Pazar Beyoğlu denizle öpüşüyor

Beyoğlu denizle öpüşüyor

08.09.2002 - 00:00 | Son Güncellenme:

Beyoğlu denizle öpüşüyor

Beyoğlu denizle öpüşüyor





Cem-Ajlan Sancar çiftinin sahibi olduğu Leb-i Derya’yı birkaç yıl öncesinin trendy mekanı Shaman’daki başarısıyla tanınan Altuğ Bircan işletiyor. Bircan "Zor ama keyifli bir proje oldu. Terası gördüğümüzde manzaradan büyülendik. Ama o kadar bakımsızdı ki tam bir çöplüğü andırıyordu. Mekan tasarımını Ajlan Sancar yaptı. Her ayrıntı uzun uzun düşünüldü. Ortaya her kesimden, her gelir grubundan insanın bir araya geldiği çok renkli bir mekan çıktı. Yapmak istediğimiz de buydu" diyor.

Kırmızı, sarı, mavi tüller rüzgarda uçuşurken fonda "chill - out bir yaz hali" müziği duyuluyor. Açık mutfakta patlıcanlar közleniyor, demir tezgahta nargile kömürü ateşe yatırılıyor.
Burası Beyoğlu-Kumbaracılar yokuşunda bir teras restoranı. Ya da yaz güneşinde serpilmiş fesleğenleri, ahşap-keten dokusu ve ilginç yemekleriyle bir yaz sonu sürprizi İstanbullulara. Sürpriz çünkü şık mekan tasarımıyla Nişantaşı kafelerini, manzarasıyla Boğaz lokantalarını anımsatan bu mekan Beyoğlu’nun bohem cilasıyla "uçuk" bir ruh halini de eksik etmiyor üzerinden. Ya da şöyle söylemeli: Bu terasta ağır oturaklı yazarlardan pop şarkıcılarına, Zen-Budistlerinden Nişantaşı kadınlarına, Korelilerden Afrikalılara herkese bir yer var.
Ama terastaki "genişlik" sadece müdavimleriyle sınırlı değil. Çünkü Leb-i Derya’nın bol seçenekli mekan kurgusunda isteyen şık bir masada miskin miskin oturabiliyor, isteyen bir "kızılderili" ya da "beyaz adam" içkisi eşliğinde mindere yayılabiliyor, hızını alamayanlar da bacadaki "loca"ya tırmanıp "iki seksen" yatabiliyor.

Anafikir spagetti, sonuç "Şımarık Aşık"
Akdeniz mutfağından Rum-Ermeni yemeğine birçok alternatif var ama bu lezzetlere ulaşmak için tam bir acayiplikler kitapçığı olan mönüyle de boğuşmak gerekiyor. Çünkü bir "önsözöle başlayıp "giriş, gelişme, ana fikir" ve "sonuç" bölümleriyle yol alan bu mönüde salatalar "Ot Tribi", spagettiler "gelişme", ana yemekler de "ana fikir" bölümünde yer alıyor. Tatlılar da sonuç bölümünde... Kazandibi, kestane ve dondurma ile yapılan Şımarık Aşık, Leb-i Derya’nın en büyük numarası. Tatlıdan tütüne geçmek isteyenler için ise Boğaz’a karşı "Entel Nargile" keyfi var ("Entelektüellerin ciğeri klasik tömbekilere dayanmadığı için" nargileler hafif ve aromalı tömbekilerle hazırlanıyor, bu yüzden adı "Entel Nargile").

Mayadrom’un içinde açılan Munchies’de Kaliforniya mutfağından örnekler sunuluyor. Munchies mini hamburgerler, özel soslu tavuk kanatları, wrap’ler, fajitalar, kokteyller ve tatlılardan oluşan bir mönüye sahip. Bahçesi dahil toplam 150 kişiye hizmet verebilen mekan, haftanın her günü sabah saat 10.00’dan geceyarısına kadar açık. Dekorasyonu ile de iddialı bir mekan ama eğer yerinizden kalkacak haliniz yoksa, internette www.yemeksepeti.com adresinden de sipariş vermek mümkün.
Tel: (212) 352 40 35
Four Seasons Hotel’in ödüllü restoranı Seasons, yeni mevsimi yeni bir mönü ile karşılıyor. Şef Ciaran Hickey ve ekibinin hazırladığı yeni mönü Akdeniz ve Asya mutfağının birlikteliği üzerine kurulu. Yemekler, Uzakdoğu baharatlarıyla tatlandırılıyor ve değişik pişirme yöntemleriyle hazırlanıyor. Yemekler arasında haşlanmış tavuk ve zencefilli "Won-ton", ıstakozlu risotto, yeşil çay erişteli Lagos balığı, bresolalı kuzu pirzolası gibi çeşitler bulunuyor. Türk mutfağı ve uluslararası mutfaklar da unutulmadı.
Tel: (0212) 638 82 00
Ankara’nın eğlence mekanlarından Absolutely’nin yazlık mekanında hem restoran hem de bar ortamını birlikte yaşamak mümkün. Mekanın bahçesinde ani yaz yağmurları için düşünülmüş kapalı bir bar da bulunuyor. Tarzıyla genellikle orta yaş ve biraz üstüne hitap eden Absolutely’nin mönüsü İtalyan yemeklerinden oluşuyor.
Tel: (0312) 448 03 70- 71
Parkorman’da hizmet veren Urban Bug Lounge, Chefs Bar, Melon ve Harley Davidson Bar’da "happy hour" uygulaması başladı. Bu uygulamayla konuklar gün batımını iki içki yerine tek içki fiyatı ödeyerek izleyebiliyorlar. Müzik eşliğinde yapılacak olan "happy hour" 18.00’den 20.00’ye kadar sürecek.