Pazar Bir Baden yetmez!

Bir Baden yetmez!

20.12.2015 - 02:30 | Son Güncellenme:

Siz Baden Baden’a hâlâ sadece anneannenizin gittiğini mi sanıyorsunuz? Nüfus gençleşiyor, sanat yükseliyor; artık herkes orada! Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletindeki bu tarihi termal kentte her şey çok güzel...

Bir Baden yetmez

Sanki “The Matrix” filmindeki kozalar gibiyiz. Yan yana, kumaşlara sarınmış, sessizce yatıyoruz. Neyse ki cam bir kavanoz içinde değiliz, bedenlerimizden elektrik üretmek isteyen yok ve istersek kalkıp gidebiliriz. Bununla birlikte durum yine de sürreal; seyahat etmenin en sevdiğim kısmı...

Haberin Devamı

Baden Baden’ın 1877’den kalma, nüdist Friedrichsbad’ında bir saati aşkındır sıcak sulardan soğuk sulara giriyor, köpük masajından kremlenme seansına oda oda geziyorum. Son adım, ciddi Alman görevlilerin sizi tertemiz beyaz çarşafla battaniyeye sarıp masaj yatağına yatırması. Her basamağın programlandığı (termal jakuzi 10; soğuk duş 2; termal havuz 15 dakika) bu kapsamlı banyo deneyiminin nihai istasyonunda da 30 dakika dinlenmeniz uygun görülüyor.

Rehberim geleneksel bir banyo isteyip istemediğimi sorduğunda, hep bir kedi kadar meraklı olduğumdan, “Evet!” demiş olmanın memnuniyeti içindeyim. Zaten bu kentte bizde mesela Pamukkale’de, Afyon’da olduğu gibi otellerin termal suya erişimi yok. Tek şanslı, eski bir manastır olan Radisson Blu Badischer Hof Hotel. 12 kaynağa sahip şehirde termal banyo için saunalı, solaryumlu Caracalla Spa gibi daha modern spa’lar da var elbette.

Haberin Devamı

Bir sanat merkezi

Almanya’nın Baden-Württemberg eyaletindeki, yüzde 60’ı yemyeşil bu tarihi termal kentte her şey, “çok”... Doğa, sokaklar, evler, gelirler, hepsi çok iyi, çok güzel. Avrupa soylularının eski sayfiyesi Baden Baden’da artık sadece romatizmasından kurtulmak isteyen tonton teyzeler-amcalar görmüyorsunuz; nüfus gittikçe gençleşiyor.

Kentte şaşırtıcı bir sanat atağı yaşanıyor. Avrupa’nın en büyük ikinci opera ve konser salonu, 1998’de açılmış Festspielhaus’un, Berlin Filarmoni Orkestrası’ndan “Kuğu Gölü” balesine çarpıcı programı, insana AKM’nin eksikliğini bir kez daha hatırlatıyor. Oos Nehri kıyısında üç kilometreye yakın nefis bir yürüyüş yolunu da kapsayan Lichtentaler Allee aynı zamanda bir sanat yolu haline gelmiş; yan yana dört müze dizili. Kent Müzesi; etkileyici çağdaş sanat sergilerine ev sahipliği yapan, yayıncı Burda ailesinin şehre 2004’te kazandırdığı, Richard Meir tasarımlı Frieder Burda Müzesi; uluslararası süreli sergileriyle Staatliche Kunsthalle ve Kulturhaus LA8.

Burada bir hazine daha var ki St. Petersburg’daki adaşıyla boy ölçüşemez ama koleksiyonu oldukça etkileyici: Faberge Müzesi. 1846-1920 arasında yaşamış mücevherci Carl Faberge’in değerli metal ve taşlarla yaptığı tipik Paskalya yumurtalarından pırlantalı sigara kutularına pek çok eseri burada. 2009’da açılan müzenin kurucusu, Rus koleksiyoner Ivanov’un sanatçıya sevgisinde şakası yok: 2007’de Christie’s’de, Baron Edouard de Rothschild’e 1902’de nikah hediyesi olarak yapılmış bir yumurtaya dokuz milyon pound vermiş.

Haberin Devamı

Gitmek için sebep çok

Burası aşırı medeni bir kasaba. Brenners Park-Hotel Spa’nın spa müdürü Peter, oturduğu mahallede gündüz kapıları kilitlemediklerini ve çocukların dilediği gibi arkadaş evlerine girip çıktığını söylüyor. Baden Baden gerçekten “hepsi bir yerde” bir kent. Yakındaki Iffezheim, yılda üç defa Ascot kadar olmasa da popüler uluslararası at yarışlarına sahne oluyor. Bunların en önemlisi, her ağustos sonu yapılan, Avrupa’nın en iyi atlarının yarıştığı Grosser Mercedes-Benz Preis von Baden. Kıymetli Dostoyevski’ye “Kumarbaz” romanı için ilham veren, 200 yıllık kompleks Kurhaus’un Belle Epoque binasındaki kumarhane hakkında ise Marlene Dietrich, “Dünyanın en güzel kumarhanesi” demiş; kesinlikle haklı.

Haberin Devamı

Pahalı oyunlarla oyalanmak niyetinde değilseniz Kara Orman Milli Parkı’nda tepelere doğru uzun bir yürüyüş, yeni başlayanlara ya da cross country’cilere uygun kayak pisti (karlı gün sayısı çok değil; takip etmek lazım); Merkür Dağı’ndan paragliding; kent içindeki rahat bisiklet yollarında veya dağlarda bisiklete binmek de var. Baden Baden’a gitmek için sebep çok.

Nerede kalınır?

-Lüküs hayat:Brenners Park-Hotel & Spa; www.brenners.com

-Termal havuzlu tek otel:
Radisson Blu Badischer Hof Hotel; www.radissonblu.com

-Apart daireler:Villa Carola; www.villacarola.de

Ne, nedir?

-Baden:Almancada “banyo yapmak” demek.

-Neden bir kez Baden demekle yetinmiyoruz?:Çünkü İsviçre ve Avusturya’da da Baden isimli yerleşim bölgeleri var. Almanya’da ve Baden-Württemberg eyaletinde olduğunu belirtmek için “iki”liyoruz!

-Spa:Latince açılımı “sanitas
per aquam”, yani “su yoluyla gelen sağlık”.

Haberin Devamı

Neden gitmeli?

-Çok yakın:THY, İstanbul Atatürk-Karlsruhe/Baden Baden hattında haftada dört kez uçmaya başladı (2.5 saat). Karlsruhe Havalimanı kent merkezine sadece 20 dakika.

-Çok güzel:Yapacak çok şey var; termal banyolar, doğa sporları, kış sporları, sanat gezileriyle nefis bir Avrupa kenti burası. Kısa bir kaçamaktan sonra bile yenilenmiş hissediyorsunuz. Riesling üzümleriyle yapılan leziz şaraplardan Michelin yıldızlı restoranlara beklenmedik süprizlerle dolu.

Bir Baden yetmez


Bir Baden yetmez


Bir Baden yetmez


Bir Baden yetmez