarafından çekildi. Hikaye Kahire’de geçmekte.

“Les Miserables”-1958
Fransız, Doğu Alman ve İtalyan ortak yapımı olan bu filmin büyük bir bölümü Doğu Almanya’da çekildi. Jean-Paul Le Chanois’nin yönettiği filmde oyuncu Jean Gabin, canlandırdığı Jean Valjean rolüyle yıldızlaşmıştır.

“Sefiller”-1967
“Sefiller” Türkiye’de de çekildi. Osman Seden’in yazdığı filmi Zafer Davutoğlu yönetti. Kartal Tibet, İzzet Günay, Filiz Akın ve Sevda Ferdağ da baş rollerde oynadı.

“Les Miserables”-1998
Kitabın bilinen en ünlü uyarlaması 1998’de Bille August tarafından çekildi. Liam Neeson, Geoffrey Rush, Uma Thurman ve Claire Danes’in oynadığı filmde romandaki halinden önemli değişiklikler yer alsa da birçok eleştirmenden olumlu not almıştı.